Dżem z aronii z jabłkami i goździkami

Dżem z aronii z jabłkami i goździkami to pozycja obowiązkowa na liście przetworów. Jest bardzo smaczny, i zdrowy. Idealnie wzmacnia odporność i pomaga walczyć z pierwszymi objawami przeziębienia.

Dlaczego warto zrobić dżem z aronii z goździkami?

Aronia jest uważana za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. To prawdziwa bomba witaminowa (znajdziemy tu witaminę P, witaminę C, A, witaminy z grupy B (B2, B3, B9), a także witaminę E.) i cenne źródło antyoksydantów i soli mineralnych (wapnia, żelaza, manganu, miedzi, molibdenu, boru, jodu).

Aby dżem z aronii z jabłkami i goździkami miał jak najlepszy smak, warto przemrozić zebrane owoce.

Dżem z aronii z jabłkami i goździkami

Ogromna dawka witaminy C, jaką znajdziemy w tym dżemie, to idealny sposób na domową walkę z przeziębieniami i na naturalne wzmocnienie odporności. Dżem z aronii z jabłkami i goździkami idealnie pasuje do naleśników, owsianki, deserów i ciast.

Składniki na dżem z aronii z jabłkami i goździkami:

  • 2 kg aronii
  • 1 kg jabłek
  • 0,75 kg cukru
  • garść goździków
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie dżemu z aronii z jabłkami i goździkami:

  • Zebrane owoce aronii mrozimy przez 48 godzin, a następnie rozmrażamy i myjemy.
  • Owoce aronii rozgniatamy i przekładamy do garnka.
  • Dodajemy cukier i goździki.
  • Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż aronia będzie wyraźnie miękka i szklista.
  • Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do aronii razem z cynamonem.
  • Całość dusimy na małym ogniu, aż owoce całkowicie się rozgotują.
  • Dżem przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem.

Ogromna dawka witaminy C, jaką ma dżem z aronii z jabłkami i goździkami, to idealny sposób na domową walkę z przeziębieniami i na naturalne wzmocnienie odporności. 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://lovenatura.pl/dzem-z-aronii-z-jablkami-i-gozdzikami/
Twitter
INSTAGRAM

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)