Jesteś tym, co jeszZdrowe odżywianie

Właściwości pomidorów i ich wpływ na zdrowie człowieka

5/5 - (2 votes)

Najsmaczniejsze i najbogatsze w cenne dla naszego zdrowia minerały i witaminy są pomidory zrywane bezpośrednio z krzaka. Szczególnie ważne dla zdrowia składniki odżywcze możemy znaleźć również w przetworach sporządzanych z pomidorów. Jakie są najważniejsze właściwości pomidorów i jakie jest znaczenie pomidorów dla naszego zdrowia?

Właściwości pomidorów

Polska jest jednym z czołowych eksporterów pomidorów na świecie. Uprawa pomidorów z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Najsmaczniejsze i jednocześnie najzdrowsze są te pomidory, które mają wyraźny i przyjemny zapach. Właściwości pomidorów wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Pomidory zawierają sporo cennych witamin i minerałów: C, K, E, B1, B2, B3, B6, błonnik, kwas foliowy, biotynę, potas, sód, fosfor, magnez, wapń, miedź, żelazo, cynk oraz mangan. Ponadto pomidory są warzywami bogatymi w wodę (94%), dlatego też doskonale gaszą nasze pragnienie.

właściwości pomidorówfot.: Owned by the author
Właściwości pomidorów wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

Pomidory wykorzystywane są również w kosmetologii. Mogą stanowić naturalny kosmetyk. Ich działanie związane jest m.in. z rozjaśnianiem przebarwień na skórze i łagodzeniem zmian trądzikowych. Pomidory pomagają także utrzymać szczupłą sylwetkę.

Pomidor, jako źródło cennych dla zdrowia witamin

Pomidory zawierają dużo witamin. Zwłaszcza sezonowe jedzenie pomidorów jest szczególnie ważne. Są one bardzo smaczne i zdrowe, kiedy spożywamy je bezpośrednio z krzaków, które uprawiamy we własnym ogrodzie. Najważniejsza jest witamina C, która w korzystny sposób wpływa na kondycję fizyczną organizmu oraz na nasz układ odpornościowy. Przyśpiesza proces gojenia się ran. Wzmacnia również naczynia krwionośne. Witamina C wzmacnia kondycję naszych włosów. Jeden duży owoc o masie ok. 180 g jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w nawet 60%. 

Witamina E i beta-karoten są silnymi antyoksydantami. Ich zadanie polega na niszczeniu wolnych rodników. Ponadto nadają one skórze zdrowy wygląd. Witamina E chroni organizm przed miażdżycą oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Jeden owoc zapewnia nawet 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Chroni ona również skórę przed możliwością powstawania zmarszczek oraz przed przedwczesnym starzeniem.

właściwości pomidorówfot.: Owned by the author
Pomidory zawierają dużo witamin.

Witaminy z grupy B mają pozytywny wpływ na metabolizm cukru oraz odkładanie cholesterolu we krwi. Witaminy te zmniejszają ilość „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym podnoszeniu ilości tego „dobrego” cholesterolu – HDL. Oprócz tego wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy. Witamina K zwiększa krzepliwość krwi.

Pomidor cennym źródłem minerałów

Pomidory zawierają także niezwykle cenne dla naszego zdrowia minerały i mikroelementy.

Potas jest moczopędny, dlatego też powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Odpowiada również za utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej.

Wapń wpływa korzystnie na kości i zęby oraz łagodzi bóle mięśni. Warto również wspomnieć, że wapń bierze udział w procesach przemian energetycznych.

Magnez chroni nasz organizm przed osłabieniem i niewłaściwą pracą serca. Jest czynnikiem regenerującym żywe komórki oraz regulatorem równowagi wapniowej.

Mangan jest ważnym składnikiem przemiany materii. Mangan sprzyja również wzrostowi i rozwojowi naszego organizmu.

Miedź wpływa na serce i ciśnienie krwi. Oprócz tego chroni nas przed osteoporozą, zwiększa odporność i poprawia pracę mózgu.

Kobalt jest pomocny przy tworzeniu hemoglobiny. Uczestniczy też w prawidłowym działaniu układu nerwowego.

