Rozsada na parapecie okiennym
Samodzielne wyprodukowanie rozsady nie jest trudne. Rozsada na parapecie okiennym jest sprawdzonym sposobem na uzyskanie zdrowych roślin, które w odpowiednim czasie wydadzą wysokie plony dobrej jakości. Jakie zalety niesie takie rozwiązanie i na czym polega przygotowanie rozsady na parapecie?
Rozsada na parapecie – zalety uprawy roślin z rozsady
Pod pojęciem „rozsada” rozumiemy metodę uprawy roślin, która polega na wczesnym wysiewie nasion do specjalnie przeznaczonych do tego celu pojemników. Następnie po kilku tygodniach przygotowaną rozsadę umieszcza się w gruncie. Rozsada na parapecie posiada wiele zalet. Do najważniejszych zaliczyć można m.in. wcześniejsze plonowanie roślin w porównaniu z wysiewem nasion bezpośrednio do gruntu w ogrodzie.
Ponadto możliwe jest znacznie łatwiejsze kontrolowanie zachwaszczenia, ponieważ chwasty bardzo często zagłuszają siewki z siewu bezpośredniego, natomiast w przypadku gotowej rozsady znacznie łatwiej można je rozpoznać i usunąć. Do plusów wczesnowiosennych wysiewów na parapetach zaliczyć możemy także niższe koszty związane z zakupem rozsady – materiał siewny jest tańczy niż gotowe sadzonki.
Kiedy możemy zacząć przygotowywanie rozsady i jakie wybrać miejsce?
Rozpoczęcie przygotowania rozsady możemy rozpocząć już w lutym. Wcześniej, bo już na początku miesiąca warto zaopatrzyć się w nasiona gatunków roślin, które zamierzamy uprawiać w naszym ogrodzie. Uzyskanie zdrowej rozsady możliwe jest wtedy, gdy kiełkującym nasionom i młodym siewkom zapewnimy odpowiednie warunki świetlne, temperaturowe oraz wilgotnościowe.
Najlepszym miejscem dla naszej rozsady będzie parapet okienny. Najlepiej wybrać parapet znajdujący się od strony południowej – wówczas siewki będą odpowiednio doświetlane. W przypadku domków jednorodzinnych warto przygotować np. szklarnię z rozsadnikami. Powinniśmy również pamiętać o podpisaniu poszczególnych doniczek nazwą gatunku/odmiany, ponieważ w przeciwnym razie możemy mieć trudności z późniejszą identyfikacją roślin.
Warunki niezbędne do przygotowania sadzonek na parapecie
Rozsada na parapecie powinna znajdować się w pobliżu kaloryfera. Optymalna temperatura niezbędna do wzrostu siewek powinna mieścić się w przedziale 18-20°C. Ważne jest również regularne podlewanie rozsady na parapecie oraz utrzymanie odpowiedniej wilgotności podłoża. Powinniśmy jednak pamiętać, by podłoże było lekko wilgotne, ale nie mokre.
Dobrym rozwiązaniem jest zraszanie nasion wodą o temperaturze pokojowej, które wpływa korzystnie na ich wzrost. W celu zapobiegania przesuszania podłoża, naszą rozsadę możemy przykryć np. folią śniadaniową z przygotowanymi dziurkami. Pomoże ona utrzymać odpowiednią wilgotność podłoża, zapewniając jednocześnie właściwą cyrkulację powietrza.
Rozsada na parapecie – co możemy wysiewać w lutym, a co w marcu?
W lutym z powodzeniem możemy wysiewać nasiona ziół: bazylii, cząbru lub majeranku, a także warzyw z rodziny kapustowatych: kapusty oraz kalafiora, a także sałaty. Zioła do gruntu możemy sadzić w maju, kiedy minie ryzyko wystąpienia przymrozków, natomiast wyżej wymienione warzywa już w kwietniu.
Z kolei marzec jest miesiącem wysiewu nasion selera korzeniowego, szpinaku, rzodkiewki oraz marchewki. Pod koniec marca możemy rozpocząć uprawę warzyw ciepłolubnych: pomidorów i papryki oraz brokuła, cebuli, a także pora. Z kolei w kwietniu możemy przygotowywać rozsadę ogórków.
Szczegółowe informacje na temat przygotowania rozsady warzyw znaleźć można w artykułach: rozsada ogórków, rozsada pomidorów oraz rozsada sałaty.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!