Aronia – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Jest uważana za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. To prawdziwa bomba witaminowa i cenne źródło soli mineralnych. Aronia, bo o niej mowa, to owoc od dawna ceniony w medycynie ludowej. Dlaczego?
Aronia – krzew, który warto uprawiać
Aronia jest krzewem z rodziny różowatych, który osiąga wysokość od 2 do nawet 3 metrów. Pochodzi z Ameryki Północnej, jednak bardzo dobrze radzi sobie w naszych warunkach – spodobał jej się europejski klimat, bardzo ładnie rośnie i obficie owocuje w naszym kraju. Co więcej – jest to krzew o wysokiej odporności na szkodniki – dzięki czemu nie wymaga stosowania pestycydowych oprysków. Ważne jest również to, że owoce aronii nie kumulują szkodliwych pierwiastków, do których zaliczyć możemy ołów, kadm, cynę czy arsen.Owoce aronii to czarne jagody o dość cierpkim smaku. 100g owoców aronii ma 156 kcal.
Aronia jest bogata w antyoksydanty, witaminy i cenne makro- i mikroelementy
Owoce aronii są bardzo bogate w polifenole. W 100 g owoców znajdziemy aż 2080 mg polifenoli, co czyni ją bezkonkurencyjną nawet w stosunku do czarnej porzeczki (500 mg polifenoli/100 g owoców). Polifenole to naturalne związki działające przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Do głównych polifenoli występujących w owocach aronii możemy zaliczyć procyjanidy (to one odpowiadają za cierpki smak owoców), antocyjany i fenolokwasy. Bioflawonoidy działają na nasz organizm jak witaminy, co więcej – są bardzo cennymi przeciwutleniaczami. To prawdziwi wrogowie wolnych rodników!
Owoce aronii to również bardzo bogate źródło cennych dla naszego organizmu witamin. Znajdziemy tu witaminę P, witaminę C, A, witaminy z grupy B (B2, B3, B9), a także witaminę E.
W owocach aronii znajdziemy również spore ilości wapnia, żelaza, manganu, miedzi, molibdenu, boru, jodu.
Aronia – właściwości zdrowotne
-> Ogromna dawka witaminy C, jaką znajdziemy w owocach aronii, to idealny sposób na domową walkę z przeziębieniami i na naturalne wzmocnienie odporności.
-> Owoce aronii mają właściwości obniżające ciśnienie krwi i wzmacniają, uelastyczniają i regulują przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych. Regularne spożywanie aronii zapobiega również odkładaniu cholesterolu w ścianach tętnic. Polecane są zatem, jako naturalny środek do zapobiegania miażdżycy i chorobom serca, a także do zapobiegania żylakom.
-> Owoce aronii polecane są również diabetykom. Zawierają w swoim skłądzie kwas chlorogenowy, którego działanie polega na spowolnieniu adsorpcji glukozy, dzięki czemu nie dochodzi do gwałtownych skoków stężenia glukozy we krwi.
-> Dzięki dużej dawce przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B, aronia nazywana jest jagodą młodości. Bardzo korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci,hamuje procesy starzenia się i działa przeciwzmarszczkowo.
-> Aronia zawiera katechnię – usprawnia przemianę materii i korzystnie wpływa na gospodarkę tłuszczami, ogranicza powstawanie złego cholesterolu.
-> Usprawnia pamięć i koncentrację, a także refleks. Polecana jest osobom uczącym się i pracującym umysłowo, a także tym, którzy narażeni są na stres i napięcie nerwowe.
-> Ma działanie odtruwające i oczyszczające organizm z toksyn.
-> Bardzo korzystnie wpływa na wzrok, może chronić przed zaćmą, jaskrą, czy degeneracją plamki żółtej.
-> Łagodzi skutki radio- i chemioterapii, a także niwelują skutki promieniowania UV i promieniowania monitorów (np. komputera).
Aronia w kuchni
Owoce aronii mają cierpki smak. Można się go jednak pozbyć w prosty sposób. Wystarczy przemrozić zebrane owoce przez około 48 godzin – wówczas stracą swoją cierpkość. Z owoców aronii możemy przygotować soki, syropy i dżemy. Możemy je również wysuszyć lub przygotować domową konfiturę, czy galaretkę, a także nalewki i wina.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!