PrzekąskiZdrowe odżywianieZdrowe Przepisy

Chipsy z jarmużu – całkowicie bez tłuszczu!

Rate this post

Chipsy z jarmużu to pyszna, zdrowa, chrupiąca przekąska, którą możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 10 minut. Jarmuż bez wątpienia należy do najzdrowszych roślin, jakie możemy spotkać – warto z nim eksperymentować!

Chipsy z jarmużu – dlaczego warto?

Jarmuż uważany jest za superfood. Posiada bardzo wysoką zawartość istotnych dla naszego organizmu składników. Jest bardzo cennym źródłem białka, kwasu foliowego, a także witamin (głównie wit. K, wit. A i wit. C, a także wit. z grupy B.). Bardzo bogaty jest również w żelazo, wapń, potas, mangan i sulforafan, a także w bardzo aktywne przeciwutleniacze. Roślina ta jest także cennym źródłem błonnika, minerałów i makroelementów. Chipsy z jarmużu pokochają nawet dzieci! Możesz je zabrać ze sobą do pracy – nie stracą chrupkości.

Chipsy z jarmużu – przepis bez tłuszczu

Przepyszna, zdrowa, chrupiąca przekąska, którą możesz z czystym sumieniem podać dzieciom. Posmakuje również starszym! Tu w wersji beztłuszczowej!

Składniki na chipsy z jarmużu:

  • 1 opakowanie liści jarmużu (lub jeszcze lepiej – jarmuż z domowego ogródka)
  • odrobina soli i ulubionych przypraw (słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany).

Przygotowanie chipsów z jarmużu:

  • Jarmuż dokładnie myjemy i płuczemy a następnie otrząsamy z wody.
  • Dodajemy ulubione przyprawy (nie przesadź z ich ilością – wystarczy 1 łyżeczka (np. papryki) ). Dokładnie mieszamy.
  • Przyprawione liście jarmużu umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (tak aby liście się nie dotykały).
  • Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 7 minut (aż będą chrupiące). W połowie czasu możemy obrócić chipsy na drugą stronę.

Chipsy z jarmużu są genialną alternatywą dla sklepowych, niezdrowych słonych przekąsek. Gdy raz ich spróbujesz, będziesz wracać do tego przepisu bardzo często – gwarantuję! Takie chipsy możesz przygotować również ze szpinaku! Wówczas będą baaaardzo cieniutkie i równie smaczne!

 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)