Mleko migdałowe
Dlaczego warto pić mleko migdałowe?
Mleko migdałowe – przepis
Mleko migdałowe możemy przygotować zarówno z migdałów blanszowanych, jak i tych ze skórką (jednak te ze skórką należy zalać wrzątkiem i obrać ze skórek). Jeśli masz słabszy blender, możesz przygotować mleko migdałowe również z płatków migdałowych. Jest niezwykle aksamitne, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem migdałowym. Smak ten odpowiada nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Mleko migdałowe bardzo pasuje do kawy i kakao, świetnie sprawdzi się w owsiance, nadaje się również do wypicia bez dodatków.
Składniki na mleko migdałowe:
- 1 szklanka migdałów
- 3 szklanki wody mineralnej
- wybrane słodzidło (np. 2-3 łyżki syropu z agawy)
Przygotowanie mleka migdałowego:
- Jeśli migdały nie były blanszowane, zalewamy je wrzątkiem na 5 minut, a następnie przekładamy do zimnej wody i obieramy
- Migdały zalewamy wodą mineralną i zostawiamy na noc.
- Następnego dnia całość bardzo dokładnie blendujemy, dodajemy słodzidło.
- Całość przecedzamy przez sitko. Gotowe mleko przelewamy do butelki, pozostałe migdały wykorzystujemy do innych przepisów (serek, placuszki, ciasteczka, ciasta).