Jak uprawiać jarmuż?
Jarmuż jest bardzo cennym warzywem z rodziny Kapustowatych, które coraz częściej uprawiamy w naszych przydomowych ogrodach. Jest rośliną zdrową i niezwykle bogatą w cenne składniki. Jak uprawiać jarmuż w ogrodzie?
Właściwości jarmużu
Jarmuż to warzywo niezwykle zdrowe. Jest cennym źródłem witaminy K, C, B, E, PP oraz fosforu, żelaza, magnezu i potasu. Uprawa jarmużu dostarcza również błonnika, który wpływa korzystnie na nasz układ trawienny. Wyróżnia go także wysoka zawartość wapnia oraz białka. Cenimy go również za właściwości antynowotworowe. Liście warzywa możemy spożywać zarówno na surowo, jak również gotować, smażyć lub mrozić. Jarmuż wspomaga także odchudzanie, stając się coraz popularniejszym składnikiem naszej diety. Jak uprawiać jarmuż we własnym ogrodzie?
Wymagania klimatyczno-glebowe jarmużu
Jarmuż jest rośliną o niewielkich wymaganiach glebowych. Zaletą uprawy jarmużu jest również niewielka podatność na szkodniki warzyw kapustnych. Jest rośliną mrozoodporną. Wytrzymuje spadki temperatur do nawet -15°C. Jak uprawiać jarmuż?
Warzywo to najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, średnio wilgotnych oraz żyznych, których odczyn wynosi od 6,0 do 7,0. Przed planowaną uprawą jarmużu warto zastosować nawożenie organiczne kompostem w dawce ok. 5 l na każdy m 2 powierzchni. W trakcie uprawy jarmużu pamiętajmy o regularnym odchwaszczaniu i spulchnianiu podłoża oraz o systematycznym podlewaniu roślin – zwłaszcza podczas okresów suszy.
Jak uprawiać jarmuż?
Roślinę możemy uprawiać zarówno z rozsady, jak i z siewu bezpośrednio do gruntu. Rozsadę przygotowujemy z nasion najczęściej w kwietniu lub w maju. Nasiona kiełkują już przy temperaturze 2°. Siewki powinniśmy pikować w stadium liścieni do doniczek lub plastikowych pojemników po jogurtach. Następnie przepikowane rośliny powinniśmy pozostawić w chłodniejszym pomieszczeniu z temperaturą ok. 14°C aż do momentu umieszczenia ich w gruncie. Jak uprawiać jarmuż?
Produkcja rozsady jarmużu trwa ok. 5-6 tygodni. Po tym czasie sadzimy ją do gruntu w ogrodzie w rozstawie 40-60 cm x 40-60 cm. Sadzonki umieszczamy kilka centymetrów głębiej niż znajdowały się w pojemnikach.
Uprawa jarmużu z nasion bezpośrednio do gruntu
Jak jeszcze możemy uprawić jarmuż? Warzywa możemy z powodzeniem uprawiać również z siewu bezpośredniego do gruntu od połowy maja aż do lipca. Warzywo możemy z powodzeniem uprawiać po cebuli, marchwi, szpinaku, grochu oraz fasoli.
Powinniśmy jednak unikać uprawy jarmużu na stanowiskach po innych roślinach z rodziny Kapustowatych (ryzyko wystąpienia chorób). Inne warzywa z rodziny Kapustowatych możemy uprawiać na tym samym miejscu nie wcześniej niż po upływie 4 lat.
Zbiór jarmużu
Jarmuż najlepiej zbierać późną jesienią – od listopada (po wystąpieniu pierwszych przymrozków) oraz przez całą zimę. Przemrożone liście tracąc goryczkę stają się wówczas delikatniejsze i o wiele smaczniejsze. Zbiór liści przeprowadzamy kilkukrotnie. W pierwszej kolejności zbieramy liście najstarsze (dolne).
W okresie wiosennym z dolnej części łodygi rośliny tworzą się młode pędy. Dlatego też w sprzyjających warunkach atmosferycznych warzywo to możemy zbierać również wiosną. Uprawa jarmużu w przydomowych ogrodach oraz na działkach praktycznie nigdy nie zawodzi.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!