Ściółkowanie gleby – korzyści dla ogrodu
Ściółkowanie gleby w ogrodzie jest bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym. Jakie korzyści daje nam ściółkowanie podłoża w ogrodzie? Jaki materiał na ściółkę najlepiej stosować?
Ściółkowanie gleby w ogrodzie
Ściółka w ogrodzie pełni wiele ważnych funkcji. Ściółkowanie gleby jest niezwykle ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym, który zwłaszcza w przypadku prowadzenia upraw warto przeprowadzać każdego roku w ogrodzie. Na czym polega ściółkowanie podłoża? Ściółkowanie polega na przykryciu wierzchniej warstwy podłoża odpowiednim materiałem.

Stosować możemy zarówno materiał organiczny, jak również nieorganiczny. Ściółki w ogrodzie mogą pełnić zarówno funkcje użytkowe, jak również estetyczne, dając ciekawe efekty wizualne.
Korzyści ze ściółkowania gleby
Ściółkowanie podłoża w ogrodzie ma wiele zalet. Przede wszystkim ogranicza rozwój chwastów. Celem ściółkowania gleby jest ochrona przed nadmierną transpiracją wody z podłoża. Ściółka zapewnia również ochronę przez rozmywaniem podłoża podczas intensywnych opadów deszczu oraz zmniejsza ryzyko wypłukania składników pokarmowych z gleby. Ściółki utrzymują stałą temperaturę podłoża.

W okresie letnim chronią ją przed przegrzaniem, a w okresie zimowym ogrzewają podłoże. Zapewniają również lepszą wentylację górnej warstwy profilu glebowego. Ściółki rozkładając się powoli uwalniają składniki pokarmowe, dzięki czemu możemy ograniczyć nawożenie. Dzięki ściółkowaniu ograniczamy również uszkodzenia owoców, które opadają z drzew.
Ściółkowanie upraw w ogrodzie
Stosowanie ściółek jest powszechnie stosowane m.in. w uprawach truskawek oraz przy uprawie warzyw. Ściółkowanie gleby w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko porażenia truskawek przez choroby grzybowe – zwłaszcza przez szarą pleśń. Zapobiega również rozwojowi niepożądanych roślin.

Ściółka zapobiega także brudzeniu owoców, gdyż dzięki niej nie mają one styczności z glebą. Owoce takie możemy zjeść prosto z krzaka. Ściółkowanie pobudza rozwój mikroorganizmów glebowych, które spulchniają podłoże, dzięki czemu poprawie ulega również jego struktura.
Słoma najpopularniejszą ściółką organiczną w ogrodzie warzywnym
Słoma jest materiałem, który rozkłada się niezwykle wolno, dlatego też idealnie nadaje się do ściółkowania upraw warzywnych o długim okresie wegetacji. Ściółka ze słomy to materiał, który zawiera spore ilości kwasu krzemowego, który wzmacnia tkanki roślin i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Utrzymuje również odpowiednią wilgotność gleby. Słoma przeznaczona do ściółkowania powinna być czysta i pozbawiona nasion chwastów.
Pozostałe materiały wykorzystywane jako ściółki
Do ściółkowania gleby możemy wykorzystać również skoszoną trawę. Musimy jednak pamiętać, aby przed rozłożeniem została dokładnie wysuszona, gdyż w przeciwnym razie może zacząć gnić, co w konsekwencji może doprowadzić do rozwoju chorób grzybowych. Materiałem stosowanym do ściółkowania jest również kora z drzew iglastych i liściastych.

Korę sosnową stosuje się w uprawie roślin kwasolubnych – m.in. borówki amerykańskiej. Pomaga utrzymać kwaśny odczyn gleby i wilgoć w podłożu. Do ściółkowania podłoża możemy stosować również szyszki, igliwie, zebrane pokrzywy, kompost oraz trociny.
Ściółki nieorganiczne i ozdobne w ogrodzie
Powszechnie stosowanymi ściółkami nieorganicznymi są folia oraz agrowłóknina. Folię stosuje się przy uprawie warzyw w celu eliminacji chwastów oraz podniesienia temperatury podłoża.
Z kolei agrowłóknina przepuszcza powietrze oraz wodę i składniki pokarmowe. Jako ściółki ozdobne najczęściej wykorzystujemy żwir lub grys. Służą one do ściółkowania podłoża, na którym znajdują się rośliny ozdobne. Oprócz funkcji użytkowych spełniają również funkcje dekoracyjne.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!