Ciasteczka marchewkowo-pietruszkowe
Pyszne i zdrowe ciasteczka marchewkowo-pietruszkowe, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie ma w nich jajek, nie ma w nich mleka – jest za to dużo marchewki, a nawet pietruszka. Ekspresowe w wykonaniu, lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, lekko ciągnące się w środku. Koniecznie musicie wypróbować!
Przepis na ciasteczka marchewkowo-pietruszkowe
Ciasteczka marchewkowo-pietruszkowe – składniki:
- ¾ szklanki startej na małych oczkach marchewki
- ½ szklanki startej na małych oczkach pietruszki
- ½ szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki ksylitolu
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- ½ szklanki płatków owsianych
- garść posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki wanilii
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka imbiru
Ciasteczka marchewkowo-pietruszkowe – przygotowanie:
- Mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, ksylitol, przyprawy i proszek do pieczenia.
- W osobnym pojemniku mieszamy marchewkę, pietruszkę, olej i mleko migdałowe.
- Łączymy suche i mokre składniki
- Dodajemy orzechy i całość mieszamy.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy ciasteczka – formujemy niewielkie kulki i spłaszczamy je na grubość ok. 5 mm.
- Ciasteczka pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, uważając żeby się nie przypaliły.