Bielenie drzew owocowych

W jaki sposób można zmniejszyć ryzyko wystąpienia uszkodzeń mrozowych na pniach drzew owocowych? Wystarczy je pobielić. Bielenie drzew owocowych jest bardzo ważnym zabiegiem na działkach oraz w przydomowych ogrodach. Jak, kiedy i czym bielić drzewa owocowe?

 

Uszkodzenia mrozowe drzew owocowych

bielenie drzew owocowych
Mrozowe uszkodzenia najczęściej pojawiają się na południowej oraz południowo-zachodniej części pnia.

Uszkodzenia mrozowe powstają w wyniku spadku temperatury powietrza poniżej naturalnej odporności poszczególnych gatunków drzew owocowych na ujemne wartości temperatur. Do gatunków najbardziej podatnych na niskie temperatury możemy zaliczyć brzoskwinie, morele, czereśnie, grusze oraz jabłonie. Dla wielu gatunków drzew groźne są nie tylko znaczne spadki temperatur, lecz pojawiające się okresowe ocieplenia. Pojawiające się w okresie zimy ocieplenia zwiększają bowiem ryzyko wystąpienia uszkodzeń mrozowych, ponieważ zmniejsza się wytrzymałość drzew owocowych na mróz. Dlatego też bardzo ważne jest bielenie drzew owocowych.

Rodzaje uszkodzeń mrozowych

Do niebezpiecznych uszkodzeń spowodowanych przez niskie temperatury zalicza się pękanie kory drzew owocowych oraz tworzące się na pniach i nasadach konarów rany zgorzelinowe. Rany zgorzelinowe są skutkiem okresowych ociepleń, po których temperatura powietrza ponownie spada. Pojawiają się one najczęściej w styczniu oraz w lutym. To właśnie w tym okresie najczęściej docierają do nas ośrodki wysokiego ciśnienia, które przynoszą słoneczną aurę w dzień oraz mroźne i bezchmurne noce. W takich warunkach w ciągu dnia pnie drzew owocowych mogą nagrzać się do temperatury w granicach nawet 20-25°C. Z kolei w nocy temperatura znacznie się obniża, prowadząc do uszkodzeń. Uszkodzenia mrozowe najczęściej pojawiają się na południowej oraz południowo-zachodniej części pnia. Właśnie tam słońce operuje bowiem najsilniej. Bielenie drzew owocowych jest starym i sprawdzonym zabiegiem mającym na celu ochronę pni przed uszkodzeniami mrozowymi. Ważny jest jednak odpowiedni termin bielenia drzew owocowych oraz sposób przygotowania roztworu.

Bielenie drzew owocowych – termin wykonania zabiegu

Jaki jest najlepszy termin bielenia drzew? Najodpowiedniejszym terminem wykonania zabiegu bielenia drzew owocowych jest druga połowa grudnia. W przypadku niesprzyjających warunków atmosferycznych bielenie drzew owocowych można wykonać jeszcze na początku stycznia.

bielenie drzew owocowych
Najodpowiedniejszym terminem wykonania zabiegu bielenia drzew owocowych jest druga połowa grudnia.

Bielenie drzew w późniejszym terminie (marzec, kwiecień) nie ma żadnego sensu. Można je wówczas wykonać jedynie dla celów estetycznych. Dlatego pamiętajmy, aby drzewa owocowe pobielić jeszcze przed nadejściem zimy, a nie po jej zakończeniu. Bielenie pni drzew owocowych najlepiej wykonywać w słoneczny dzień.

Czym bielić drzewa owocowe?

bielenie drzew owocowych
Najczęściej drzewa owocowe bieli się wapnem.

Bielenie możemy wykonać na kilka sposobów. Najczęściej drzewa owocowe bieli się wapnem. Wapno dostępne jest praktycznie w każdym sklepie ogrodniczym. Bielenie drzew można wykonać również wapnem gaszonym. Należy wówczas rozpuścić je w ok. 5 l wody – stosując ok. 5 kg wapna do uzyskania niezbyt rzadkiej mieszaniny. Zamiast wapna zastosować można 10% białą farbę emulsyjną, która jest odporniejsza na zmywanie, przez co jest trwalsza.Lepszą przyczepność roztworu zapewnia również dodanie do niego gliny. W przypadku zmycia warstwy ochronnej zabieg bielenia drzew owocowych można powtórzyć. Przy wykonywaniu zabiegu bielenia drzew warto pamiętać o środkach bezpieczeństwa. Najlepiej przed rozpoczęciem malowania zaopatrzyć się w okulary zapewniające ochronę oczom przed wapnem, które jest substancją drażniącą. W przypadku kontaktu wapna z okiem należy jak najszybciej przemyć je letnią wodą.

Jak bielić drzewa owocowe w ogrodzie?

Po wcześniejszym przygotowaniu roztworu nanosimy go przy pomocy pędzla na pnie oraz nasady konarów drzew owocowych. Szczególnie dokładnie oraz nieco wyżej należy pobielić południową i południowo-zachodnią stronę pnia. Tam bowiem kora nagrzewa się najbardziej. Biały kolor odbija większą część promieni słonecznych, ograniczając ryzyko nagrzewania pni w okresie mroźnej i „słonecznej” zimy.

bielenie drzew owocowych
Szczególnie dokładnie oraz nieco wyżej należy pobielić południową i południowo-zachodnią stronę pnia.

Warto bielić wszystkie gatunki drzew owocowych znajdujące się w przydomowym ogrodzie czy też na działce – bez względu na ich podatność na uszkodzenia mrozowe. Emulsja pokrywająca korę chroni ją również przed mchami i porostami.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://lovenatura.pl/bielenie-drzew-owocowych/
Twitter
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)