Chipsy ze szpinaku – całkowicie bez tłuszczu!
Chipsy ze szpinaku są pyszną, zdrową i chrupiącą przekąską, którą możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Są cieniutkie, delikatne i sycące! Szpinak bez wątpienia należy do najzdrowszych roślin, jakie możemy spotkać – przepis godny polecenia!
Chipsy ze szpinaku – dlaczego warto?
Szpinak jest bardzo zdrową rośliną. Wielu z nas kojarzy się z ohydną, „zdrową” papką – zmora dzieciństwa. Szkoda, że cieszy się tak złą sławą – to przecież świetny superfood. Jego liście mają właściwości przeciwnowotworowe i pomagają zapobiegać miażdżycy. Szpinak jest pełen luteiny, witaminy C i beta-karotenu, a także żelaza, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny. Jednym ze sposobów przygotowania szpinaku są właśnie chipsy ze szpinaku. Możemy przygotować je zarówno w wersji tradycyjnej – z odrobiną oliwy, jak i zupełnie beztłuszczowo – wybierz najlepszy sposób dla siebie i przyrządzaj je jak najczęściej!
Chipsy ze szpinaku – przepis bez tłuszczu
Chipsy ze szpinaku to genialna alternatywa dla pełnych tłuszczu i soli słonych przekąsek. Bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby na diecie. Możemy je również podać dzieciom.
Składniki na chipsy ze szpinaku:
- 1 opakowanie szpinaku (lub lepiej – szpinak z domowego ogródka)
- odrobina soli i ulubionych przypraw (słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany).
Przygotowanie chipsów ze szpinaku:
- Szpinak dokładnie myjemy i płuczemy a następnie otrząsamy z wody.
- Dodajemy ulubione przyprawy (nie przesadź z ich ilością – wystarczy 1 łyżeczka (np. papryki) ). Dokładnie mieszamy.
- Przyprawione liście szpinaku umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (tak, aby liście się nie dotykały).
- Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 10-15 minut (aż będą chrupiące). W połowie czasu możemy obrócić chipsy na drugą stronę.
Chipsy ze szpinaku są genialną alternatywą dla sklepowych, niezdrowych słonych przekąsek. Gdy raz ich spróbujesz, będziesz wracać do tego przepisu bardzo często – gwarantuję! Takie chipsy możesz również wykonać z jarmużu – wiedziałeś? 🙂