Jak zrobić pyszne, domowe masło w mniej niż 20 minut?

Pyszne, śmietankowe, domowe masło to smak, którego nie da się zapomnieć, a tym bardziej zastąpić. Idealnie pasuje do świeżego, chrupiącego, domowego pieczywa. Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Koniecznie spróbuj!

 

Przygotowanie domowego masła jest banalnie proste. Wystarczy dobrej jakości śmietana lub śmietanka, mikser(w zasadzie i słoik wystarczy) i dobre chęci. Jeśli mamy dostęp tłustej, swojskiej śmietany od rolnika – tym lepiej. Masło otrzymane z takiej śmietany będzie produktem znacznie mniej przetworzonym, a co za tym idzie – bardziej wartościowym i naturalnym. Zostaną zachowane cenne bakterie probiotyczne, a także ważne enzymy, witaminy i minerały. Jeśli nie mamy dostępu do swojskiej śmietany – wystarczy kupić dobrej jakości przynajmniej 30% śmietanę/śmietankę w sklepie (bez dodatków) – masło również nam wyjdzie, choć nie będzie tak wartościowe jak to ze śmietany niepasteryzowanej.

Jak przygotować domowe masło?

Jak zrobić domowe masło?

Aby otrzymać pyszne domowe masło wystarczy 500 ml schłodzonej, dobrej, tłustej śmietany. Najprostszym sposobem będzie ubijanie jej mikserem. Proces ubijania wygląda następująco:

domowe masło krok po kroku-1   1) śmietana jest bardzo płynna

 

 

 

 

domowe masło krok po kroku-22) śmietana nabiera powietrza, zwiększa objętość – ubija się jak na deser

 

 

 

 

domowe masło krok po kroku-33) zaczynają pojawiać się grudki świadczące o przebiciu śmietany

 

 

 

 

domowe masło krok po kroku-44) śmietana rozdziela się na dwie warstwy – maślankę i masło

 

 

 

 

pyszne, domowe maslo

Drugim sposobem ubijania śmietany na masło, jednak zdecydowanie bardziej czasochłonnym i wymagającym trochę siły jest ubijanie śmietany w zamkniętym słoiku (mocno potrząsamy sloikiem, aż śmietana rozdzieli się na masło i maślankę)

 

 

 

domowe masło krok po kroku-5Na tym etapie wystarczy zebrać całe masło i dokładnie odcisnąć (maślanki nie wyrzucamy – jest smaczna, zdrowa i przyda się w kuchni).

 

 

 

 

domowe masło i maślankaW kolejnym kroku masło dokładnie płuczemy w misce z zimną wodą, aby pozbyć się resztek maślanki, która mogłaby negatywnie wpłynąć na smak i przechowywanie. Na koniec nadajemy domowemu masłu potrzebny kształt i odstawiamy w pojemniku do lodówki. Tak otrzymane domowe masło możemy przechowywać około 10 dni, a jego nadmiar możemy zamrozić.

 

 

Dlaczego warto przygotować domowe masło?

– Mamy pełną kontrolę nad „procesem produkcji”. Wybieramy najwyższej jakości śmietanę, nie dodajemy żadnych ulepszaczy, poprawiaczy smaków i innych niepotrzebnych, chemicznych dodatków.

– Produktem „ubocznym” jest maślanka, którą dodatkowo możemy wykorzystać – jest smaczna i zdrowa!

– Mamy pełną kontrolę i dowolność smaków – zależnie od własnych upodobań możemy dodać odrobinę soli, ziół, czosnku, natki pietruszki.

– Zachowujemy tradycję i przekazujemy tę tradycję swoim dzieciom.

– Jeśli przygotujemy je ze swojskiej śmietany, będzie dużo zdrowsze od sklepowego.

Czy domowe masło się opłaca?

To, czy domowe masło nam się opłaca, zależy od tego, na czym najbardziej nam zależy. Jeśli chodzi jedynie o kwestię ceny – raczej nie zaoszczędzimy za wiele. Jeśli jednak wziąć pod uwagę stosunek ceny do jakości, a także powyższe argumenty (dlaczego warto przygotować domowe masło) zdecydowanie można powiedzieć, że przygotowanie domowego masła się opłaca.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://lovenatura.pl/zrobic-pyszne-domowe-maslo-niz-20-minut/
Twitter

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)