Co wrzucać na kompost?
Kompost to naturalny nawóz organiczny, który użyźnia glebę, dając jednocześnie możliwość wykorzystania odpadów organicznych oraz poprawę jakości i wielkości osiąganych plonów. Co wrzucać na kompost, aby uzyskać ten niezwykle cenny nawóz organiczny?
Kompostowanie – dlaczego warto?
Kompostowanie to proces polegający na naturalnym przetwarzaniu odpadów organicznych w cenny nawóz przy dostępie do tlenu. Kompost powstaje w wyniku rozkładu materii organicznej przez bakterie tlenowe lub beztlenowe, a także grzyby pleśniowe i dżdżownice. Nawóz z kompostownika jest w 100% naturalny i w 100% darmowy. Kompost zwiera niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin składniki odżywcze, poprawiając jednocześnie żyzność i strukturę gleby, Ponadto zwiększa odporność roślin uprawnych na choroby i szkodniki.
Kompostownik możemy kupić lub wykonać samemu. Najlepiej usytuować go w miejscu suchym i osłoniętym od wiatru, w bezpośrednim sąsiedztwie bzu. Krzew ten stanowi naturalną barierę dla nieprzyjemnych zapachów, które mogą powstawać w trakcie rozkładu substancji organicznych. Co wrzucać na kompost, by uzyskać wartościowy nawóz organiczny?
Co wrzucać na kompost?
Kompostowanie będzie efektywne, jeśli na pryzmę będziemy wrzucać odpowiednie odpady. Co wrzucać na kompost? Na kompost wrzucać możemy zarówno odpady pochodzące z naszego ogrodu, jak również odpadki kuchenne. Do kompostowania nadają się zwiędłe odpady kuchenne, chwasty bez nasion, liście bez objawów chorobowych, rozdrobnione gałęzie drzew i krzewów oraz skoszona trawa. Na kompost możemy również wrzucać trociny, korę, muł ze zbiorników wodnych, a także obornik. Dobrym materiałem na kompost jest również ziemia do kwiatów po przesadzeniu, a także popiół drzewny.
W przypadku trawy powinniśmy pamiętać, by jednorazowo nie wrzucać jej w zbyt dużych ilościach, ponieważ może wówczas gnić. Dlatego warto co ok. 10 cm przesypywać ją innym materiałem. Dobrym materiałem na kompost będą również wszelkiego rodzaju roślinne odpadki kuchenne, resztki i obierki owoców oraz warzyw bez naklejek, fusy po herbacie i kawie, a także skorupki jaj. Na kompost wrzucać możemy również skórki bananów. Kompostować możemy również uschnięte bukiety kwiatów oraz zwykły szary, niezadrukowany papier.
Czego nie wrzucać na kompost?
Wiemy już, co wrzucać na kompost. Czego nie wrzucać na kompost? Na kompost nie powinniśmy wrzucać odpadków zwierzęcych (z wyjątkiem piór ptasich), a także resztek mięsa, kości, skór, tłuszczu oraz wędlin. Odpadki te mogą przywabiać dzikie zwierzęta, a ponadto rozkładają się przez gnicie, staja się źródłem nieprzyjemnego zapachu. Na pryzmie kompostowej nie powinien znaleźć się również kolorowy zadrukowany papier. Farba malarska ma negatywny wpływ na rośliny.
Nie powinniśmy wrzucać również liści dębu, orzecha włoskiego, olchy oraz buku. Na kompost nie nadają się również porażone patogenami chorobotwórczymi resztki owoców i warzyw. Nie kompostujemy również cytrusów, które wpływają negatywnie na organizmy kompostujące. Złym materiałem na kompost są także pestki i nasiona roślin, które kiełkując na pryzmie mogą zachwaścić kompost i doprowadzić do zahamowania procesu rozkładu. Na kompost nie wrzucamy także plastiku, metalu ani folii.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!