Kotleciki jaglano-fasolowo-warzywne
Idealne zarówno do wspólnego, rodzinnego obiadu, jak i do spakowania do pracy. Kotleciki jaglano-fasolowo-warzywne są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Do tego doskonale zbilansowane. Można je bez problemu mrozić i wyjmować porcjami w razie potrzeby.
Kotleciki jaglano-fasolowo-warzywne – przepis
Biała fasola, kasza jaglana, warzywa – jak się okazuje idealna mieszanka, która urozmaici Twoje obiady. Samo przygotowanie kotlecików nie zajmuje dużo czasu. Warto próbować różnych kombinacji smakowych, poprzez dodawanie różnych ziół. Kotleciki jaglano-fasolowo-warzywne można bez problemu spakować do pracy, a nawet zamrozić.
Składniki na Kotleciki jaglano-fasolowo-warzywne:
- 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
- ½ szklanki startej na drobnych oczkach pietruszki
- ½ szklanki startego na drobnych oczkach selera
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- ¼ szklanki oleju
- ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
Przygotowanie Kotlecików jaglano-fasolowo-warzywnych:
- Fasolę blendujemy razem z olejem.
- Dodajemy wyciśnięty czosnek, starte warzywa, kaszę jaglaną i płatki owsiane. Przyprawiamy i całość mieszamy.
- Formujemy kotlety i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. W połowie czasu obracamy kotleciki delikatnie na drugą stronę.