Daktyle – dlaczego warto je jeść?
Daktyle to owoce, które warto włączyć do diety. Nie tylko dodają energii, ale również zawierają wiele cennych składników odżywczych. Z powodzeniem zastępują biały cukier, nadając wypiekom i deserom słodki smak.
Dlaczego warto postawić na daktyle?
Daktyle znane są przede wszystkim sportowcom. Zawierają dużo cukrów prostych (aż 80% składu daktyli to cukry proste)., które są rozkładane w organizmie w szybkim tempie, dodając energii niezbędnej do intensywnych ćwiczeń fizycznych. Również spory udział potasu w daktylach ma znaczenie przy aktywności fizycznej.
Po daktyle chętnie sięgają również osoby na diecie. Idealnie sprawdzają się one bowiem jako zamiennik białego cukru. Są dość kaloryczne, na co należy zwrócić uwagę, jednak zdecydowanie lepsze dla diety niż biały cukier.
Daktyle powinny być jednak spożywane nie tylko przez sportowców i osoby na diecie. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Daktyle – pochodzenie
Daktyle to owoce palmy daktylowej. Rośliny te rosną w południowo-zachodniej Azji, a także w północnej Afryce i północnej części Ameryki Północnej. Palmy daktylowe mogą osiągnąć nawet 25 metrów wysokości. Daktyle mają podłużny kształt, miękki słodki miąższ, a także cienką, jadalną, ciemno-brązową skórkę. W środku znajdziemy dużą pestkę.
Daktyle – skład
Poza cukrami prostymi, które stanowią aż 80% składu, w suszonych daktylach znajdziemy również spore ilości potasu, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, luteiny, żelaza i siarki, a także witamin: B1,B2, A, C i PP.
W daktylach znajdziemy również duże ilości błonnika i antyoksydantów, a także salicany.
Daktyle – właściwości
-> Ze względu na zawartość magnezu, polecane są osobom żyjącym w stresie. Magnez przyczynia się również do obniżenia ciśnienia krwi i poprawia pracę serca.
-> Mają działanie zasadotwórcze. Polecane są w walce z zakwaszeniem organizmu.
-> Poprawiają pracę jelit i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.
-> Są bogate w kwas foliowy – powinny je spożywać osoby narażone na jego niedobory.
-> Dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów, poprawiają odporność organizmu.
-> Salicany zawarte w daktylach mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe i przeciwzakrzepowe (działają podobnie do aspiryny).
-> Zawartość wit.A i luteiny wpływa korzystnie na wzrok.
-> Zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i zdecydowanie zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów.
-> Są bogatym źródłem żelaza – powinny być spożywane przez osoby narażone na niedobory tego pierwiastka.
-> Są źródłem tryptofanu, który jest prekursorem melatoniny.
Daktyle – na co zwrócić uwagę
Kupując daktyle warto zwrócić uwagę, aby nie miały w składzie chemicznych „prezentów” w postaci beznoesanu sodu (E211), kwasu benzoesowego (E210), sorbinianu sodu (E201), sorbinianu potasu (E202) i nie były gazowane dwutlenkiem siarki (E220). Są to substancje konserwujące, które zaliczamy do dość silnych alergenów.
Na daktyle powinny uważać osoby z cukrzycą, a także z silną insulinoopornością. Mimo wysokiej kaloryczności, nie powinny z nich rezygnować osoby przebywające na diecie – jest to dobry substytut cukru białego. Ponadto po zjedzeniu daktyli długo odczuwalne jest uczucie sytości, dzięki czemu mogą nawet pomóc w odchudzaniu.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!