Dżem z aronii z jabłkami i goździkami
Dżem z aronii z jabłkami i goździkami to pozycja obowiązkowa na liście przetworów. Jest bardzo smaczny, i zdrowy. Idealnie wzmacnia odporność i pomaga walczyć z pierwszymi objawami przeziębienia.
Dlaczego warto zrobić dżem z aronii z goździkami?
Aronia jest uważana za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. To prawdziwa bomba witaminowa (znajdziemy tu witaminę P, witaminę C, A, witaminy z grupy B (B2, B3, B9), a także witaminę E.) i cenne źródło antyoksydantów i soli mineralnych (wapnia, żelaza, manganu, miedzi, molibdenu, boru, jodu).
Aby dżem z aronii z jabłkami i goździkami miał jak najlepszy smak, warto przemrozić zebrane owoce.
Dżem z aronii z jabłkami i goździkami
Ogromna dawka witaminy C, jaką znajdziemy w tym dżemie, to idealny sposób na domową walkę z przeziębieniami i na naturalne wzmocnienie odporności. Dżem z aronii z jabłkami i goździkami idealnie pasuje do naleśników, owsianki, deserów i ciast.
Składniki na dżem z aronii z jabłkami i goździkami:
- 2 kg aronii
- 1 kg jabłek
- 0,75 kg cukru
- garść goździków
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie dżemu z aronii z jabłkami i goździkami:
- Zebrane owoce aronii mrozimy przez 48 godzin, a następnie rozmrażamy i myjemy.
- Owoce aronii rozgniatamy i przekładamy do garnka.
- Dodajemy cukier i goździki.
- Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż aronia będzie wyraźnie miękka i szklista.
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do aronii razem z cynamonem.
- Całość dusimy na małym ogniu, aż owoce całkowicie się rozgotują.
- Dżem przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem.
Ogromna dawka witaminy C, jaką ma dżem z aronii z jabłkami i goździkami, to idealny sposób na domową walkę z przeziębieniami i na naturalne wzmocnienie odporności.