OgródUprawa owoców

Uprawa winogron w ogrodzie

Rate this post

Winogrona są owocami lubianymi i często spotykanymi w ogrodzie. Można je spożywać na surowo lub odpowiednio przetworzyć. Na czym polega uprawa winogron w ogrodzie? Co jest kluczem do uzyskania pięknych i smacznych owoców?

Uprawa winogron – wybór sadzonek  

Powodzenie uprawy winogron uzależnione jest w dużej mierze od warunków klimatycznych i przebiegu pogody na danym obszarze, co stanowi ważne kryterium wyboru odmian winorośli. Ważna jest ich mrozoodporność. Przed zakupem sadzonek warto więc zastanowić się nad wyborem odpowiedniej odmiany winogrona. Wybór odmiany uzależniony jest m.in. od przeznaczenia owoców.

uprawa winogronfot.: Owned by the author
Wybór odmiany uzależniony jest m.in. od przeznaczenia owoców.

Wyróżnia się odmiany deserowe, deserowo-winne oraz odmiany altanowe. Ważną kwestią przy wyborze winogrona jest również odporność odmiany na choroby. Uprawa winogron w niekorzystnych warunkach atmosferycznych często podatna jest na choroby pochodzenia grzybowego. Najbardziej powszechna jest szara pleśń oraz mączniak rzekomy.

Wymagania klimatyczno-glebowe winogron

Jak uprawiać winogrona w przydomowym ogrodzie? Przede wszystkim ważny jest odpowiedni wybór stanowiska. Stanowisko pod uprawę winogron powinno być odpowiednio przygotowane. W pierwszej kolejności należy je głęboko przekopać i starannie odchwaścić. Warto wzbogacić je nawozami naturalnymi: obornikiem lub kompostem. Uprawa winogron wymaga gleby żyznej i zasobnej w próchnicę, dobrze nagrzewającej się. Winogrona nie najlepiej radzą sobie na stanowiskach podmokłych. Miejsce pod uprawę winorośli powinno być dobrze nasłonecznione i najlepiej osłonięte od wiatru. Na stanowiskach z dobrym dostępem do światła rośliny lepiej rosną, szybciej zawiązują owoce i są mniej narażone na porażenie przez choroby grzybowe.

Sadzenie winogron w przydomowym ogrodzie

Jak i kiedy sadzić winogrona w przydomowym ogrodzie czy też działce? Najlepsze sadzonki oferowane są przez sprawdzone szkółki oraz sprawdzonych hodowców odmian. Winogrona sadzi się wczesną wiosna lub jesienią. Sadzenie winogron polega na włożeniu sadzonki do dołka, najlepiej o średnicy ok. 0,5 m. Każdy krzak winogrona powinien zostać zaopatrzony w palik. Wyjątek stanowią sytuacje, w których winogrona sadzone są przy siatkach lub ogrodzeniach. Po umieszczeniu sadzonki w dołku należy ją dokładnie przysypać ziemią lub torfem. Odstęp między poszczególnymi sadzonkami powinien wynosić od 100 do 150 cm.

Pielęgnacja winogron

Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie winogron zaliczyć można podlewanie, nawożenie, ściółkowanie oraz cięcie. Winogrona nie mają dużych wymagań wodnych. Starsze rośliny świetnie radzą sobie z niedoborami wody oraz okresowymi suszami. Winorośl wymaga podlewania jedynie w momencie utrzymującej się przez dłuższy czas suszy. Częstszego podlewania wymaga uprawa winogron świeżo posadzonych. Są jednak odmiany, które są mniej tolerancyjne na pojawiające się niedobory wody, dlatego też w ich przypadku najlepiej podlewać je systematycznie. Również winogrona rosnące wzdłuż ścian budynków wymagają częstszego nawadniania, ze względu na znacznie szybsze przesychanie ziemi w tych miejscach.

uprawa winogronfot.: Owned by the author
Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie winogron zaliczyć można podlewanie, nawożenie, ściółkowanie oraz cięcie.

Winogrona nie są wymagające, jeżeli chodzi o składniki pokarmowe. Nawożenie winogron najlepiej przeprowadzać wiosną każdego roku, wykorzystując kompost.

Ściółkowanie winogron uniemożliwia wzrost i rozwój chwastów oraz nadmierne parowanie wody z podłoża. Zatrzymuje tym samym potrzebną ilość wody w podłożu. Jako ściółkę wykorzystać można np. dobrze przekompostowaną korę lub słomę.

Cięcie winogron i ochrona roślin przed niskimi temperaturami

Cięcie winogron ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia wysokich plonów i smacznych owoców. Cięcie winogron przeprowadza się w celu ukształtowania rośliny oraz prześwietlenia jej. Celem cięcia prześwietlającego jest zwiększenie dostępu promieni słonecznych do owoców, dzięki czemu będą one większe i smaczniejsze. Oprócz tego zmniejsza się ryzyko porażenia winorośli przez choroby grzybowe.

Cięcie winogron ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia wysokich plonów i smacznych owoców.

Kiedy przycinać winogrona? Cięcie winogron przeprowadza się jeszcze w zimie. Najlepszym terminem cięcia jest przełom lutego i marca. Cięcia tego nie powinno się wykonywać w momenice, kiedy utrzymują się mrozy. Drugi termin cięcia przypada na okres wegetacji winogron. Jego celem jest prześwietlenie roślin i tym samym usunięcie niepotrzebnych pędów i zbędnych liści – co zapewnia lepsze dojrzewanie owoców. Trzecim terminem cięcia winogron jest jesień – kiedy winogrona zrzucą już liście.

Ponadto winogrona wymagają szczególnej ochrony przez zimnem. W celu ochrony winogron przez niskimi temperaturami warto już w listopadzie przykryć korzenie roślin 20-30 cm warstwą podłoża. Rośliny można również przykryć agrowłókniną (przepuszczającą powietrze) lub przygotowanym wcześniej chochołem ze słomy.

Choroby i szkodniki w uprawie winogron

Do najgroźniejszych chorób winogron zalicza się te pochodzenia grzybowego – głównie szarą pleśń oraz mączniaka rzekomego i prawdziwego winorośli. Choroby te atakować mogą pędy, liście, jak również owoce. Występują one w szczególnie dużym nasileniu przy dużej wilgotności powietrza połączonym ze spadkami temperatur oraz zbyt dużym zagęszczeniem pędów. Profilaktyka polega na stosowaniu odpowiednich zabiegów pielęgnacyjnych, m.in. na regularnym cięciu i prześwietlaniu roślin, co zapewnia większy przepływ powietrza pomiędzy pędami i liśćmi roślin. Nieco rzadziej w uprawie winogron spotykana jest czarna zgnilizna winorośli, biała zgnilizna oraz antraknoza.

uprawa winogron fot.: Owned by the author
Do najgroźniejszych chorób winogron zalicza się szarą pleśń oraz mączniaka rzekomego i prawdziwego winorośli.

Do najczęściej spotykanych szkodników w uprawie winogron zaliczyć można przędziorki, szpeciele, mszyce oraz obrzęka winoroślowego i wyroślca winoroślowego. Na owocach często spotkać można osy (zwłaszcza, kiedy owoce zaczynają pękać) oraz ptaki (głównie szpaki).

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)