Nie wyrzucaj! Jak wykorzystać resztki warzyw, owoców i ziół?
Co robisz z resztkami owoców, warzyw i ziół? Nie wyrzucaj ich, ponieważ uprawa z resztek jest bardzo łatwa. Z wielu z nich możesz niewielkim nakładem pracy wyhodować nowe rośliny lub ich bogate w składniki odżywcze części. Rośliny, które odrastają z resztek mogą stać się ozdobą Twojej kuchni, ponadto warzywa z resztek są smaczne i zdrowe. Jak wykorzystać resztki warzyw, owoców i ziół i co można wyhodować z resztek ponownie? Co można sadzić w domu z nasion?
Jak wykorzystać resztki warzyw, owoców i ziół?
Resztki w kuchni? Nie wyrzucaj. Możesz je oczywiście wrzucić do przydomowego kompostu i postawić na recykling warzyw, ale możesz również wykorzystać resztki warzyw, owoców i ziół w kuchni. Odpadkom można nadać drugie życie przy minimalnym nakładzie pracy. Wystarczy pojemnik i odrobina wody lub doniczka z ziemią, a resztki warzyw, owoców i ziół można ponownie wykorzystać. Warzywa z resztek są banalnie proste w uprawie.
Odrastanie roślin jest szybkie i nie wymaga dużo pracy. Domowe uprawy z resztek dają nie tylko smaczne i tanie rośliny, ale przede wszystkim pełne witamin i składników odżywczych. Po co kupować świeży szczypiorek czy natkę, jeśli ich uprawa z resztek jest tak prosta, że zawsze można mieć je pod ręką? Własne warzywa na parapecie zimą to najlepsze, co możesz zrobić z resztkami.
Rośliny, które odrastają z resztek
Wiele warzyw i owoców może odrosnąć z kiełków, pędów, a nawet z końcówek, zwanych potocznie resztkami. Co można wyhodować z resztek ponownie? Poniżej znajdziesz warzywa odrastające z resztek, a także owoce i zioła, których resztki możesz wykorzystać. Postaw je na parapecie i ciesz się domową uprawą resztek przez cały rok!
Cebula
fot.: unsplash
Aby cieszyć się świeżym szczypiorkiem przez cały rok, wystarczy dolną część cebuli umieścić w pojemniku z wodą (woda powinna przykryć tylko dolną cześć cebuli) lub doniczce z ziemią i podlewać. Co ciekawe – nie musisz wykorzystać całej cebuli – wystarczy jej część z korzonkami. Cebula bardzo szybko puszcza nowe korzonki, a chwilę później pojawia się szczypiorek.
Czosnek
fot.: unsplash
Podobnie postępujemy z czosnkiem. Warto poświęcić parę zdrowych ząbków i posadzić je w doniczce z ziemią (twardą częścią w dół, kiełkiem do góry), a po niedługim czasie będziemy cieszyć się zdrowym i smacznym szczypiorkiem.
Dymka
fot.: unsplash
Cebula dymka to doskonały przykład, jak prosta jest uprawa z resztek. Po skrojeniu szczypiorku z dymki nie wyrzucaj malutkich cebulek, tylko umieść je w pojemniku z wodą. Po niedługim czasie wypuszczą one nowy szczypiorek. Po tygodniu dymkę możesz przenieść do ziemi.
Por
fot.: unsplash
Jeśli chodzi o warzywa z resztek, por jest jednym z najłatwiejszych w ponownej uprawie. Wybierając por zwróć uwagę na jakość jego korzonków. Jeśli są zdrowe, końcówkę pora możesz jeszcze wykorzystać. Wystarczy umieścić korzonki w pojemniku z wodą, a por puści nowe liście. Po tygodniu można przenieść go do doniczki z ziemią. Z końcówki pora możemy uzyskać pełnowartościową roślinę.
Marchewka, pietruszka, seler
fot.: unsplash
Nie wiesz, jak wykorzystać resztki warzyw? Końcówki marchewki, pietruszki i selera (końcówki z natką) włóż do pojemnika z wodą, tak aby woda przykryła tylko dolną część końcówki. Pamiętaj, by zostawić wyłącznie zdrowe listki natki. Resztki wypuszczą młode, pachnące listki, które możesz wykorzystać w kuchni.
Rzodkiewki, Buraki, Rzepa
fot.: unsplash
Również końcówki rzodkiewek, buraków i rzepy można ponownie wykorzystać. Te warzywa z resztek nie odrosną w całości, ale wykorzystać możemy ich bogate w składniki odżywcze liście. Włóż je do pojemnika z wodą (tak, by woda przykryła tylko fragment końcówki), a niedługo wypuszczą zdrowe i smaczne listki.
Imbir i Chrzan
fot.: unsplash
Domowa uprawa imbiru jest banalnie prosta – warto jej spróbować. Wybierz kłącze, które posiada sporo odrostów i posadź je do ziemi. Co prawda nie jest to typowa uprawa z resztek, jednak warto spróbować dla samej satysfakcji.
W podobny sposób możesz wyhodować w domu chrzan. Wykorzystaj zdrowy kawałek korzenia i umieść go w doniczce z żyznym podłożem. Na początku wyrośnie zielona łodyga i liście, ale po paru miesiącach pojawią się również dorodne korzenie chrzanu. Uprawa warzyw na balkonie? Chrzan świetnie się do tego nadaje!
