Nawóz z bananów – jak przygotować i stosować?
Banany to owoce, które zawierają wiele cennych składników mineralnych oraz liczne witaminy. Duże znaczenie odgrywają nie tylko same owoce, ale również skórki od banana, które stanowią niezwykle cenny odpad organiczny, który może zostać wykorzystany m.in. do nawożenia roślin ogrodowych i doniczkowych. Jak przygotować nawóz z bananów i jak go stosować?
Nawóz z bananów
Skórka od banana stanowi cenne źródło potasu i fosforu, a także kwasu krzemowego, wapnia, magnezu oraz siarki. Może zostać wykorzystana zarówno do produkcji jednorodnego, jak i mieszanego naturalnego nawozu. Stosowanie skórek od banana w uprawie roślin wpływa korzystnie na ich ukorzenianie, krzewienie oraz kwitnienie. Poprawia również smak warzyw. Nawóz z bananów stosuje się doglebowo nie tylko pod rośliny uprawne, ale również pod róże oraz rośliny, które zostały porażone przez mszyce, ponieważ pomaga odstraszyć te uciążliwe szkodniki.
Nawozy z bananów możemy wykorzystać do nawożenia wielu gatunków roślin – zarówno warzyw, drzew i krzewów owocowych, jak również roślin ozdobnych, bylin, róż oraz roślin doniczkowych. Nawozy ze skórek bananów możemy stosować również do zasilania roślin w ich początkowych fazach wzrostu – przy wschodach, wzroście siewek oraz ukorzenianiu. Stosowanie tego typu nawozów ze względu na zawartość kwasu krzemowego zwiększa również odporność roślin na niekorzystne czynniki zewnętrze, m.in. na choroby.
Nawóz ze skórek bananów
Skórki bananów są niezwykle cenne z punktu widzenia nawożenia, dlatego zamiast wyrzucać je do kosza warto przeznaczyć je na pokarm dla roślin. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie skórki od bananów do nawożenia naszych roślin. Oto niektóre z nich:
– skórkę z bananów możemy pociąć na mniejsze kawałki i wysuszyć, umieszczając ją np. w piekarniku. Następnie powinniśmy ją zmielić lub rozkruszyć i dodać do wody – całość należy wymieszać i pozostawić na kilka dni. Tak powstały nawóz z bananów możemy wykorzystać do podlewania roślin kwitnących.
– wysuszoną i zmieloną lub rozkruszoną skórkę z bananów możemy zmieszać bezpośrednio z podłożem, które następnie wykorzystamy do posadzenia naszych kwiatów. Skórka poprawia również strukturę gleby.
– skórkę od banana możemy pokroić na drobne kawałki i zakopać w ziemi w bezpośrednim sąsiedztwie naszych roślin. Rozkładająca się wówczas skórka od banana stopniowo będzie dostarczać naszym roślinom cenne składniki odżywcze.
– skórkę od banana możemy również zalać przegotowaną i ostudzoną wodą. Następnie całość powinniśmy raz na jakiś czas zamieszać i pozostawić pod przykryciem. Po ok. 2-3 tygodniach uzyskamy kiszonkę z bananowych skórek. Tak przygotowany nawóz z bananów po rozcieńczeniu z wodą możemy wykorzystać do podlewania roślin.
Inne sposoby wykorzystania nawozu z bananów
Zarówno skórki od banana, jak również całe banany stanowią bardzo dobry dodatek do kompostu. W warunkach wysokiej temperatury szybko się rozkładają, przez co poprawie ulega struktura kompostu. Przyspieszeniu ulega również rozkład innych składników tworzących kompost. Ponadto skórki z bananów i całe banany wzbogacają pryzmę kompostową w fosfor i potas. Zanim dodamy skórki lub banany na kompost, powinniśmy je pokroić na mniejsze części.
Jeśli posiadamy większą ilość skórek od banana, możemy je rozdrobnić, ususzyć lub upiec i wykorzystać do ściółkowania roślin – najlepiej przygotowując kilkucentymetrową warstwę. Ściółkowanie pozwoli ograniczyć rozwój chwastów, a także utrzymać odpowiednią wilgotność podłoża.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!