Jak ekologicznie poprawić plonowanie?
Ekologiczna uprawa warzyw to nie tylko korzystanie z ekologicznego nawożenia oraz ekologicznych środków ochrony roślin. To również dbanie o otaczający nas ekosystem, który składa się z roślin, zwierząt oraz mikroorganizmów i gleby, na której uprawiamy warzywa i owoce. Jak ekologicznie poprawić plonowanie?
Jak ekologicznie poprawić plonowanie?
Ekologiczna uprawa warzyw we własnym ogrodzie oraz na działce może zapewnić nam wysokie i dobre jakościowo plony warzyw. Niewłaściwe przygotowanie podłoża pod siew, a także nieodpowiednia pielęgnacja, brak dostatecznej ilości wody, zachwaszczenie upraw czy też nieodpowiednie nawożenie przyczyniają się do pogorszenia nie tylko wielkości, ale również jakości plonów. Jak ekologicznie poprawić plonowanie? Osiągnięcie wysokich plonów możliwe jest dzięki przestrzeganiu kilku ważnych kwestii. Ważne jest odpowiednie stosowanie płodozmianu, a także właściwe przygotowanie podłoża i odpowiednia pielęgnacja uprawianych roślin. Ogromne znaczenie odgrywa racjonalne nawożenie przy stosowaniu naturalnych nawozów organicznych, takich jak kompost, obornik czy też Biohumus. W zapewnieniu wysokich plonów pomóc może również uprawa nawozów przeznaczonych na zielonych nawóz, do których należy m.in. gorczyca.
Stosowanie płodozmianu w ogrodzie
Płodozmian ma ogromne znaczenie w ekologicznej uprawie roślin. Polega on na odpowiednim zaplanowaniu następstwa roślin (siewu i sadzenia roślin uprawnych) na przeznaczonym do tego celu fragmencie podłoża na okres kilku lat. Jak ekologicznie poprawić plonowanie? Celem płodozmianu jest osiągnięcie wysokiej jakości plonów, a także poprawa aktywności biologicznej podłoża.
Płodozmian poprawia również strukturę gleby, zwiększa jej zdolność do magazynowania wody oraz zawartość substancji organicznej w glebie. Odpowiednie przygotowanie płodozmianu pozwala również na właściwą regulację zachwaszczenia. Płodozmian ma także korzystny wpływ na organizmy glebowe, do których należą dżdżownice oraz pożyteczne mikroorganizmy. Płodozmian zapewnia również ochronę upraw przed niebezpiecznymi chorobami, które mogą spowodować znaczne obniżki plonu.
Jak ekologicznie poprawić plonowanie – próchnica
Próchnica glebowa jest częścią organiczną gleby, która powstaje przede wszystkim ze szczątków roślin i zwierząt w wyniku ich rozkładu przez mikroorganizmy glebowe. Decyduje ona głównie o żyzności gleby. To naturalny nawóz, będącym cennym źródłem składników odżywczych oraz kwasów humusowych. Obecność próchnicy ma ogromne znaczenie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin, a także wpływa na jakość i właściwości gleby. Próchnica sprzyja rozwojowi struktury gruzełkowatej podłoża, poprawiając jego stosunki powietrzno-wodne i prawidłową gospodarkę wodną. Cennym źródłem próchnicy są naturalne nawozy organiczne, do których zalicza się obornik oraz kompost. Jej rozwojowi w podłożu sprzyja również płodozmian. Dobrym sposobem na uzyskanie próchnicy i użyźnienie gleby w naszym ogrodzie jest dodawanie rozłożonych resztek organicznych warzyw i owoców, a także skorupek jaj, czy też fusów po kawie i herbacie do kompostu.
Pielęgnacja upraw w ogrodzie
Jak ekologicznie poprawić plonowanie? Ważną kwestią jest również regulacja zachwaszczenia, która wpłynie korzystnie na nasze uprawy, zapewniając im prawidłowy wzrost oraz rozwój i tym samym wysokie i zdrowe plony. Chwasty należy eliminować, nie dopuszczając do ich kwitnienia, gdyż właśnie po okresie kwitnienia ich usunięcie może być coraz trudniejsze. Oprócz odchwaszczania ważne jest również zapewnienie odpowiedniej ilości wody naszym uprawom.
Systematyczne nawadnianie upraw zapewnia im bowiem korzystne warunki do prawidłowego wzrostu, przyczyniając się tym samym do poprawy wielkości i jakości zbieranych plonów. Ważne jest optymalne zaopatrzenie roślin w wodę. Zarówno jej niedobór, jak również nadmiar może mieć negatywny pływ na nasze uprawy. Dlatego też właściwe podlewanie powinno być poprzedzone obserwacją wzrostu i rozwoju upraw, aby można było dostosować optymalną ilość wody do potrzeb poszczególnych gatunków roślin.
Ekologiczne nawożenie upraw
Nawożenie upraw jest ważnym elementem, od którego zależy wielkość i jakość osiąganych plonów. Jak ekologicznie możemy poprawić nawożenie? Stosując naturalne nawozy organiczne, do których należy obornik, kompost, Biohumus oraz nawozy zielone. Do najważniejszych nawozów zielonych stosowanych w przydomowych ogrodach oraz na działkach zaliczyć można gorczycę, łubin żółty oraz facelię. W momencie, kiedy z różnych przyczyn nie mamy dostępu naturalnych nawozów, wówczas możemy skorzystać z gotowych – w pełni naturalnych produktów. Wysokiej jakości naturalne nawozy organiczne oferuje przyjazna naturze firma Ekodarpol. Naturalne nawozy organiczne dostarczają uprawianym roślinom cenne marko- oraz mikroelementy, a także wzbogacają podłoże w cenną próchnicę. Nawożenie organiczne poprawia również strukturę gleby i jej żyzność.
Humus Active – ekologiczny nawóz do ogrodów
Cennym nawozem polecanym do upraw działkowych oraz do upraw z przydomowych ogrodów, a także do upraw polowych i wielkotowarowych jest Humus Active. Pielęgnując rośliny nawozem Humus Active zmniejsza się ryzyko wystąpienia groźnych chorób. Stosowanie nawozu ma korzystny wpływ na bardzo dobre ukorzenienie roślin. Ten ekologiczny polepszacz może z powodzeniem zastąpić nam obornik. Dostarcza on TAP, czyli Trwałą Aktywną Próchnicę, dzięki której podłoże zwiększa swoją pojemność wodną oraz sorpcyjną. Humus Active dostarcza glebie także PM-y, czyli Pozytywne Mikroorganizmy, których zadaniem jest asymilacja azotu z powietrza oraz uwalnianie uwiązanego w glebie azotu, potasu i fosforu, a także mikroelementów.
fot.: Ekodarpol
Zadaniem nawozu jest również szybki rozkład resztek organicznych oraz zwiększenie rozwoju mikoryzy w glebie i aż 5-krotne zwiększenie chłonności wodnej gleby. Humus Active poprawia także strukturę gleby, dostarczając jej związków próchnicznych w formie kwasów humusowych. Regularne stosowanie nawozu zwiększa wielkość i jakość plonów. Systematyczne stosowanie nawozu po kilku latach może również poprawić klasę gleby.
Artykuł sponsorowany z lokowaniem produktu.