Awokado
fot.: unsplash
Rośliny, które odrastają? Prawie każdy z nas próbował już wyhodować awokado z pestki. Jest to bardzo proste, a w Internecie krąży wiele tuturiali, które krok po kroku pokażą, jak wyhodować awokado z pestki. Wystarczy zawinąć pestkę w papierowe ręczniki i pilnować, by stale były wilgotne. Ta metoda pozwala dość szybko otrzymać korzonki. Później przenosimy pestkę z korzonkami do ziemi, podlewamy i cieszymy się wzrostem nowej rośliny. Owoców raczej nie doczekamy, ale sama roślinka cieszy oczy.
Ananas
fot.: unsplash
Podoba Ci się uprawa z resztek? Również rozetę ananasa można ponownie wykorzystać. Co prawda w warunkach domowych ciężko jest wyhodować nowy owoc (a jeśli nawet, to nie będzie on raczej jadalny), ale są to z pewnością rośliny, które odrastają i mogą stać się nowymi kwiatami w domu. Ukorzenienie ananasa nie jest trudne, o ile owoc był świeży i zdrowy. Zostawiamy zdrowe liście (zielony pióropusz) i usuwamy stare liście u nasady – to ważne, by roślina nie zaczęła gnić. Trzon należy umieścić w pojemniku z wodą i poczekać parę dni, aż na trzonie pojawią się korzonki. Gdy ich długość będzie odpowiednia (kilka centymetrów), roślinę należy posadzić w doniczce z ziemią.
Bazylia, mięta, oregano, tymianek
fot.: unsplash
Nie tylko warzywa z resztek nadają się do uprawy. Również zioła możesz wykorzystać ponownie. Te kupione w sklepie dość szybko tracą siły i usychają, ale możesz nadać im drugie życie. Wystarczy, że odetniesz kilka zdrowych łodyżek z listkami i umieścisz ich końcówki w wodzie, a w krótkim czasie puszczą korzonki. Posadź kilka ukorzenionych łodyżek razem w doniczce, a zyskasz młodą roślinkę.
Sałata rzymska i fenkuł
fot.: unsplash
Czy sałata odrasta z resztek? Oczywiście! Sałata bardzo szybko puszcza nowe liście, które można wykorzystać. Wystarczy głąb sałaty umieścić w pojemniku z wodą, a w krótkim czasie zyskamy świeże liście, które idealnie nadają się do sałatki. Podobnie możesz wykorzystać fenkuł, czyli koper włoski.
Seler naciowy
fot.: unsplash
Nie wyrzucaj również łodyżki selera naciowego. Jak rozmnożyć seler naciowy? Umieść dół łodyżki w wodzie, a zaledwie po dwóch dniach zauważysz nowe liście. Taki seler naciowy możesz trzymać nawet dwa tygodnie, ciesząc się młodymi liśćmi. Możesz również z powodzeniem przesadzić go do ogrodu.
Ziemniaki
fot.: unsplash
Również wyjątkowo smaczne ziemniaki możesz rozmnożyć na własny użytek. Wystarczy umieścić ziemniaka w słonecznym miejscu i poczekać, aż wykiełkuje, a potem umieścić go w specjalnej torbie do hodowli ziemniaków (uprawa warzyw na balkonie) lub w przydomowym ogródku. Kiełki można uzyskać również z fragmentu ziemniaka – wystarczy zanurzyć go w wodzie, by puścił korzonki.
Resztki warzyw to też zbędne nasiona – wykorzystaj je!
fot.: unsplash
Warzywa z resztek? Z powodzeniem możesz wykorzystać również nasiona, które zwykle trafiają do kosza lub stają się częścią potrawy. Co można sadzić w domu? Nie wyrzucaj nasion z papryki, pomidorów, ogórków, truskawek, a także z melonów, słonecznika czy dyni – możesz je posadzić. Również pestki cytryny możesz posadzić bezpośrednio do ziemi – doskonale się przyjmuj. Liście drzewka cytrynowego możesz wykorzystać w kuchni – są bardzo aromatyczne. W doniczce możesz posadzić również pestki daktyla, które rosną bardzo dekoracyjnie.
Warzywa z resztek, czyli zero waste i dzieci
Masz małe dzieci? Pokaż im, co można wyhodować z resztek i co można sadzić w domu, a z pewnością nie będzie to stracony czas. Odrastanie roślin to ciekawy domowy eksperyment, który Twoje dzieci mogą wykonać samodzielnie lub przy niewielkiej pomocy dorosłego. Warzywa i owoce z resztek uprawiaj wraz z dziećmi – pozwól im założyć własne uprawy i obserwować ich postępy.
Uprawa z resztek warzyw, owoców i ziół to bardzo cenna lekcja. Możesz nie tylko obserwować z maluchami, jak silna jest natura i jak odradza się życie, ale również nauczyć je, by nie marnować tego, co mają. Wiedza, jak wykorzystać resztki warzyw z pewnością im się przyda, a warzywa na parapecie zimą to dodatkowe witaminy, w które menu dziecka powinno obfitować.