PrzetworyZdrowe odżywianieZdrowe Przepisy

Syrop z aronii z miętą

Rate this post

Syrop z aronii z miętą sprawdzi się idealnie w okresie jesienno-zimowym. Warto zrobić jego spore zapasy – genialnie wzmacnia odporność i pomaga walczyć z pierwszymi objawami infekcji.

Dlaczego warto pić syrop z aronii z miętą?

Aronia jest uważana za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. Jest prawdziwą bombą witaminową. W owocach aronii znajdziemy witaminę P, witaminę C, A, witaminy z grupy B (B2, B3, B9), a także witaminę E. Aronia jest ponadto cennym źródłem antyoksydantów i soli mineralnych (wapnia, żelaza, manganu, miedzi, molibdenu, boru, jodu).

Syrop z aronii warto włączyć do codziennej diety już wczesną jesienią. Wystarczy 1 łyżeczka dziennie, a zwiększymy odporność naszego organizmu i łatwiej będzie nam uniknąć przeziębienia.

Syrop z aronii z miętą – przepis

Idealny na okres jesienno-zimowy. Bogactwo witamin, bioflawonoidów, substancji mineralnych i rutyny. Chętnie piją go dzieci. W okresie przeziębień warto spożywać profilaktycznie 1 łyżkę syropu dziennie.

Składniki na syrop z aronii z miętą:

  • 2 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • sok z 2 cytryn
  • ok. 150 liści wiśni
  • garść liści mięty
  • 1 litr wody

Przygotowanie syropu z aronii z miętą:

  • Zebrane owoce aronii mrozimy przez 48 godzin, a następnie rozmrażamy i myjemy.
  • Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 30 minut, a następnie ściągamy z ognia i odstawiamy na 2 godziny.
  • Owoce aronii możemy teraz rozgnieść, aby wydobyć z nich jak najwięcej soku.
  • Dodajemy cukier, liście wiśni, miętę i sok z cytryn i ponownie gotujemy około 30 minut.
  • Odcedzamy i przelewamy gorący sok do wyparzonych słoików/butelek.

Syrop z aronii możemy stosować już u dzieci powyżej 6 miesiąca życia (najlepiej jednak po konsultacji z pediatrą). Wystarczy 1 łyżka (u małych dzieci 1 łyżeczka) dziennie profilaktycznie, lub podwójna dawka, kiedy zaczyna łapać nas przeziębienie.

 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)