Brownie czekoladowe z ciecierzycy
Przepyszne, czekoladowe, wilgotne brownie czekoladowe z ciecierzycy to pomysł na wspaniały, zdrowy podwieczorek. Jest bezglutenowe, a ponadto zawiera mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych! I jak tu się nie skusić?
Dlaczego właśnie brownie z ciecierzycy?
Ciecierzyca jest doskonałą bazą do wypieków bezglutenowych. Z powodzeniem zastępuje mąkę. Ma lekko orzechowy posmak, dzięki czemu do brownie jest wręcz idealna. Ciecierzyca jest bardzo bogata w białko i błonnik pokarmowy. Ma właściwości prebiotyczne, co oznacza, że korzystnie wpływa na rozwój „dobrej” mikroflory jelitowej. Węglowodany złożone z ciecierzycy zapewniają uczucie sytości na długo, a ich rozkład w organizmie nie powoduje gwałtownych skoków glukozy w krwi.
Brownie czekoladowe z ciecierzycy – przepis
Brownie czekoladowe z ciecierzycy to ciasto, na które warto się skusić! Jest przyjemnie wilgotne, mocno czekoladowe i proste w przygotowaniu. Jest ponadto bardzo sycące i idealnie zaspokaja apetyt na słodycze.
Składniki na brownie czekoladowe z ciecierzycy:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 jajko
- 2 banany rozgniecione
- 3 łyżki ksylitolu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki dobrego kakao
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Przygotownie brownie z ciecierzycy:
- Blendujemy ciecierzycę z bananami.
- Dodajemy jajko, jogurt, masło orzechowe i mieszamy.
- Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
- Masę przelewamy do foremki (keksówka) i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.