Ciasta i deseryŚniadaniaZdrowe odżywianieZdrowe Przepisy

Mleko kokosowe

Rate this post

Mleko kokosowe należy do jednych z lepszych i zdrowszych mlek roślinnych. Jest bogate w składniki odżywcze i bardzo smaczne. Jego przygotowanie jest banalnie proste a efekt końcowy zachwyca. Mleko kokosowe jest idealne do  do wypieków, owsianki, sosów, zup, deserów, a nawet kawy. 

Mleko kokosowe – dlaczego warto?

Mleko kokosowe jest bogate w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (kwas linolenowy, stearynowy, laurynowy, kaprylowy), które korzystnie wpływają na metabolizm, a ponadto mają działanie przeciwwirusowe, grzybobójcze i przeciwbakteryjne (np. kwas laurynowy). Znajdziemy w nim również witaminę A, E, witaminy z grypy B, witaminę C, kwas foliowy, a także wapń, potas, żelazo, miedź, magnez, fosfor i inne składniki mineralne, dlatego sprawdzi się jako napój izotoniczny po treningu.  Mleko kokosowe jest dość kaloryczne, jednak warto wprowadzić je do diety – zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest ono szybko trawione i nie wpływa na wzrost tkanki tłuszczowej.

Mleko kokosowe – przepis

Mleko kokosowe ma gęstą, kremową konsystencję, biały kolor i charakterystyczny kokosowy smak i aromat. Masa kokosowa, która pozostaje po odlaniu mleka kokosowego, może być z powodzeniem wykorzystana w naleśnikach, deserach, czy np. jako wegański serek do pieczywa.
*Opcjonalnie mleko kokosowe możemy dosłodzić, jednak moim zdaniem nie ma takiej potrzeby.

Składniki na mleko kokosowe:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 4 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie mleka kokosowego:

  • Wiórki kokosowe zalewamy 2 szklankami ciepłej (ok. 60 stopni) wody i zostawiamy na noc, aby dobrze się namoczyły.
  • Następnego dnia dokładnie blendujemy wiórki wraz z wodą, w której się moczyły.
  • Całość przecedzamy przez sitko wyłożone gazą.
  • Do masy kokosowej dodajemy pozostałe 2 szklanki ciepłej (ok. 60 stopni) wody i ponownie blendujemy.
  • Ponownie przecedzamy przez sitko wyłożone gazą (tym razem bardzo dokładnie odciskamy masę kokosową).

Mleko kokosowe najlepiej przygotowywać w mniejszych porcjach i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Mleko lubi się rozwarstwiać – to naturalne. Przed użyciem należy je wymieszać i lekko podgrzać w kąpieli wodnej (wówczas uzyska jednolitą konsystencję).

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)