Kokosowo-migdałowa jaglanko-owsianka z truskawkami
Kokosowo-migdałowa jaglanko-owsianka z truskawkami to przepis, który raz wypróbowany zostanie z Tobą na zawsze. Pyszna, sycąca, zdrowa i prosta w przygotowaniu – czego można chcieć więcej?
Dlaczego warto przygotować kokosowo-migdałową jaglanko-owsiankę?
Idealna na śniadanie dla każdego. Pokochają ją dzieci, pokochają ją dorośli. Kokosowo-migdałowa jaglanko-owsianka z truskawkami powstała zupełnie przypadkiem, jednak jest tak smaczna, że często gości na naszym stole.
Kasza jaglana posiada wysoki poziom witamin z grupy B (B1, B2, B6), które wspomagają pracę układu nerwowego i odpornościowego. Duże ilości żelaza sprawiają natomiast, że idealnie sprawdza się w momentach większego zapotrzebowania na ten składnik (np. w czasie ciąży) i pomaga zapobiegać anemii. Zawartość miedzi wpływa korzystnie na pracę mózgu i przekazywanie neuroprzekaźników, a wysoki poziom magnezu wspomaga dodatkowo działanie układu nerwowego i mięśniowego. Witamina E oraz lecytyna korzystnie wpływają na pamięć, a fosfor pomaga dbać o zdrowe zęby i zwiększa wchłanialność wapnia. Jaglanka bogata jest również w krzem, którego działanie jest zbawienne dla stanu skóry, włosów i paznokci.
Mleko kokosowe jest bogate w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (kwas linolenowy, stearynowy, laurynowy, kaprylowy), które korzystnie wpływają na metabolizm, a ponadto mają działanie przeciwwirusowe, grzybobójcze i przeciwbakteryjne (np. kwas laurynowy). Znajdziemy w nim również witaminę A, E, witaminy z grypy B, witaminę C, kwas foliowy, a także wapń, potas, żelazo, miedź, magnez, fosfor i inne składniki mineralne, dlatego sprawdzi się jako napój izotoniczny po treningu. Mleko kokosowe jest dość kaloryczne, jednak warto wprowadzić je do diety – zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest ono szybko trawione i nie wpływa na wzrost tkanki tłuszczowej.
Mleko migdałowe to skarbnica wapnia. W 100 g mleka znajdziemy około 400 mg wapnia (dla porównania: w takiej samej ilości mleka krowiego znajdziemy zaledwie 90-120 mg wapnia). To również bardzo dobre źródło witamin z grupy B, witaminy E, a także potasu, miedzi, magnezu, selenu i żelaza. Mleko migdałowe jest dość tłuste, jednak zawiera „zdrowe tłuszcze”. Polecane jest w zdrowej diecie, a także jako dodatek w diecie odchudzającej.
Kokosowo-migdałowa jaglanko-owsianka z truskawkami
Zdrowe i smaczne śniadanie dla dzieci i dla dorosłych. W tej wersji – z truskawkami, jednak sprawdza się również z innymi owocami. Kokosowo-migdałowa jaglanko-owsianka z truskawkami to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałej po obiedzie z dnia poprzedniego kaszy jaglanej.
Składniki na kokosowo-migdałową jaglanko-owsiankę
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- truskawki
Przygotowanie kokosowo-migdałowej jaglanko-owsianki
- Mieszamy oba rodzaje mlek (napojów) roślinnych i lekko podgrzewamy.
- Podgrzanym mlekiem kokosowo-migdałowym zalewamy płatki owsiane z otrębami i odstawiamy na 5 minut.
- Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i całość mieszamy.
- Podajemy z truskawkami.
Kokosowo-migdałowa jaglanko-owsianka z truskawkami będzie smakować najlepiej, jeśli Mleko kokosowe i Mleko migdałowe przygotujemy samodzielnie.