Jedz sezonowo – będziesz zdrowy i pełen energii!
Moda na zdrowe odżywianie wkroczyła do naszego świata na dobre. Wielu z nas zaczyna coraz częściej myśleć o tym co i dlaczego je. Jedzenie przestało być dla nas już tylko formą zaspokojenia głodu. Staje się czymś więcej. Jak więc jeść, aby być zdrowym i pełnym sił przez cały rok? Zasada jest prosta – jedz sezonowo!
Jedz sezonowo – na zdrowie!
Zdrowe odżywianie to trend, który w ostatnich latach stał się bardzo popularny. Taką modę (jako jedną z nielicznych) oczywiście szczerze polecamy. Wielu z nas stara się jeść coraz więcej warzyw i owoców, myśli o zdrowej i zbilansowanej diecie, dba o swoje ciało, czyta etykiety. Czy to wystarczy? Otóż niekoniecznie. Pamiętacie smak rozgrzanego letnim słońcem pomidora? Czy smakuje on tak samo wiosną? Pójdźmy o krok dalej – czy pomidor letni, jest tak samo zdrowy, jak pomidor wiosenny?
Nie wystarczy w teorii jeść zdrowo. Jedz sezonowo – będzie to nie tylko ulga dla Twojego portfela, ale również szansa na zdecydowanie bardziej smaczne i zdrowe produkty. Sezonowe produkty, zwłaszcza te pochodzące z lokalnych upraw są szczególnie wartościowe i bogate w składniki odżywcze oraz witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dlaczego warto postawić na lokalne, sezonowe warzywa i owoce?
-> Są łatwo dostępne – bez problemu kupisz je na lokalnym bazarze czy warzywniaku pod domem. Jedz sezonowo, a będziesz dodatkowo wspierać lokalną gospodarkę.
-> Są tanie – lokalne produkty nie wymagają transportu, są świeże i niemalże „prosto z pola”.
-> Nie są „sztucznie doprawiane” – nie znajdziesz tutaj gratisów w postaci środków utrwalających, produkty nie są konserwowane, woskowane i pryskane – unikniesz więc licznych alergii i chorób.
-> Urozmaicasz dietę – nie jesz ciągle tego samego, jesz również produkty mniej popularne. Budujesz swój system odpornościowy, dzięki czemu Twój organizm silniej walczy z chorobami.
-> Zyskujesz maksimum witamin i składników odżywczych – sezonowe owoce i warzywa mają ich przecież najwięcej, nigdy nie dorównają im produkty sprowadzane czy uprawiane w szklarniach. Długie przechowywanie również nie sprzyja zachowaniu wartości odżywczych warzyw i owoców – z czasem wartości odżywcze stają się zdecydowanie mniej cenne – zwiększa się w produktach zawartość cukrów prostych, tracą one jędrność, a witaminy i kwasy organiczne ulegają degradacji.
-> Wspierasz polskie rolnictwo – tu chyba komentarz jest zbędny, po prostu dbajmy o to, co jest naszą chlubą!
-> Dostosowujesz się do rytmu natury – natura funkcjonuje na swoich własnych prawach i zasadach. Im bardziej się do nich zbliżysz, tym bardziej wyjdzie Ci to na zdrowie. Jedząc sezonowo – jesteś blisko natury. Będąc blisko natury – jesteś zdrowszy.
Jedz sezonowo – w zgodzie z naturą!
Dostosuj swoje odżywianie do cyklu natury. To właśnie natura wie przecież najlepiej, co jest dla nas najlepsze. Jedz sezonowo – postaw na truskawki w czerwcu i pomidory latem! Nie kupuj szparagów styczniu!
Jedz sezonowo wiosną!
Wiosna to czas, gdy świat roślin budzi się do życia po zimowym śnie. Pojawiają się pierwsze promienie słońca, pełną parą rusza wegetacja. Nasz organizm domaga się wzmocnienia – potrzebuje dużego zastrzyku witamin i cukru. Czas na nowalijki – jedz sezonowo i ciesz się witaminami! Postaw jednak koniecznie na te ze sprawdzonego źródła – nie spiesz się. Pamiętaj, że sztuczne przyspieszanie dojrzewania działa negatywnie na wartości odżywcze produktów, a także może powodować u nas alergie.
Jedz sezonowo latem!
Lato to najlepszy czas na pełne witamin warzywa i owoce. Dostęp do nich jest bardzo łatwy. Ze względu na wysokie temperatury, zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na produkty zawierające dużo wody i niewiele kalorii. Soczyste i kolorowe warzywa i owoce to jest to! Jedz ich jak najwięcej i naciesz się obfitością smaków, kolorów i witamin. Nie zapomnij również o przetworach i mrożeniu – pomoże Ci to przetrwać zimę.
Jedz sezonowo jesienią!
Jesienią, kiedy pogoda przestaje być już sprzymierzeńcem naszego zdrowia, powinniśmy dostarczyć naszym organizmom odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Jest to przede wszystkim czas na wszelkie warzywa dyniowate – królować na naszych talerzach powinny zatem dynie, cukinie, patisony. Są niskokaloryczne i pełne witamin, a więc bardzo zdrowe. Jesień to również czas na buraki i brokuły. Nie zapomnij o przetworach i mrożeniu – zima zbliża się wielkimi krokami!
Jedz sezonowo zimą!
Zima to czas kiedy nasz organizm potrzebuje ochrony przed chorobami. Potrzebujemy zdecydowanie więcej kalorii i cukru. Ciężko tu o produkty typowo sezonowe, jednak mamy stały dostęp do warzyw i owoców, które można długo przechowywać. Postaw również na kiszonki – zawierają sporo witaminy C, która pomaga zwiększać odporność. Nie zapominaj o kiełkach – dzięki nim możesz mieć mnóstwo witamin również zimą! Jedzmy również mrożonki i przetwory – najlepiej te przygotowane samodzielnie w sezonie.
Postaw na kalendarz sezonowy, by jeść sezonowo i być zdrowym cały rok
Przydatny kalendarz sezonowy pomoże Ci wybierać mądrze, zdrowo i sezonowo. Postaw na naturę – warto jej zaufać!
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!