Cięcie malin w ogrodzie
Maliny są niezwykle popularnymi krzewami owocowymi, których uprawa wymaga przeprowadzania regularnych zabiegów pielęgnacyjnych – m.in. odpowiedniego cięcia. Ciecie malin ma korzystny wpływ na wielkość i jakość owoców. Jak przycinać maliny w ogrodzie? Kiedy cięcie malin jest najkorzystniejsze?
Cięcie malin w ogrodzie
Prawidłowa uprawa malin w ogrodzie wymaga regularnych zabiegów cięcia. Maliny dzieli się na odmiany, które owocują raz w ciągu roku – w okresie letnim lub jesiennym oraz maliny, które w ciągu roku powtarzają owocowanie. Wiele odmian malin owocuje w lecie na pędach zeszłorocznych. Część malin owocuje jesienią na pędach tegorocznych. Ma to ogromne znaczenie w przypadku odpowiedniego wyboru terminu cięcia malin. Ciecie malin po zakończonych zbiorach poprawia zdrowotność krzewów oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób malin.
Wielkość i jakość uzyskiwanych plonów owoców uzależniona jest przede wszystkim od prawidłowo wykonanych zabiegów cięcia malin. Maliny najlepiej przycinać ostrym sekatorem. Jak przycinać maliny w ogrodzie? Czym różni się cięcie malin, które owocują raz w roku od cięcia malin, które powtarzają owocowanie?
Zabieg cięcia malin po posadzeniu
W okresie wiosennym po posadzeniu malin należy je w odpowiedni sposób przyciąć. Pierwszy termin cięcia malin przypada więc bezpośrednio po ich posadzeniu – w okresie wczesnowiosennym. Przycina się wszystkie pędy na wysokość ok. 5 cm nad ziemią. Cięcie nowo posadzonych odmian malin spowoduje wzrost i rozwój nowych pędów. Zabieg cięcia zmniejszy również ryzyko wystąpienia groźnych chorób grzybowych, na które młode pędy wykazują szczególnie dużą wrażliwość.
Maliny nieprzycięte będą w kolejnym roku owocować zdecydowanie słabiej. Zwiększy się również ich podatność na choroby grzybowe. Zbyt mocno zagęszczone pędy malin również należy regularnie przerzedzić.
Jak przycinać maliny letnie?
Maliny letnie owocują na pędach dwuletnich. Maliny, które owocują latem wymagają regularnego usuwania pędów dwuletnich zaraz po zakończonych zbiorach. Cięcie malin doprowadzi wówczas do wzrostu kolejnych pędów. Pozostawia się natomiast pędy jednoroczne, które w kolejnym sezonie wegetacyjnym wykształcą owoce. Po okresie zimowym malina wytworzy również kolejny pędy, które pozostawi się w czasie kolejnego cięcia.
Dzięki tej metodzie owocowanie możliwe będzie każdego roku. Druga metoda cięcia odmian malin letnich polega na eliminacji wszystkich pędów po zakończonych zbiorach. Jest ona prostsza, jednak owoce uzyskuje się wówczas co drugi rok. Przy tej metodzie warto więc jednego roku wyciąć pędy części krzewów, a drugiego roku pędy drugiej części krzewów. Wówczas możliwe będzie owocowanie przemienne. Cięcia nie należy odkładać – najlepiej wykonać je w momencie, kiedy pędy są jeszcze zielone i ulistnione. Opóźnianie zabiegu cięcia malin może zwiększyć ryzyko infekcji patogenów grzybowych.
Jak ciąć maliny jesienne?
Maliny jesienne plony wydają na pędach tegorocznych. Maliny owocujące na tegorocznych pędach wydają plony aż do momentu wystąpienia pierwszych mrozów. W przypadku malin owocujących jesienią zabieg cięcia wykonuje się w okresie zimowym. Jak przycinać maliny jesienne?
Pędy malin należy przycinać podobnie, jak w przypadku malin letnich – na wysokość ok. 5 cm na powierzchnią ziemi. Takie cięcie malin pobudzi do rozwoju nowe pędy owoconośne, które pojawią się już wiosną. Metoda ta pozwala osiągnąć w kolejnym sezonie wegetacyjnym wysokie plony owoców dobrej jakości.
Maliny powtarzające owocowanie – prawidłowe cięcie
Maliny powtarzające owocowanie przycina się przy ziemi zaraz po zakończeniu zbiorów – w okresie jesiennym lub wczesnowiosennym. Maliny, które powtarzają owocowanie przycina się więc po drugim zbiorze.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!