Ochrona owocówOchrona warzywOgródUprawa owocówUprawa warzyw

Słoma jako ściółka

4.5/5 - (8 votes)

Słoma jako ściółka stosowana jest powszechnie zarówno na działkach, jak i na plantacjach wielkotowarowych. To tani i jednocześnie ekologiczny materiał, który po zakończeniu sezonu z powodzeniem możemy wykorzystać jako nawóz. Jakie są zalety ściółkowania słomą?

Słoma jako ściółka w ogrodzie

Ściółkowanie gleby w ogrodzie to bardzo ważny zabieg pielęgnacyjny, który w przypadku prowadzenia upraw warto przeprowadzać każdego roku. Polega on na przykryciu wierzchniej warstwy podłoża odpowiednim materiałem. Ściółka w ogrodzie powinna być przede wszystkim czysta i pozbawiona nasion chwastów. Wówczas może spełniać zarówno funkcje użytkowe, jak i estetyczne – wyściółkowany warzywnik wygląda na bardziej zadbany. Jednym z materiałów stosowanych do ściółkowania podłoża jest słoma.

ściółkowanie podłożafot.: Owned by the author
Słoma jako ściółka stosowana jest powszechnie zarówno na działkach, jak i na plantacjach wielkotowarowych.

Słoma jako ściółka w ogrodzie spełnia wiele ważnych funkcji – wykorzystuje się ją zarówno na plantacjach truskawek, jak również przy uprawie warzyw i owoców w gruncie i pod osłonami. To materiał, który rozkłada się wolno, dlatego bardzo dobrze sprawdza się do ściółkowania roślin uprawnych o długim okresie wegetacji. Słoma zawiera również kwas krzemowy, który m.in. wzmacnia tkanki roślin.

Dlaczego warto stosować słomę jako ściółkę?

Zalet słomy nie sposób przecenić. Słoma jako ściółka jest niezwykle przydatna w walce z chwastami, utrudniając im kiełkowanie poprzez ograniczenie dostępu światła do podłoża. Utrzymuje również odpowiednią wilgotność podłoża, chroniąc glebę przed nadmiernym parowaniem i tym samym przed skutkami suszy. Warto również zaznaczyć, że ściółkowane słomą truskawki szybciej przesychają po opadach deszczu. Ponadto owoce nie mają kontaktu z podłożem, przez co są czyste i w mniejszym stopniu podatne na rozwój groźnych chorób grzybowych. Słoma pochłaniając promienie słoneczne, pobudza rośliny do wcześniejszego owocowania.

ściółka ze słomy fot.: Owned by the author
Słoma jako ściółka jest niezwykle przydatna w walce z chwastami, utrudniając im kiełkowanie poprzez ograniczenie dostępu światła do podłoża.

Niewątpliwą zaletą ściółki ze słomy jest dostarczanie roślinom cennych składników pokarmowych, które stopniowo uwalniane są przez długi czas. Słoma jest również siedliskiem i schronieniem dla wielu pożytecznych owadów. Ponadto ściółkowanie podłoża tym materiałem pobudza również rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych, które poprzez spulchnianie podłoża poprawiają strukturę gleby i użyźniają. Dodatkowo podłoże ze słomy pozwala wyeliminować częste w naszym klimacie wahania temperatury i zabezpiecza je przed niszczącym działaniem wiatru (erozja wietrzna) oraz deszczu.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)