Grudzień – Kalendarz sezonowy – co jeść w grudniu?
Grudzień to miesiąc, w którym nadal mamy dość duże pole manewru przy wyborze warzyw i owoców, które trafią na nasz talerz. Kalendarz sezonowy pokazuje, że to idealny czas na jabłka, gruszki i mnóstwo warzyw. W grudniu też jedz sezonowo! Co jeść w grudniu, by być zdrowym i pełnym energii?
Co jeść w grudniu?
To nie jest do końca prawda, że w zimie trudno o zdrowe warzywa i owoce, które nadają się do jedzenia. W grudniu co prawda nie zerwiesz świeżego ogóreczka w przydomowym ogródku i możesz pomarzyć o pachnących słońcem truskawkach. Kalendarz sezonowy w grudniu daje jednak nadal sporo możliwości zdrowego odżywiania. Wystarczy tylko chcieć i wiedzieć, co kupować, a czego lepiej unikać. Co jeść w grudniu? Jeśli chcesz zachować zdrowie i energię w grudniu, koniecznie jedz sezonowo! Podziękuje Ci za to nie tylko Twoje zdrowie, ale również Twój portfel!
Owoce, które warto jeść w grudniu:
- Gruszki
- Jabłka
- Pigwa
- Cytrusy
Warzywa, które warto jeść w grudniu:
- Buraki
- Dynie
- Brukselki
- Marchew
- Kapusta biała
- Kapusta czerwona
- Ziemniaki
- Topinambur
- Seler Korzeniowy
- Pasternak
- Por
- Jarmuż
- Natka pietruszki
- Pietruszka korzeniowa
- Pieczarki
- Fasola
- Groch
- Ciecierzyca
- Cebula
- Czosnek
- Brukiew
- Czarna rzepa
Co jeść w grudniu jeszcze?
Jedz sezonowo! Jakich warzyw i owoców unikać w grudniu?
Wiesz już, co jeść w grudniu. Jest jednak jeszcze spora lista warzyw i owoców, których lepiej unikać w grudniu. Kuszą pięknym wyglądem, jednak nie dość, że są totalnie pozbawione smaku, to jeszcze nafaszerowane są nawozami sztucznymi i pestycydami. Często pochodzą z hurtowych upraw szklarniowych lub z upraw hydroponicznych i w większości pozbawione są cennych wartości odżywczych – nic dziwnego, nienaturalne warunki wzrostu z pewnością im nie służą. Kalendarz sezonowy w grudniu każe unikać przede wszystkim:
- Pomidorów (z małym wyjątkiem – patrz ostatni akapit)
- Ogórków
- Szpinaku
- Truskawek
- Kukurydzy
- Szparagów
- Sałaty
Kalendarz sezonowy – grudzień, a zakupy w warzywniaku
W grudniu przydomowe ogródki czy działki nie są przez nas już tak często odwiedzane i niewiele mogą nam zaoferować. Nie ma świeżych warzyw i owoców wprost z krzaka – zatem co jeść w grudniu? Jeśli nie mamy powierzchni do przechowywania letnich plonów, będziemy musieli udać się do sklepu. Kalendarz sezonowy w grudniu daje nam wiele możliwości – jednak najprawdopodobniej większość z nas będzie musiała wybrać zakupy. Wiadomo jednak, że w sklepach różnie jest z jakością warzyw i owoców. Niektóre półki bardziej uginają się pod pestycydami, niż właściwą wagą produktów. Wybierając się na zimowe zakupy pamiętajmy na co zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa, a także jak prawidłowo myć owoce i warzywa.
Czy w grudniu można trochę oszukać kalendarz sezonowy?
Z tymi pomidorkami to nie jest jeszcze tak do końca, że nie można, że trzeba unikać, że musimy wstrzymać się do lata. W sklepie nie ryzykujemy już zakupu, bo grudzień to zdecydowanie nie czas na pomidory i są już delikatnie mówiąc ohydne i napchane chemią do granic możliwości. Pomidorów nie jemy w grudniu – z jednym małym wyjątkiem. Jest pewien trik, który pozwoli nam cieszyć się prawdziwymi, pachnącymi pomidorami dłużej – nawet w grudniu.
Trik ten kierujemy głównie do właścicieli przydomowych ogródków i działek, oraz tych, którzy na balkonie uprawiali swoje pomidorki i mieli ich w nadmiarze. Jeśli mamy możliwość (głównie chodzi o miejsce), warto posadzić o kilka krzaczków pomidorów latem. Kiedy owoce będą wyrośnięte, ale nadal zielone, zrywamy pomidory i zawijamy w papier, a następnie odkładamy w chłodne, ciemne miejsce. Ten sposób sprawi, że pomidory będą powoli dojrzewać w papierowych torbach, a „plony” będziemy mogli zbierać nawet w grudniu. Marzysz o pachnących latem pomidorach? Nie zapomnij w kolejnym sezonie posadzić paru krzaczków więcej! Docenisz ten trik zimą!
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!