Mleko migdałowe

Mleko migdałowe należy do najsmaczniejszych mlek roślinnych (napojów roślinnych). To skarbnica wapnia i bogate źródło witamin i składników mineralnych. Jego smak odpowiada nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.  Przygotowanie mleka migdałowego jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.
 
Mleko migdałowe to skarbnica wapnia. W 100 g mleka znajdziemy około 400 mg wapnia (dla porównania: w takiej samej ilości mleka krowiego znajdziemy zaledwie 90-120 mg wapnia). To również bardzo dobre źródło witamin z grupy B, witaminy E, a także potasu, miedzi, magnezu, selenu  i żelaza. Mleko migdałowe jest dość tłuste, jednak zawiera „zdrowe tłuszcze”. Polecane jest w zdrowej diecie, a także jako dodatek w diecie odchudzającej.
 

Mleko migdałowe – przepis

fot.: Photo by Juan José Valencia Antía on Unsplash
Mleko migdałowe - Love Natura
fot.: Photo by Juan José Valencia Antía on Unsplash
Mleko migdałowe jest niezwykle aksamitne, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem migdałowym. Możemy przygotować je zarówno z migdałów blanszowanych, jak i tych ze skórką (jednak te ze skórką należy zalać wrzątkiem i obrać ze skórek). Jeśli masz słabszy blender, możesz przygotować mleko migdałowe również z płatków migdałowych.
Write a review
Print
Total Time
15 min
Total Time
15 min
Ingredients
  1. 1 szklanka migdałów
  2. 1 litr wody źródlanej
Instructions
  1. Migdały zalewamy 3 szklankami wody i zostawiamy na noc, aby dobrze się namoczyły.
  2. Następnego dnia dokładnie blendujemy migdały wraz z wodą, w której się moczyły.
  3. Całość przecedzamy przez sitko wyłożone gazą.
  4. Do masy migdałowej dolewamy 1 szklankę wody i ponownie blendujemy.
  5. Ponownie przecedzamy przez sitko wyłożone gazą (tym razem bardzo dokładnie odciskamy masę midgałową).
Notes
  1. Masa migdałowa, która pozostaje po odlaniu mleka migdałowego, może być z powodzeniem wykorzystana w naleśnikach, deserach, czy np. jako wegański serek do pieczywa.
  2. *Opcjonalnie mleko migdałowe możemy dosłodzić, jednak moim zdaniem nie ma takiej potrzeby.
Love Natura - kochamy to, co naturalne! http://lovenatura.pl/
Mleko migdałowe możemy przygotować zarówno z migdałów blanszowanych, jak i tych ze skórką (jednak te ze skórką należy zalać wrzątkiem i obrać ze skórek). Jeśli masz słabszy blender, możesz przygotować mleko migdałowe również z płatków migdałowych. Jest niezwykle aksamitne, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem migdałowym. Smak ten odpowiada nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Mleko migdałowe bardzo pasuje do kawy i kakao, świetnie sprawdzi się w owsiance, nadaje się również do wypicia bez dodatków.

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://lovenatura.pl/mleko-migdalowe/
Twitter

Źródło zdjęć:

  • mleko-migdalowe-love-natura: Photo by Juan José Valencia Antía on Unsplash

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)