PrzekąskiZdrowe odżywianieZdrowe Przepisy

Chipsy ze szpinaku – całkowicie bez tłuszczu!

3.7/5 - (15 votes)

Chipsy ze szpinaku są pyszną, zdrową i chrupiącą przekąską, którą możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Są cieniutkie, delikatne i sycące! Szpinak bez wątpienia należy do najzdrowszych roślin, jakie możemy spotkać – przepis godny polecenia!

Chipsy ze szpinaku – dlaczego warto?

Szpinak jest bardzo zdrową rośliną. Wielu z nas kojarzy się z ohydną, „zdrową” papką – zmora dzieciństwa. Szkoda, że cieszy się tak złą sławą – to przecież świetny superfood. Jego liście mają właściwości przeciwnowotworowe i pomagają zapobiegać miażdżycy. Szpinak jest pełen luteiny, witaminy C i beta-karotenu, a także żelaza, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny. Jednym ze sposobów przygotowania szpinaku są właśnie chipsy ze szpinaku. Możemy przygotować je zarówno w wersji tradycyjnej – z odrobiną oliwy, jak i zupełnie beztłuszczowo – wybierz najlepszy sposób dla siebie i przyrządzaj je jak najczęściej!

Chipsy ze szpinaku – przepis bez tłuszczu

Chipsy ze szpinaku to genialna alternatywa dla pełnych tłuszczu i soli słonych przekąsek. Bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby na diecie. Możemy je również podać dzieciom.

Składniki na chipsy ze szpinaku:

  • 1 opakowanie szpinaku (lub lepiej – szpinak z domowego ogródka)
  • odrobina soli i ulubionych przypraw (słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany).

Przygotowanie chipsów ze szpinaku:

  • Szpinak dokładnie myjemy i płuczemy a następnie otrząsamy z wody.
  • Dodajemy ulubione przyprawy (nie przesadź z ich ilością – wystarczy 1 łyżeczka (np. papryki) ). Dokładnie mieszamy.
  • Przyprawione liście szpinaku umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (tak, aby liście się nie dotykały).
  • Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 10-15 minut (aż będą chrupiące). W połowie czasu możemy obrócić chipsy na drugą stronę.

Chipsy ze szpinaku są genialną alternatywą dla sklepowych, niezdrowych słonych przekąsek. Gdy raz ich spróbujesz, będziesz wracać do tego przepisu bardzo często – gwarantuję! Takie chipsy możesz również wykonać z jarmużu – wiedziałeś? 🙂

 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)