Jak przygotować nawóz z pokrzywy dla pomidorów?
Pokrzywa zwyczajna jest nie tylko pospolitym chwastem, ale również bardzo cenną rośliną. Nawóz z pokrzywy jest idealnym sposobem naturalnego nawożenia pomidorów oraz ochrony roślin w ogrodzie. Dlaczego przy uprawie warzyw warto wykorzystać nawozy z pokrzyw i jak je przygotować?
Nawóz z pokrzywy
Pokrzywa jest rośliną rozłogową, mogącą dorastać do nawet 1 m wysokości. Zaliczana jest do roślin leczniczych. Jest cennym źródłem wielu witamin: C, B, K i składników mineralnych: manganu, żelaza, wapnia, azotu, magnezu, cynku oraz krzemu. Nawóz z pokrzywy można wykorzystać m.in. do nawożenia roślin uprawianych w ogrodzie.
Pomidor to roślina, która ma duże wymagania pokarmowe. Dlatego też uprawiając pomidory bardzo często stosujemy nawozy. Pomidor jest rośliną, która wymaga regularnego dostarczania wody oraz przeprowadzania nawożenia dolistnego. Nawóz z pokrzywy stosuje się w celu naturalnego nawożenia uprawianych w ogrodzie roślin. Jest on tanim i szczególnie dobrym sposobem na ekologiczne nawożenie naszej działki lub ogrodu. Płynne nawozy z pokrzyw wykorzystuje się do zasilania roślin uprawianych zarówno w gruncie, jak również w pojemnikach.
Korzyści ze stosowania nawozu z pokrzyw
Najwięcej cennych składników pokarmowych zawierają pokrzywy, które nie kwitną. Dlatego też do sporządzenia nawozu wykorzystuje się pokrzywy, które zbiera się wiosną. Nawóz z pokrzywy wykorzystuje się do nawożenia wielu gatunków warzyw, m.in. pomidorów i ogórków. Gnojówka z pokrzywy może zostać również wykorzystana jako naturalny środek ochrony roślin. Przeznacza się go do walki z groźnymi szkodnikami warzyw, do których zalicza się m.in. mszyce i przędziorki oraz chorobami grzybowymi, m.in. mącznika prawdziwego i rzekomego czy też szarej pleśni.
Nawóz z pokrzyw poprawia wzrost i rozwój uprawianych roślin oraz wpływa korzystnie na wytwarzanie przez rośliny chlorofilu. Ponadto stosowanie przygotowanego nawozu „zachęca” dżdżownice do poprawy struktury gleby.
Jak przygotować nawóz z pokrzyw?
Aby dobrze przygotować nawóz z pokrzyw, potrzebny jest ok. 1 kg pokrzywy (najlepiej, żeby była pocięta), woda w ilości 10 l oraz wiadro (lub beczka). Pokrzywę, która została pocięta umieszczana się w wiadrze, które następie należy zalać wodą (najlepiej deszczówką). Po wykonaniu tej czynności wiadro zostawiamy na okres ok. 1-2 tygodni, aby jego zawartość „sfermentowała”. Czas fermentacji uzależniony jest od występujących warunków atmosferycznych. Wysokie temperatury powodują bowiem zwiększenie szybkości procesu fermentacji. Proces ten można przyśpieszyć, mieszając przynajmniej raz dziennie zawartość wiadra. Wiadro najlepiej pozostawić w miejscu zacisznym i lekko zacienionym. Nie można go zamykać gdyż proces fermentacji pokrzywy powinien zachodzić przy udziale tlenu.
Kiedy nawóz jest gotowy do użycia?
Gnojówka z pokrzywy gotowa jest wówczas, gdy z powierzchni wody zniknie piana, a kolor powstałego roztworu będzie lekko brunatny. Nawóz z pokrzywy ma nieprzyjemny zapach. Można go złagodzić, dodając do niego mączkę skalną, która dodatkowo wzbogaci go w potas. Nieprzyjemną woń nawozu łagodzą również rośliny kozła lekarskiego (najlepiej kwitnące).
Jak stosować nawóz z pokrzywy?
Gnojówka z pokrzywy jest idealnym nawozem, który wykorzystuje się w przypadku uprawy pomidorów i ogórków. Podlewa się nim rośliny, rozcieńczając wcześniej z wodą w stosunku 1:10. Po rozcieńczeniu pomidory należy podlewać co 2 tygodnie. Regularne stosowanie przygotowanego nawozu zwiększy kondycję roślin oraz poprawi ich kwitnienie. W przypadku stosowania gnojówki z pokrzywy w celu ochrony roślin, rozcieńcza się go z wodą w stosunku 1:20.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!