Jak i kiedy pikować pomidory?
Pikowanie roślin jest jednym z etapów ich rozmnażania. Czynność ta polega na rozdzieleniu wspólnie rosnących siewek i przesadzeniu ich do oddzielnych pojemników. Pikowanie umożliwia prawidłowy wzrost i rozwój roślin, co przekłada się na dobre plony. Kiedy pikować pomidory?
Dlaczego pikujemy pomidory?
Pomidory to niezwykle cenne warzywa, które uprawiane we własnym ogrodzie smakują znacznie lepiej niż te kupione w sklepie. Nieodzownym elementem produkcji własnej rozsady pomidorów jest pikowanie. To niezbędna czynność, którą wykonujemy w celu zapewnienia naszym pomidorom większej ilości miejsca, które niezbędne jest do dalszego, prawidłowego rozwoju ich systemu korzeniowego.
Pikowanie eliminuje również zjawisko konkurencji wśród młodych roślin o dostępne światło, wodę oraz składniki odżywcze znajdujące się w podłożu. To również najlepszy moment na przeprowadzenie selekcji pomidorów. Pikując siewki, wybieramy rośliny najsilniejsze i najładniejsze. Pozbywamy się natomiast siewek małych, gorzej rosnących oraz tych uszkodzonych. Pikowanie pomidorów powinniśmy przeprowadzać precyzyjnie i delikatnie, aby nie uszkodzić młodych siewek. Kiedy pikować pomidory? Do jakich pojemników najlepiej przesadzać młode rośliny?
Kiedy pikować pomidory?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, kiedy pikować pomidory? Najlepszym momentem na przeprowadzenie tej czynności jest czas, w którym pomidory mają ok. 2-3 tygodnie. Młode rośliny muszą mieć w pełni wykształcone dwie pary liści (cztery liście). Pierwszą parę stanowią dwa najniżej położone liścienie, z kolei druga para to liście właściwe.
Wcześniejsze przesadzanie roślin obarczone jest sporym ryzykiem, ponieważ delikatne rośliny mogą wówczas obumierać lub ich wzrost może ulec zahamowaniu. Nie powinniśmy również opóźniać terminu pikowania siewek, ponieważ konkurujące ze sobą o światło i przestrzeń życiową siewki zaczną „wyciągać się” w górę i osłabną. Pikowanie w zależności od warunków termicznych i świetlnych przeprowadzamy najczęściej na przełomie marca i kwietnia.
Jak pikować pomidory?
Jeśli wiemy już, kiedy pikować pomidory, teraz powinniśmy zastanowić się, jak pikować pomidory. Przed rozpoczęciem pikowania pomidorów powinniśmy przygotować odpowiednie pojemniki. Pomidory pikujemy do plastikowych pojemników do picia lub po jogurtach. Pikować możemy również do doniczek celulozowo-torfowych, które po przesadzeniu ulegają rozłożeniu w podłożu. Doniczki napełniamy do pełna ziemią, którą następnie lekko ugniatamy. W pojemnikach z podłożem robimy dołki, w których następnie umieszczamy nasze pomidory.
Do pikowania wykorzystujemy ziemię przeznaczoną do siewu i pikowania – najlepiej o pH od 5,5 do 7,0, która zawiera niezbędne składniki pokarmowe, a ponadto bardzo dobrze utrzymuje wilgoć. Przy przesadzaniu staramy się trzymać sadzonki za liście i robimy to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić łodyżek i korzeni. Młode rośliny sadzimy głębiej niż rosły dotychczas (2 cm poniżej liści), aby mogły swobodnie wytworzyć dodatkowe korzenie. Po posadzeniu pojemniki z pomidorami podlewamy.
Kiedy pikować pomidory – jak dbać o przepikowane rośliny?
Przepikowanym pomidorom powinniśmy zapewnić dużo światła, stałą wilgotność oraz temperaturę, która powinna mieścić się w przedziale od 18 do 20°C. Jeśli pomidory umieścimy na okiennym parapecie, powinniśmy co jakiś czas obracać doniczki, aby sadzonki nie odchylały się zbyt mocno w stronę okna – do słońca. Uprawę pomidorów na zewnątrz rozpoczynamy w maju.
Sadzimy je po 15 maja, kiedy ryzyko wystąpienia przymrozków jest niewielkie. W tunelach foliowych pomidory możemy sadzić nieco wcześniej, bo już na początku maja (jeśli pozwolą nam na to warunki pogodowe).
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!