Syrop z aronii z miętą
Syrop z aronii z miętą sprawdzi się idealnie w okresie jesienno-zimowym. Warto zrobić jego spore zapasy – genialnie wzmacnia odporność i pomaga walczyć z pierwszymi objawami infekcji.
Dlaczego warto pić syrop z aronii z miętą?
Aronia jest uważana za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. Jest prawdziwą bombą witaminową. W owocach aronii znajdziemy witaminę P, witaminę C, A, witaminy z grupy B (B2, B3, B9), a także witaminę E. Aronia jest ponadto cennym źródłem antyoksydantów i soli mineralnych (wapnia, żelaza, manganu, miedzi, molibdenu, boru, jodu).
Syrop z aronii warto włączyć do codziennej diety już wczesną jesienią. Wystarczy 1 łyżeczka dziennie, a zwiększymy odporność naszego organizmu i łatwiej będzie nam uniknąć przeziębienia.
Syrop z aronii z miętą – przepis
Idealny na okres jesienno-zimowy. Bogactwo witamin, bioflawonoidów, substancji mineralnych i rutyny. Chętnie piją go dzieci. W okresie przeziębień warto spożywać profilaktycznie 1 łyżkę syropu dziennie.
Składniki na syrop z aronii z miętą:
- 2 kg aronii
- 1 kg cukru
- sok z 2 cytryn
- ok. 150 liści wiśni
- garść liści mięty
- 1 litr wody
Przygotowanie syropu z aronii z miętą:
- Zebrane owoce aronii mrozimy przez 48 godzin, a następnie rozmrażamy i myjemy.
- Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 30 minut, a następnie ściągamy z ognia i odstawiamy na 2 godziny.
- Owoce aronii możemy teraz rozgnieść, aby wydobyć z nich jak najwięcej soku.
- Dodajemy cukier, liście wiśni, miętę i sok z cytryn i ponownie gotujemy około 30 minut.
- Odcedzamy i przelewamy gorący sok do wyparzonych słoików/butelek.
Syrop z aronii możemy stosować już u dzieci powyżej 6 miesiąca życia (najlepiej jednak po konsultacji z pediatrą). Wystarczy 1 łyżka (u małych dzieci 1 łyżeczka) dziennie profilaktycznie, lub podwójna dawka, kiedy zaczyna łapać nas przeziębienie.