Własne pomidory w zimie – co zrobić, żeby zielone pomidory dojrzały w domu?
Każdy, kto choć raz spróbował smaku pomidorów z ogródka, już nigdy nie znajdzie „tego czegoś” w pomidorach sklepowych. Najsmaczniejsze są oczywiście te pomidory, które dojrzewają w letnim słońcu, jednak wiele z nich, ze względu na panujące w Polsce warunki klimatyczne, nie zdąży dojrzeć przed jesienią. Zielone pomidory nie muszą się jednak zmarnować. Marzysz o dojrzałych pomidorach w zimie i zastanawiasz się, czy zielone pomidory dojrzewają po zerwaniu? Zobacz, co zrobić, żeby zielone pomidory dojrzały w domu!
Zielone pomidory? Nie wyrzucaj!
Samodzielna uprawa pomidorów nie jest trudna – pomidory można uprawiać nawet na balkonie. Często zdarza się, że zielone pomidory spadną z krzaka zanim zdążą dojrzeć. Również nagłe pogorszenie pogody może wiązać się z koniecznością likwidacji krzaków pomidorów, które niejednokrotnie mają jeszcze bardzo dużo niedojrzałych owoców. Znaczne ochłodzenie powietrza w dzień i w nocy sprawia, że owoce słabiej dojrzewają, a ponadto zwiększa się ryzyko chorób krzaków pomidorów. Dojrzewanie pomidorów w szklarni, zwłaszcza tej nieogrzewanej również kiedyś się kończy. Czy zielone pomidory dojrzewają po zerwaniu? Oczywiście! Wszystkie zielone pomidory warto zebrać, ponieważ będzie można je jeszcze wykorzystać – wystarczy wiedzieć, co zrobić, żeby zielone pomidory dojrzały w domu. Mamy swój sprawdzony sposób na niedojrzałe pomidory, dzięki któremu otrzymujemy dojrzałe, smaczne owoce nawet w grudniu!
Dojrzewanie zielonych pomidorów w domu – wymagania
Wbrew pozorom światło wcale nie jest potrzebne zielonym pomidorom, by dojrzały. Pomidory przechowywane bez światła również się wybarwią, jednak będzie to trwało wolniej niż w świetle. To bardzo ważne, jeśli zależy nam na własnych pomidorach w zimie – przechowywanie ich bez światła sprawi, że będą dojrzewać powoli. Co zrobić, żeby zielone pomidory dojrzały w domu? Najważniejsza przy dojrzewaniu pomidorów jest temperatura – im wyższa, tym szybciej będziemy cieszyć się z dojrzałych pomidorów. Warto zwrócić uwagę również na wilgotność powietrza.
Jak przechowywać zielone pomidory, by otrzymać dojrzałe pomidory w zimie?
Sposobów przechowywania zielonych pomidorów w domu jest wiele. Co zrobić, żeby zielone pomidory dojrzały w domu? Przede wszystkim zebrane owoce powinny być całkowicie suche.
Dojrzewanie zielonych pomidorów na parapecie
Czy zielone pomidory dojrzewają na parapecie? Oczywiście. Najlepiej wybrać do tego te pomidory, które posiadają już pierwsze objawy dojrzewania. Owoce do zjedzenia „na już” można przechowywać np. na parapecie – najlepiej w towarzystwie jabłka lub banana. To najłatwiejszy sposób na niedojrzałe pomidory – takie pomidory dojrzewają zwykle w mniej niż tydzień, jednak mogą stracić swoją „elastyczność”.
Dojrzewanie pomidorów w pudełku
Najpopularniejszym sposobem jest umieszczenie zielonych pomidorów w kartonowym pudełku. Jego spód dobrze jest wyłożyć papierem lub gazetą, następnie układa się pomidory, dbając o to, by się nie stykały, a później znów nakrywa się całość papierem/gazetą.
Dojrzewanie zielonych pomidorów w papierze
Zielone pomidory można także zawijać pojedynczo w papier lub w papierowych torebkach. Tak zawinięte pomidory odstawia się następnie do ciemnej szafy.
Inny sposób na niedojrzałe pomidory
Jeśli dysponujemy zdrowymi krzakami, a pogoda nagle zmieniła się na bardzo niekorzystną do dojrzewania, można wyrwać z ziemi cały krzak pomidora i powiesić go wraz z wiszącymi owocami w chłodnej (ale nie zimnej) piwnicy. Krzak pomidora wieszamy korzeniami do góry.
Bez względu na wybraną metodę dojrzewania pomidorów w domu warto od czasu do czasu zaglądać do przechowywanych owoców, by sprawdzić, czy są zdrowe i pojawiają się oznaki dojrzewania. Dojrzałe pomidory zabieramy, ponieważ będą one przyspieszać dojrzewanie pozostałych owoców.
Jak szybko dojrzewają zielone pomidory w domu?
Wiesz już, co zrobić, żeby zielone pomidory dojrzały w domu, ale ile to właściwie potrwa? Czas dojrzewania zielonych pomidorów w domu zależy od kilku czynników:
- Najszybciej dojrzewają oczywiście te pomidory, które mają już oznaki dojrzewania, jednak możemy również otrzymać dojrzałe pomidory w domu z całkiem zielonych owoców (potrwa to dłużej).
- Pomidory koktajlowe naturalnie dojrzewają szybciej niż duże odmiany pomidorów.
- W temperaturze 8-10°C i ciemności pomidory zielone mogą być przechowywane nawet 3 miesiące. Jeśli temperatura przechowywania wynosi około 10-15°C, dojrzewanie zielonych pomidorów trwa zwykle około 3-4 tygodnie. W wyższej temperaturze, która mieści się w przedziale 18-21°C, czas dojrzewania zielonych pomidorów znacznie się skraca. Wówczas dojrzałymi pomidorami możemy cieszyć się nawet po 2 tygodniach. Jeśli zależy nam na tym, by cieszyć się zielonymi pomidorami dłużej i stopniowo wypakowywać kolejne porcje, wystarczy rozłożyć je w innych temperaturach.
- Dojrzewanie pomidorów można ponadto przyspieszyć. Wystarczy dodać do pudełka, w którym się znajdują jabłek lub bananów. Owoce te naturalnie uwalniają etylen podczas dojrzewania. Jest to gaz, który przyspiesza dojrzewanie pomidorów (w profesjonalnych uprawach pomidory często są gazowane etylenem – tu mamy ten efekt naturalnie).
Jakich pomidorów nie przechowujemy?
Każdy sposób na niedojrzałe pomidory ma jednak pewne ograniczenia, których musimy być świadomi. Wybierając zielone pomidory do przechowywania trzeba koniecznie pozbyć się owoców uszkodzonych i chorych. Najlepiej zrywać je z tych krzaków, które były zdrowe – krzaki, które zarażone były zarazą ziemniaczaną, szarą pleśnią, brunatną zgnilizną i innymi chorobami eliminujemy wraz z owocami. Nie powinny być one ponadto również obite. Najlepiej, jeśli nie będą się ze sobą stykały, wówczas zminimalizujemy prawdopodobieństwo rozwinięcia się pleśni.
Inny sposób na niedojrzałe pomidory
Jeśli masz bardzo dużo zielonych pomidorów, możesz z części z nich zrobić również przetwory. Przepisów na sałatkę z zielonych pomidorów w sieci jest bardzo dużo. Te niedojrzałe owoce można wykorzystać również na wiele innych ciekawych sposobów. Może masz ochotę na dżem z zielonych pomidorów lub pomidory smażone? Niedługo podamy ciekawe przepisy, które warte są uwagi!
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!