Medycyna naturalnaPrewencja

Kwas foliowy w diecie – dlaczego jest tak ważny? Naturalne źródła kwasu foliowego

Rate this post

Kwas foliowy kojarzy się nam głównie z ciążą – należy jednak pamiętać, że jest to również bardzo istotna witamina dla każdego z nas. Niedobory kwasu foliowego mogą bardzo poważnie odbić się na naszym zdrowiu, dlatego powinniśmy pilnować, aby nasza dieta była bogata w tą cenną witaminę.  Kwas foliowy wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację, wzmacnia odporność, zmniejsza podatność na stres. Warto zadbać o jego właściwy poziom w diecie.

Kwas foliowy w diecie

Kwas foliowy (czyli witamina B9) należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin. Jak sama nazwa wskazuje, należy do folianów. Kwas foliowy należy bezsprzecznie do jednych z najważniejszych witamin, jednak bardzo często towarzyszą nam jego niedobory. Ze względu na wrażliwość kwasu foliowego na temperaturę, tlen, jony metali i światło, zawartość kwasu foliowego w warzywach gwałtownie spada (nawet o 60-80%) wraz z obróbką (np. termiczną). Witaminę B9 znajdziemy przede wszystkim w zielonych liściach warzyw (follium = liść), ciemnych zielonych warzywach, kiełkach i roślinach strączkowych. Niestety nie tylko przetwarzanie żywności negatywnie wpływa na ilość folianów. Ich przyswajalność w organizmie zmniejsza się na skutek nadmiernego spożywania alkoholu i nikotyny, a także jako czynnik uboczny przyjmowania niektórych przeciwzapalnych leków niesteroidowych i hormonalnych. Wrogiem witaminy B9 jest również stres. 

Dla najlepszego wchłaniana witaminy B9 najlepiej spożywać ją w parze z witaminą B12. 

Kwas foliowy – funkcje w organizmie:

Kwas foliowy jest niezbędny przez całe życie człowieka – zapotrzebowanie na tą witaminę rozpoczyna się wraz z zapłodnieniem (a nawet już wcześniej) – jest niezbędny do właściwego rozwoju układu nerwowego płodu. U dorosłych wzmacnia odporność, redukuje stres, uspokaja i poprawia nastrój. Co więcej, witamina B9 zmniejsza ryzyko powstawania alergii i astmy, wspomaga działanie układu trawiennego, bierze udział w produkcji neuroprzekaźników i erytrocytów.

Skutki niedoboru kwasu foliowego:

Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do wad rozwojowych cewy nerwowej u płodu. Skutkiem niewłaściwego kształtowaniu cewy nerwowej mogą być m.in. bezmózgowie i przepuklina mózgowo-rdzeniowa. Kobiety planujące ciążę powinny rozpocząć suplementację kwasem foliowym jeszcze przed zapłodnieniem (min. 2-3 miesiące wcześniej) i kontynuować ją do końca drugiego trymestru ciąży. Oczywiście nie każdy planuje ciążę z kalendarzem w ręku – dlatego kobiety w wieku rozrodczym powinny pilnować ewentualnych niedoborów kwasu foliowego również profilaktycznie. Kwas foliowy w ciąży ważny jest nie tylko dla rozwoju płodu, ale również zapobiega odklejaniu się łożyska i zmniejsza prawdopodobieństwo przedwczesnego porodu.

Niedobór kwasu foliowego może prowadzić również do dysfunkcji układu naczyniowo-sercowego. Może sprzyjać powstawaniu miażdżycy, oraz prowadzić do niedokrwistości megaloblastycznej (upośledzenie wytwarzania erytrocytów).

Niedobór witaminy B9 może być również związany z problemami trawiennymi, bezsennością, podatnością na stres, depresją, drażliwością, problemami z koncentracją i pamięcią.

kwas foliowyfot.: Owned by the author

Naturalne źródła kwasu foliowego:

Warto dbać o to, aby nasza dieta obfitowała w pokarmy bogate w kwas foliowy. Wówczas unikniemy niedoborów i nie będziemy musieli stosować dodatkowej suplementacji.

  1. Soczewica
  2. Fasola (różne odmiany)
  3. Szparagi
  4. Ciecierzyca
  5. Szpinak
  6. Brokuł
  7. Sałata rzymska
  8. Kiełki
  9. Liście rzepy
  10. Kapusta włoska
  11. Buraki
  12. Awokado
  13. Natka pietruszki
  14. Brukselka
  15. Groszek zielony
  16. Kalafior
  17. Pomarańcze
  18. Quinoa
  19. Orzechy i nasiona
  20. Drożdże
  21. Jarmuż
  22. Wątróbka
  23. Żółtka jaj
  24. Pokrzywa

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)