Uprawa imbiru w domu – czy to możliwe?
Imbir na szczęście jest dostępny coraz łatwiej. Jego zdobycie przestaje być problemem, z powodzeniem można go kupić już w większości sklepów. Ale czy trzeba faktycznie go kupować? Okazuje się, że samodzielna uprawa imbiru nie jest wcale taka trudna. Warto spróbować!
Dlaczego warto postawić na uprawę imbiru w domu?
Imbir to niezwykle smaczna i ceniona na całym świecie przyprawa, o niesamowitych właściwościach leczniczych. Nie tylko rewelacyjnie podkręca smak potraw, ale i działa bardzo korzystnie na nasz organizm. Uprawa imbiru w domu nie jest trudna – jeśli zapewnimy bylinie dobre warunki rozwoju, możemy cieszyć się własnoręcznie wyhodowanymi, zdrowymi roślinami. Uprawa imbiru w doniczce powinna bez problemu udać się każdemu. Warto!
Uprawa imbiru w doniczce
Imbir z powodzeniem możemy uprawiać w doniczce. Jest to roślina typowo ciepłolubna, dlatego uprawa doniczkowa powinna udać się bez większych problemów. Jak wygląda uprawa imbiru w doniczce?
Kupujemy imbir
Wystarczy kupić w sklepie bardzo świeży, jędrny kawałek korzenia rośliny, który zawierać będzie minimum jedno, żywe, zielone oczko. Ten etap domowej hodowli, jak się okazuje jest najtrudniejszy. Korzeń musimy kupić w zaufanym źródle, inaczej uprawa imbiru w domu nam się nie uda. Imbir z supermarketu w 90% nie wykiełkuje, ponieważ pryskany jest litrami chemii, która ma między innymi zapobiegać kiełkowaniu. Idealną porą sadzenia jest wczesna wiosna.
Sadzimy imbir w doniczce
Kłącze myjemy i umieszczamy na noc w wodzie. Pozwoli to wypłukać pozostałe zabrudzenia i pestycydy. Następnego dnia korzeń osuszamy dokładnie, dzielimy na części, pozostawiamy do lekkiego wyschnięcia. Suchy imbir sadzimy w jak najszerszej doniczce – będzie rozrastał się głównie na boki. Pamiętajmy, że podłoże musi być dobrze napowietrzone, inaczej uprawa imbiru w doniczce nam się nie uda. Sprawdzi się tu idealnie mieszanina torfu i gliny w stosunku 2:1. Imbir sadzimy dość płytko – wystarczy głębokość około 2 cm.
Uprawa imbiru w doniczce – warunki
Doniczka do uprawy imbiru powinna mieć stale wilgotne (jednak nie mokre!) podłoże. Uprawa imbiru w domu nie jest skomplikowana. optymalną temperaturą dla wzrostu rośliny jest około 23 stopni, będzie ona zatem dobrze rosła w warunkach mieszkalnych. Uprawa imbiru w doniczce z powodzeniem uda się również na balkonie w okresie letnim (temperatura musi być stabilna i nie może spadać poniżej 15 stopni). Doniczkę przykrywamy folią i odstawiamy.
Uprawa imbiru w domu – efekty
Po około miesiącu od zasadzenia powinniśmy zauważyć pojedyncze pędy, wówczas folię koniecznie zdejmujemy. Imbir lubi stanowisko słoneczne, jednak światło nie powinno być bezpośrednie. Roślina doskonale poradzi sobie jednak również w półcieniu, dlatego z uprawą imbiru w domu nie powinniśmy mieć większych problemów.
Po około 3 miesiącach będzie można odcinać już pojedyncze kawałki korzenia do celów kulinarnych, a pozostałe kawałki zostawić na dalszą uprawę imbiru w doniczce.
Jesienią, gdy roślina zacznie zasuszać liście, powinniśmy przenieść korzeń do piaszczystego podłoża(nie podlewamy!) i przechowywać w temperaturze ok. 10 stopni do wiosny (jest to okres spoczynku dla rośliny).
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!