Bielenie jako skuteczna metoda ochrony pni drzew owocowych

Odpowiednie zabezpieczenie kory drzew owocowych jest niezbędnym zabiegiem skutecznie ograniczającym uszkodzenia powstające podczas mroźnych i pogodnych zim. Bielenie jest najprostszą metodą ochrony kory i drewna przed pękaniem oraz powstającymi tym sposobem ranami zgorzelinowymi, przez które łatwo wnikają patogeny chorobotwórcze. To prosty i jednocześnie tani zabieg.

 

O pękaniu pni drzew owocowych

Pękanie pni spowodowane jest niską temperaturą – czynnikiem sprzyjającym jest duże nasłonecznienie. Pionowe uszkodzenia kory tworzą się przede wszystkim w styczniu i lutym, kiedy to pnie drzew owocowych nagrzewają się od strony południowej i południowo-zachodniej i pod wpływem promieni słonecznych następuje rozprężenie kory. W nocy, gdy temperatura spada, pnie oziębiają się – warstwa kory ulega wtedy skurczeniu, co prowadzi do pęknięć tkanki okrywającej. Rany powstałe wskutek silnych mrozów często infekowane są przez patogeny, które przyczyniają się do wystąpienia chorób kory i drewna, co może prowadzić do śmierci drzewa. Bielenie pni drzew owocowych jest zabiegiem, który znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia niekorzystnych zmian w strukturze drewna.

Bielenie pni drzew owocowych – cel

Najczęstszą przyczyną pogorszenia kondycji drzew owocowych, znacznego zmniejszenia plonów, a w konsekwencji ich usunięcia z uprawy są choroby kory i drewna.

bielenie
Pobielony pień drzewa owocowego w ogródku działkowym.

W związku z ograniczoną ilością lub słabą skutecznością fungicydów przeznaczonych do ochrony drzew owocowych bardzo ważne jest ograniczenie możliwości powstania ran zgorzelinowych (pojawiają się najczęściej na jabłoniach, wiśniach, czereśniach, śliwach i gruszach) – przez które łatwo wnikają patogeny chorobotwórcze.

Kiedy i w jaki sposób bielić drzewa?

Aby wykonany przez nas zabieg bielenia był skuteczny i przyniósł oczekiwane efekty, należy wykonać go we właściwym terminie. Najlepszym okresem jest przełom grudnia i stycznia, gdyż to właśnie w tym czasie najczęściej pojawiają się sprzyjające do wykonania zabiegu warunki – kończą się intensywne opady deszczu, a słońce świeci intensywnie. Bielenie pni wykonuje się w słoneczny dzień. Południową stronę pni i grubych konarów najlepiej pomalować nieco wyżej, gdyż z tej właśnie strony nagrzewają się w największym stopniu. Zabieg bielenia wykonujemy do wysokości pierwszych grubych konarów, wraz z ich nasadami.

Zabieg bielenia wykonujemy do wysokości pierwszych grubych konarów, wraz z ich nasadami.

Ważne jest odpowiednie przygotowanie roztworu, którym będziemy bielić drzewa owocowe. Do malowania stosujemy roztwór powstały z rozpuszczenia 2 kg wapna w 10 l wody, do którego warto dodać glinę lub krochmal z mączki ziemniaczanej – co zwiększy przyczepność emulsji i znacznie ograniczy spłukiwanie naniesionego przez nas roztworu przez opady deszczu. W sklepach ogrodniczych dostępne są również gotowe preparaty do bielenia pni. Do bielenia najlepiej użyć pędzla z miękkim włosem – korę malujemy pędzlem poprzez równomierne pokrywanie powierzchni pnia. W momencie pojawienia się intensywnych opadów deszczu, które doprowadzą do zmycia zabezpieczonego pnia, zabieg bielenia należy powtórzyć.

bielenie
Najlepszym okresem na wykonanie bielenia jest przełom grudnia i stycznia.

Przy wykonywaniu zabiegu bielenia pni należy pamiętać o środkach bezpieczeństwa. Najlepiej przed rozpoczęciem malowania zaopatrzyć się w okulary, które ochronią oczy przed wapnem, które jest substancją drażniącą. W przypadku kontaktu wapna z okiem należy jak najszybciej przemyć je letnią wodą.

Korzyści wynikające z wykonanego zabiegu bielenia

Bielenie chroni drzewa owocowe przed pękaniem ich kory i drewna, a tym samym ogranicza ryzyko pojawienia się ran zgorzelinowych. Biały kolor odbija większą część promieni słonecznych, ograniczając ryzyko nagrzewania pni w okresie mroźnej i „słonecznej” zimy. Proces bielenia obniża również ryzyko rozhartowania roślin gdyż wapno, którym pokrywamy korę drzew obniża dobową amplitudę temperatury zewnętrznej warstwy drzew. Emulsja pokrywająca korę chroni ją również przed mchami i porostami.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)