Kiełki fasoli mung – właściwości i hodowla
Kiełki fasoli mung są bardzo bogatym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego, witamin i składników mineralnych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nieoceniony. Są smaczne, niskokaloryczne, lekkostrawne, a ich domowa hodowla zajmuje zaledwie 4 dni.
Dlaczego kiełki fasoli mung?
Fasola mung to jednoroczna, dorastająca do 120 cm roślina strączkowa. Ze względu na kolor ziaren (zależnie od odmiany – żółta lub ciemnozielona) zwana jest często złotą fasolą. Pochodzi z Indii i należy do najzdrowszych gatunków fasoli. Dzięki zmianom chemicznym zachodzącym na skutek kiełkowania, kiełki fasoli mung są bardziej lekkostrawne, a składniki odżywcze w nich zawarte – lepiej przyswajalne.
fot.: Owned by the author
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze
fot.: Owned by the authorKiełki fasoli mung są bardzo bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, karotenu, a także cennych witamin A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, E i K. W kiełkach fasoli mung znajdziemy również mnóstwo cennych składników mineralnych takich jak: wapń, jod, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, lit, selen.
Kiełki fasoli mung – działanie
Regularne spożywanie kiełków fasoli mung pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu, zabiega chorobom serca, a także nowotworom – to wszystko dzięki dużej zawartości polifenoli. Kiełki fasoli mung bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, obniżają ciśnienie krwi i poziom cukru. Idealnie sprawdzą się przy oczyszczaniu organizmu z toksyn. Spora zawartość witaminy K wspomaga układ krwionośny – zapobiega pękaniu naczynek, krwotokom z nosa, zaburzeniom krzepnięcia krwi. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, polecana jest osobom żyjącym w stresie i napięciu. Dzięki zawartości błonnika, kiełki pozytywnie wpływają na pracę jelit i wspomagają odchudzanie.
Hodowla kiełków fasoli mung
Domowa hodowla kiełków fasoli mung nie jest trudna. Najlepiej sprawdzi się do tego kiełkownica, słoik lub lniany woreczek.fot.: Owned by the author
- Kupujemy nasiona specjalnie przeznaczone na kiełki, z upraw ekologicznych (bez prezentu w postaci chemicznych dodatków).
- Nasiona dokładnie przebieramy, a następnie płuczemy.
- Zalewamy nasiona zimną wodą i odstawiamy na 10-12 godzin do namoczenia i napęcznienia.
- Odlewamy wodę, ponownie przepłukujemy kiełki i umieszczamy w naczyniu do hodowli.
- Codziennie przepłukujemy kiełki wodą, aby uniknąć powstawania pleśni.
- Kiełkowanie trwa około 2-4 dni.
- Przed spożyciem kiełki dokładnie płuczemy.
Kiełki fasoli mung w kuchni
Kiełki fasoli mung są twarde i chrupiące, o lekko słodkim smaku. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. 100 gram kiełków to jedynie 30 kcal. Cieszą się popularnością w kuchni chińskiej, wietnamskiej i indyjskiej. Możemy je spożywać zarówno na surowo, jak i po lekkiej obróbce termicznej. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, koktajli, zup, kanapek, zapiekanek, makaronu, ryżu, ryb, kurczaka, a nawet kaczki.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!