Żelazo chroni nas przed miażdżycą. Wpływa również na metabolizm cholesterolu. Sprzyja także detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie.

Jak widać, właściwości pomidorów, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest bardzo dużo. Zawierają one również cenny likopen.

Znaczenie likopenu, błonnika i choliny dla zdrowia człowieka

Pomidory są także źródłem cennego likopenu i błonnika. Likopen jest naturalnym barwnikiem, dzięki któremu pomidory mają intensywnie czerwone zabarwienie. Duże ilości likopenu znajdują się także w żółtych odmianach pomidorów. Likopen jest przeciwutleniaczem, który zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Oprócz tego wykazuje on działanie antynowotworowe. Chroni nasz organizm przed groźnymi nowotworami.

Dieta bogata w likopen zmniejsza ryzyko pojawiania się raka szyjki macicy oraz piersi. Pomidory hamują również proces zwyrodnienia plamki żółtej. Likopen najskuteczniej przeciwdziała nowotworowi prostaty. Likopen neutralizuje także szkodliwe procesy, które wywoływane są przez promieniowanie UV. Regularne spożywanie pomidorów zapewnia nam skuteczną naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

właściwości pomidorówfot.: Owned by the author
Najlepiej uprawiać swoje własne pomidory w gruncie lub pod osłonami (np. w tunelu foliowym).

Pomidory zawierają również cenny błonnik, który wpływa korzystnie na przemianę materii oraz pracę naszych jelit. Nadaje nam uczucie sytości. Usuwa również zaparcia. Cholina poprawia procesy nauki, pamięci oraz kurczenia mięśni. Jest także odpowiedzialna za proces wchłaniania tłuszczu. Dodatkowo obniża stany zapalne.

Przetwory z pomidorów są również zdrowe

Wszelkiego rodzaju sosy, keczupy oraz koncentraty pomidorowe są także zdrowe dla naszego organizmu. Zwierają nieco mniej witaminy C, jednak zawarty w nich likopen jest o wiele łatwiej przyswajalny dla organizmu. Spożycie przetworów pomidorowych daje nam nawet 3 razy więcej likopenu w porównaniu do zjedzenia świeżych pomidorów.

Dojrzewanie pomidorów

Najczęściej pomidory kupowane w supermarketach są zbierane i transportowane w momencie, gdy są zielone i niedojrzałe. Czerwoną barwę uzyskuje się, traktując jest etylenem, który wpływa stymulująco na proces ich dojrzewania. Takie dojrzewanie prowadzi jednak do znacznego pogorszenia ich smaku oraz zapachu.

właściwości pomidorówfot.: Owned by the author
Nic nie zastąpi świeżych, pachnących i jednocześnie zdrowych pomidorów zerwanych prosto z krzaczka.

Nic nie zastąpi świeżych, pachnących i jednocześnie zdrowych pomidorów zerwanych prosto z krzaczka. Najlepiej uprawiać swoje własne pomidory w gruncie lub pod osłonami (np. w tunelu foliowym). Gdy nie mamy takiej możliwości, warto również kupować je od lokalnych sprzedawców, nieprowadzących uprawy na skalę masową. Takie pomidory z pewnością dojrzewały w naturalny sposób i z na pewno są o wiele zdrowsze i smaczniejsze.

Czego należy unikać w przypadku jedzenia pomidorów?

W celu niedopuszczenia do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają askorbinazę, która ją niszczący.

Podczas spożywania pomidorów szczególną ostrożność powinny zachować osoby chore na zapalenie stawów lub zgagę. Przy wrażliwym przewodzie pokarmowym zaleca się obieranie pomidorów ze skórki przed zjedzeniem. Pomidory mogą również uczulać, dlatego też kobiety karmiące powinny stopniowo wprowadzać je do diety dzieci. Pomoże to w zmniejszeniu ryzyka powstania alergii.

Pomidory spożywane są przez nas zarówno w stanie surowym, jak również jako składnik zup, sałatek, sosów lub dodatek do kanapek. Przetwarza się je również na soki, przeciery i koncentraty.

Właściwości pomidorów wynikają przede wszystkim z zawartych w nich cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów oraz pełniących ważne funkcje przeciwutleniaczy.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)