Jak poprawić kondycję upraw?

Uprawa warzyw wymaga wielu zabiegów, których celem jest zapewnienie im odpowiednich warunków do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych. Jak poprawić kondycję upraw, aby cieszyć się wysokimi i dobrymi jakościowo plonami?

Jak poprawić kondycję upraw?

Często kondycja uprawianych przez nas roślin nie jest taka, jak być powinna – rośliny słabo kwitną, nie zawiązują kwiatów, są karłowe i porażane przez choroby oraz atakowane przez szkodniki. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Niewłaściwe przygotowanie podłoża pod siew, nieodpowiednia pielęgnacja, brak dostatecznej ilości wody, chwasty czy brak nawożenia – to najczęstsze przyczyny złej kondycji uprawianych przez nas warzyw. Czynniki te nie wpływają korzystnie na ich prawidłowy wzrost i rozwój, a przede wszystkim na wielkość i jakość uzyskiwanych plonów. Jak poprawić kondycję upraw?

Ściółkowanie roślin w ogrodzie

Ściółkowanie roślin w ogrodzie to ważny zabieg pielęgnacyjny, który polega na przykryciu wierzchniej warstwy gleby odpowiednim materiałem. Może to być zarówno materiał organiczny, jak również nieorganiczny. Głównym celem ściółkowania jest ograniczenie rozwoju niepożądanych chwastów oraz ochrona podłoża przed procesem transpiracji wody. Zadaniem ściółkowania podłoża jest również zabezpieczenie go przed rozmywaniem w trakcie intensywnych opadów deszczu, a także zminimalizowanie ryzyka wypłukania składników pokarmowych z gleby. Ściółka utrzymuje również stalą temperaturę podłoża. Dodatkowo rozkładająca się ściółka uwalnia składniki pokarmowe, dzięki czemu możliwe jest ograniczenie nawożenia.

jak poprawić kondycję upraw

Jak poprawić kondycję upraw? Najpopularniejszym materiałem stosowanym w celu ściółkowania roślin jest słoma. Ściółka ze słomy zawiera spore ilości kwasu krzemowego, który wzmacnia tkanki roślin, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Do ściółkowania zastosować możemy również korę z drzew iglastych oraz liściastych, a także skoszoną, dobrze wysuszoną trawę.

Jak poprawić kondycję upraw – eliminacja chwastów w uprawach

Chwasty stanowią ogromną konkurencję dla roślin uprawnych, dlatego powinniśmy systematycznie je usuwać. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym, który wpływa na lepszą kondycję roślin jest zwalczanie chwastów. Odchwaszczanie podłoża najlepiej wykonać jeszcze przed planowanym siewem. Regulacja zachwaszczenia w ogrodzie z pewnością wpłynie korzystnie na kondycję naszych upraw oraz zapobiegnie obniżce lub nawet całkowitej utracie plonu.

eliminacja chwastów

Chwasty w ogrodzie usuwa się, nie dopuszczając do ich kwitnienia. W przeciwnym wypadku, po osypaniu się kolejnych nasion walka z nimi może być coraz trudniejsza. W ochronie upraw warzywnych przed chwastami pomocna może okazać się agrowłóknina czarna, która skutecznie zapobiega ich rozprzestrzenianiu się. Ponadto bardzo dobrze zatrzymuje wilgoć w podłożu, co wpływa korzystnie na nasze uprawy.

Jak poprawić kondycję upraw – nawadnianie roślin

nawadnianie roślinKolejnym ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest regularne nawadnianie roślin. Nawet krótkotrwałe niedobory wody mogą spowodować śmierć roślin. Dlatego też uprawy warzywne powinniśmy podlewać regularnie. Jak poprawić kondycję upraw? Systematyczne podlewanie upraw warzywnych zapewni im optymalne warunki niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz pozwoli zachować je w odpowiedniej kondycji i co najważniejsze – zapewni wysokie i dobre jakościowo plony. Ilość wody, jaką należy dostarczyć roślinom zależy m.in. od gatunku uprawianej rośliny, rodzaju gleby, stanowiska (słoneczne, zacienione), a także od fazy rozwojowej, w jakiej się znajduje. Optymalne dostarczenie potrzebnej roślinom użytkowym wody wymaga stałej obserwacji ich wzrostu i rozwoju oraz wyciągnięcia wniosków, przy jakiej ilości dostarczanej wody ich rozwój będzie przebiegał najlepiej.

Niekorzystny wpływ na kondycję upraw ma nie tylko niedobór, ale również nadmiar wody. Zbyt częste oraz obfite podlewanie upraw „przyzwyczaja” je do stałej wilgotności podłoża, co w przypadku długotrwałych okresów bez opadów może spowodować, że rośliny nie wytworzą mechanizmów związanych z odpowiednią regulacją gospodarki wodnej.

Nawożenie kluczem do sukcesu

Nawożenie roślin w ogrodzie jest zabiegiem niezbędnym. Stosowanie nawozów pozwala utrzymać uprawiane rośliny we właściwej kondycji oraz uzyskać wysokiej jakości zdrowe i obfite plony. Ekologiczne nawożenie warzyw i owoców polega przede wszystkim na stosowaniu naturalnych nawozów organicznych, do którym zaliczyć możemy obornik, kompost, nawozy zielone oraz Biohumus. W przypadku braku dostępności do naturalnych nawozów organicznych możemy skorzystać z gotowych nawozów pochodzenia organicznego, które są w pełni naturalne. Szeroką ofertę w 100% naturalnych ekologicznych nawozów organicznych ma do zaoferowania przyjazna naturze firma Ekodarpol.

uprawa warzyw

Jak poprawić kondycję upraw? Ekologiczne nawożenie upraw obornikiem zapewnia roślinom optymalne zaopatrzenie w azot, potas, fosfor, siarkę, bor, magnez oraz żelazo. Niewątpliwą zaletą stosowania kompostu jest poprawa zdrowotności gleby oraz roślin, a także korzystny wpływ na strukturę oraz stosunki powietrzno-glebowe gleby. Stosowanie nawozów zielonych jest skutecznym sposobem na poprawę jakości gleby oraz dostarczenia jej niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju składników pokarmowych oraz zwiększenie żyzności podłoża po zakończonych zbiorach. 

Biohumus Extra – ekologiczny nawóz do upraw

Jednym z naturalnych nawozów stosowanych m.in. w celu poprawy jak poprawić kondycję uprawkondycji upraw jest Biohumus Extra Uniwersalny 0,5 l. Jednym z zadań tego nawozu jest zapewnienie roślinom odpowiedniej gospodarki nawozowej, co jest gwarancją wysokich i dobrych jakościowo plonów. Stosowanie nawozu podnosi również walory smakowe uprawianych warzyw i owoców. Bogata zawartość mikroflory bakteryjnej oraz próchnicy pokarmowej na korzystny wpływ na zdrowie i kondycję roślin. Dodatkowo stosowanie tego nawozu zwiększa odporność roślin na choroby. Biohumus Extra Uniwersalny 0,5 l jest nawozem wyprodukowanym z wyselekcjonowanych oborników, które zostały uszlachetnione przez dżdżownice kalifornijskie. Zawiera on naturalnie namnożone pozytywne bakterie, m.in. Azotobacter, Pseudomonas, a także bakterie fosforowe, celuloticzne, promieniowice oraz bakterie przetrwalnikowe.

Artykuł sponsorowany z lokowaniem produktu.

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)