OgródUprawa owoców

Jak uprawiać jeżyny w ogrodzie?

Rate this post

Jeżyny od wielu lat stanowią cenne źródło smacznych i słodkich owoców bogatych w witaminę C. Jak uprawiać jeżyny w ogrodzie, aby cieszyć się wysokimi i dobrymi plonami?

 

Jak uprawiać jeżyny?

Wszystkie odmiany jeżyn charakteryzują ciemne i okrągłe owoce. Ich barwa zmienia się trakcie dojrzewania. Początkowo owoce są zielone, a następnie stają się czerwone. Ostatecznie ich barwa jest połyskliwie czarna. Krzewy jeżyn dostarczają wielu owoców, ponadto pełnią funkcje dekoracyjne dzięki dość długiemu okresowi kwitnienia. Pierwsze pąki barwy białej zaobserwować można już w czerwcu. Odmiany pnące jeżyn mają pędy, których długość dochodzi często do nawet 6 m. Owoce tych odmian są bardzo słodkie. Jak uprawiać jeżyny w ogrodzie? W pierwszym roku uprawa jeżyn nie owocuje. Krzewy tworzą wówczas wiele pędów bocznych, na których w kolejnym sezonie wegetacyjnym licznie pojawiają się owoce.

Sadzenie i wymagania jeżyn

Sadzonki jeżyn można kupić wczesną wiosną lub jesienią. Najlepiej zaopatrzyć się w sadzonki, które mają przynajmniej 3 silne pędy. Dobrze jest wybierać odmiany odporne. Należy unikać zakupu roślin przesuszonych lub z przebarwionymi liśćmi lub liśćmi z widocznymi objawami chorobowymi. Jak uprawiać jeżyny?

Jeżyny sadzi się na przełomie kwietnia i maja, ponieważ młode krzewy są wrażliwe na niskie temperatury. Najlepiej sadzić je w odstępach ok. 2,5 m od siebie. Uprawa jeżyn wymaga stanowisk słonecznych i zacisznych. Podłoże przeznaczone pod uprawę powinno być zasobne w składniki pokarmowe i przepuszczalne. Przed sadzeniem gleba powinna być odchwaszczona oraz nawieziona – najlepiej kompostem, humusem lub obornikiem.

jak uprawiać jeżynyfot.: Owned by the author
Uprawa jeżyn wymaga stanowisk słonecznych i zacisznych.

Sadząc jeżyny, w pierwszej kolejności należy zaopatrzyć się w wiadro, które napełnia się wodą. Następnie usuwa się uszkodzone korzenie, a sadzonkę z korzeniami umieszcza się na 12 godzin we wiadrze z wodą. Następnie należy wykopać dołek, na dnie którego usypuje się kopczyk i rozmieszcza na nim korzenie jeżyny. Następnie system korzeniowy przysypuje się ziemią. W pierwszym roku pędy jeżyn najlepiej podwiązać w szpaler do stelażu (potrzebne są druty oraz słupki). Młode pędy warto przywiązywać na jedną stronę, natomiast stare na drugą. Znacznie ułatwi to zabieg cięcia. Długość pędów warto regulować do pożądanej przez nas wysokości. Wykonanie zabiegu cięcia w pierwszym roku zapewni lepsze rozkrzewienie się rośliny w kolejnym sezonie i tym samym zwiększy się również wielkość plonów.

Pielęgnacja jeżyn

Uprawa jeżyn wymaga przeprowadzania regularnych zabiegów pielęgnacyjnych. Krzewy jeżyn, które są zbyt gęste należy prześwietlać. Zabieg ten ma na celu dostarczenie dojrzewającym owocom odpowiedniej ilości światła. Wczesnym latem – po zakwitnięciu jeżyny warto nawozić je wywarem z pokrzyw. Po zbiorach należy usunąć stare pędy, które owocowały. Najlepiej pozostawić ok. 8 najmłodszych pędów. Przed zimą młode pędy jeżyn powinny zostać zakopane w ziemi.

Jeżyny cechuje głęboki system korzeniowy, dlatego też nie mają one zbyt dużych wymagań wodnych. Krzewy jeżyn wymagają nawadniania w okresach długotrwałej suszy – raz na 7 dni. Podłoże wokół jeżyn warto ściółkować, aby uniemożliwić dalszy wzrost chwastów oraz utrzymać odpowiednią wilgotność.

Choroby i szkodniki jeżyn

Do najgroźniejszych chorób jeżyn zaliczyć możemy zamieranie pędów jeżyny, szarą pleśń, antraknozę (opadzinę liści) oraz rdzę jeżyny. Jak uprawiać jeżyny, aby ograniczyć lub wyeliminować ryzyko wystąpienia groźnych chorób? W przypadku wystąpienia objawów choroby należy usunąć zainfekowane i obumarłe pędy. Nie pozostawia się również porażonych owoców.

jak uprawiać jeżynyfot.: Owned by the author
W przypadku wystąpienia objawów choroby na jeżynach należy usunąć zainfekowane i obumarłe pędy.

Do najbardziej znanych szkodników jeżyn zalicza się szpeciela jeżynowca, przędziorka chmielowca, kistnika malinowca oraz mszyce. Profilaktyka uprawy jeżyn przed szkodnikami polega na doborze odpowiednich sadzonek. Zaatakowane rośliny po zakończeniu zbiorów należy eliminować. Usuwa się również uszkodzone pędy. Nie pozostawia się również zaatakowanych owoców. W przypadku przędziorków stosuje się wyciąg z mniszka lekarskiego. W walce z mszycami wykorzystuje się preparaty przygotowane z łusek cebuli.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)