Skorupki jajek w ogrodzie – zastosowanie
Jajka stanowią ważny składnik diety niemal w każdym gospodarstwie domowym, dlatego również odpadków w postaci skorupek jest sporo. Nie musimy jednak wyrzucać ich do kosza, a z powodzeniem możemy je wykorzystać. Jakie mają zastosowanie skorupki jajek w ogrodzie?
Skorupki jajek w ogrodzie – zastosowanie
Odpadki w postaci skorupek jajek możemy wykorzystać na wiele sposobów, bez względu na kolor skorupki czy pochodzenie jajka. Skorupki mogą zostać wykorzystane zarówno w ogrodzie, jak i w doniczkach. Zawierają wiele cennych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Ponad 80% stanowi łatwo przyswajalny wapń, który reguluje wzrost i rozwój pędów oraz korzeni roślin.
W ich składzie znaleźć można również azot, który odpowiada za wzrost lisci, pędów i korzeni, cynk i siarkę odpowiedzialne za odporność roślin, a także krzem, który wzmacnia odporność roślin oraz zwiększa ich zdolność do fotosyntezy. Skorupki jajek są także bardzo dobrym sposobem na ochronę roślin przed ślimakami. Nie bez znaczenia wykorzystuje się więc skorupki jajek w ogrodzie.
Skorupki niezwykle cennym nawozem
Skorupki jajek są uniwersalnym nawozem dla wielu grup roślin, zarówno ogrodowych, jak i doniczkowych. Stanowią doskonałe źródło wapnia, który jest niezbędny dla roślin, które preferują podłoże o odczynie zasadowym (pH powyżej 7,2) lub obojętnym (pH 6,6-7,2). Bez problemu można je wykorzystać również do odkwaszania gleb kwaśnych. Skorupkami jajek w ogrodzie zasilać możemy m.in. rośliny warzywne – m.in. pomidory, ogórki, fasolę, cebulę, kapustę, a także ozdobne – m.in. lawendę, piwonie, bluszcz czy liliowce oraz owocowe – m.in. winorośl. Doskonale nadają się również do nawożenia roślin doniczkowych. Skorupek jajek nie należy natomiast stosować w przypadku roślin kwasolubnych, takich jak borówki, wrzosy, rododendrony, stoczyki czy paprocie.
Skorupki jajek wystarczy rozsypać na powierzchni podłoża lub po prostu je zakopać. Możemy je również rozkruszyć, a powstały w ten sposób drobny proszek zalać gorącą wodą, odstawić na kilka dni, a następnie nawozić nią glebę. Skorupki są również cennym dodatkiem do kompostu, ponieważ przyczyniają się do wzbogacenia powstającego podłoża w wapń, które będzie charakteryzowało się podwyższonym pH. Im dodane do kompostu skorupki jajek będą bardziej rozdrobnione, tym szybciej się przekompostują.
Skorupki w ogrodzie – sprawdzony sposób na ślimaki
Rozdrobnione skorupki jajek w ogrodzie są doskonałym sposobem ochrony uprawianych roślin przed ślimakami. To proste, tanie i jednocześnie w pełni naturalne rozwiązanie. Ślimaki nie lubią ostrych oraz chropowatych powierzchni, dlatego rozsypane wokół chronionych roślin skorupki ominą, pozostawiając rośliny w spokoju.
Tutaj należy jednak zwrócić uwagę, by rozsypywać skorupki w taki sposób, by tworzyły szeroką i zwartą całość, bo w przeciwnym razie mięczaki znajdą wówczas lukę, przez którą przedostaną się do rośliny. Warto również pamiętać, że skorupki nie są trwałe, dlatego co jakiś czas zaporę powinniśmy odnawiać, zwłaszcza po opadach deszczu. Jak widać, skorupki jajek oznaczają same korzyści dla naszych przydomowych ogrodów oraz działek.
Źródła grafik:
https://pixabay.com/pl/photos/pusty-skorupki-jaj-deszczowi-1711146/
https://pixabay.com/pl/photos/ptasie-jajo-turkus-nowe-%C5%BCycie-5973997/
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!