Uprawa fasoli szparagowej w przydomowym ogródku
Fasola szparagowa zaliczana jest do warzyw bardzo chętnie uprawianych w przydomowych ogródkach. Jak powinna wyglądać uprawa fasoli szparagowej i na co warto zwracać szczególną uwagę, decydując się na jej uprawę?
Uprawa fasoli szparagowej – wymagania
Aby uprawa fasoli przyniosła oczekiwane efekty, a plon by zadowalający ważna jest właściwa uprawa tego warzywa. Fasola zaliczana jest do roślin ciepłolubnych. Najlepiej rośnie na stanowiskach ciepłych i słonecznych, a jednocześnie dobrze osłoniętych od wiatru. Uprawa fasoli najlepiej udaje się na glebach ciepłych, żyznych o dużej zawartości próchnicy. Obszary zalewowe nie sprzyjają uprawie tego warzywa, gdyż stwarzają warunki korzystne do rozwoju groźnych chorób grzybowych. Podłoże powinno mieć odczyn kwaśny lub zbliżony do obojętnego. Pod uprawę fasoli nie nadają się gleby bardzo lekkie, które cechuje wysoki poziom wody gruntowej. Siew fasoli najlepiej przeprowadzać w pierwszym lub drugim roku po dostarczeniu podłożu nawozów w postaci obornika lub kompostu. Podłoże powinno być również oczyszczone z resztek pożniwnych, dokładnie przekopane i wyrównane.
Najlepszym przedplonem w przypadku uprawy fasoli są warzywa kapustne, cebulowe oraz pomidory i ogórki. Nie wysiewa się fasoli na stanowiskach, na których wcześniej uprawiane były rośliny z rodziny motylkowych oraz korzeniowych. W przypadku uprawy takich roślin fasolę można wysiewać dopiero po 4-5 latach. Dobrym sąsiedztwem w przypadku fasoli szparagowej są: buraki ćwikłowe, dynie, kalafiory, kapusty, koper, marchew, seler oraz szpinak. Fasola nie przepada za sąsiedztwem cebuli, kopru włoskiego oraz kolendry.
Siew i pielęgnacja fasoli
Fasola szparagowa jest rośliną ciepłolubną. Optymalna temperatura potrzebna do skiełkowania jej nasion mieści się w przedziale od 15 do 18 stopni powyżej 0. W temperaturze poniżej 7°C wzrost fasoli zostaje zahamowany. Najodpowiedniejsze warunki termiczne niezbędne do jej prawidłowego wzrostu i rozwoju mieszczą się w zakresie temperatur od 20 do 25°C. Siew fasoli przeprowadza się od połowy maja, kiedy minie ryzyko wystąpienia wiosennych przymrozków. Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu w rzędach, co 40 cm. Nasiona wysiewa się gniazdowo – po 2-3 nasiona w odległości 10 cm. Głębokość siewu w przypadku fasoli wynosi od 2 do 5 cm. Siew fasoli w odstępach około 1,5 tygodniowych pozwala zachować ciągłość plonów. Pierwsze rośliny pojawiają się najczęściej po 7-10 dniach od momentu wysiewu nasion.
Uprawa fasoli w ogrodzie wymaga również przeprowadzania regularnych zabiegów pielęgnacyjnych. Ważne jest systematyczne nawadnianie uprawy. Fasola jest bowiem wrażliwa na niedobory wody. Największe potrzeby wodne w przypadku uprawy fasoli występują w fazie kiełkowania, kwitnienia oraz zawiązywania strąków. Zaraz po jej wzejściu i przed okresem kwitnienia należy spulchniać międzyrzędzia. Fasola jest bowiem rośliną, która niekorzystnie reaguje na zaskorupianie gleby. Ważne jest również odchwaszczanie, które najlepiej wykonywać ręcznie. Fasola szparagowa ma zdolność do symbiozy z roślinami brodawkowymi. Może być uprawiana również w tunelach foliowych.
Choroby i szkodniki w uprawie fasoli
Fasola może być porażana przez wiele chorób i szkodników. Do najczęściej spotykanych chorób fasoli zalicza się szarą pleśń, zgniliznę twardzikową, fuzaryjne więdnięcie fasoli oraz bakteriozę obwódkową fasoli. W przypadku szkodników najgroźniejszymi są: śmietka kiełkówka, śmietka glebowa, zmieniki, mszyce, przędziorki oraz strąkowiec fasolowy.
W przypadku uprawy fasoli ważne są zabiegi profilaktyczne.
W przypadku uprawy fasoli ważne są zabiegi profilaktyczne. Przede wszystkim należy unikać uprawy fasoli po warzywach korzeniowych, gdyż często atakowane są one przez choroby grzybowe.
Zbiory fasoli szparagowej
Okres wegetacji fasoli trwa od 60 do 80 dni. Pierwsze zbiory fasoli szparagowej przeprowadza się już pod koniec czerwca. W zależności od terminu siewu mogą one trwać nawet do pierwszej dekady września. Strąki fasoli należy zbierać regularnie, najlepiej w kilkudniowych odstępach.
Regularne zbiory pobudzają rośliny do dalszego krzewienia. Im strąki fasoli są starsze, tym stają się twardsze i bardziej łykowate. Fasolę przeznacza się głównie do bezpośredniego spożycia. Można ją również mrozić.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!