Bielenie jako skuteczna metoda ochrony pni drzew owocowych
Odpowiednie zabezpieczenie kory drzew owocowych jest niezbędnym zabiegiem skutecznie ograniczającym uszkodzenia powstające podczas mroźnych i pogodnych zim. Bielenie jest najprostszą metodą ochrony kory i drewna przed pękaniem oraz powstającymi tym sposobem ranami zgorzelinowymi, przez które łatwo wnikają patogeny chorobotwórcze. To prosty i jednocześnie tani zabieg.
O pękaniu pni drzew owocowych
Pękanie pni spowodowane jest niską temperaturą – czynnikiem sprzyjającym jest duże nasłonecznienie. Pionowe uszkodzenia kory tworzą się przede wszystkim w styczniu i lutym, kiedy to pnie drzew owocowych nagrzewają się od strony południowej i południowo-zachodniej i pod wpływem promieni słonecznych następuje rozprężenie kory. W nocy, gdy temperatura spada, pnie oziębiają się – warstwa kory ulega wtedy skurczeniu, co prowadzi do pęknięć tkanki okrywającej. Rany powstałe wskutek silnych mrozów często infekowane są przez patogeny, które przyczyniają się do wystąpienia chorób kory i drewna, co może prowadzić do śmierci drzewa. Bielenie pni drzew owocowych jest zabiegiem, który znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia niekorzystnych zmian w strukturze drewna.
Bielenie pni drzew owocowych – cel
Najczęstszą przyczyną pogorszenia kondycji drzew owocowych, znacznego zmniejszenia plonów, a w konsekwencji ich usunięcia z uprawy są choroby kory i drewna.
W związku z ograniczoną ilością lub słabą skutecznością fungicydów przeznaczonych do ochrony drzew owocowych bardzo ważne jest ograniczenie możliwości powstania ran zgorzelinowych (pojawiają się najczęściej na jabłoniach, wiśniach, czereśniach, śliwach i gruszach) – przez które łatwo wnikają patogeny chorobotwórcze.
Kiedy i w jaki sposób bielić drzewa?
Aby wykonany przez nas zabieg bielenia był skuteczny i przyniósł oczekiwane efekty, należy wykonać go we właściwym terminie. Najlepszym okresem jest przełom grudnia i stycznia, gdyż to właśnie w tym czasie najczęściej pojawiają się sprzyjające do wykonania zabiegu warunki – kończą się intensywne opady deszczu, a słońce świeci intensywnie. Bielenie pni wykonuje się w słoneczny dzień. Południową stronę pni i grubych konarów najlepiej pomalować nieco wyżej, gdyż z tej właśnie strony nagrzewają się w największym stopniu. Zabieg bielenia wykonujemy do wysokości pierwszych grubych konarów, wraz z ich nasadami.
Zabieg bielenia wykonujemy do wysokości pierwszych grubych konarów, wraz z ich nasadami.
Ważne jest odpowiednie przygotowanie roztworu, którym będziemy bielić drzewa owocowe. Do malowania stosujemy roztwór powstały z rozpuszczenia 2 kg wapna w 10 l wody, do którego warto dodać glinę lub krochmal z mączki ziemniaczanej – co zwiększy przyczepność emulsji i znacznie ograniczy spłukiwanie naniesionego przez nas roztworu przez opady deszczu. W sklepach ogrodniczych dostępne są również gotowe preparaty do bielenia pni. Do bielenia najlepiej użyć pędzla z miękkim włosem – korę malujemy pędzlem poprzez równomierne pokrywanie powierzchni pnia. W momencie pojawienia się intensywnych opadów deszczu, które doprowadzą do zmycia zabezpieczonego pnia, zabieg bielenia należy powtórzyć.
Przy wykonywaniu zabiegu bielenia pni należy pamiętać o środkach bezpieczeństwa. Najlepiej przed rozpoczęciem malowania zaopatrzyć się w okulary, które ochronią oczy przed wapnem, które jest substancją drażniącą. W przypadku kontaktu wapna z okiem należy jak najszybciej przemyć je letnią wodą.
Korzyści wynikające z wykonanego zabiegu bielenia
Bielenie chroni drzewa owocowe przed pękaniem ich kory i drewna, a tym samym ogranicza ryzyko pojawienia się ran zgorzelinowych. Biały kolor odbija większą część promieni słonecznych, ograniczając ryzyko nagrzewania pni w okresie mroźnej i „słonecznej” zimy. Proces bielenia obniża również ryzyko rozhartowania roślin gdyż wapno, którym pokrywamy korę drzew obniża dobową amplitudę temperatury zewnętrznej warstwy drzew. Emulsja pokrywająca korę chroni ją również przed mchami i porostami.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!