Kwiaty jadalne w ogrodzie
Wiele roślin uprawiamy w ogrodzie m.in. ze względu na pachnące oraz kolorowe kwiaty, które stanowią ważną część każdego ogrodu. Wiele gatunków kwiatów możemy jednak wykorzystać nie tylko do celów ozdobnych. Kwiaty wielu gatunków roślin są jadalne. Jakie kwiaty jadalne możemy spotkać w ogrodzie?
Właściwości kwiatów jadalnych
Kwiaty wielu gatunków roślin spożywane są w szczególności w krajach azjatyckich oraz w krajach Europy Południowej. Są cennym źródłem witamin, cukrów, antocyjanów oraz flawonoidów. Wiele z nich zawiera olejki eteryczne, które dodają potrawom niesamowitego smaku i aromatu. Najczęściej pąki lub płatki kwiatów w krajach tych wykorzystywane są do przyrządzania smacznych potraw: sałatek, napojów i zup oraz do celów dekoracyjnych. Kwiaty jadalne gatunków roślin uprawianych w ogrodach od dłuższego czasu znajdują swoje miejsce również w polskiej kuchni, dodając każdemu z dań niezwykłej oryginalności oraz smaku.
Kwiaty jadalne w naszych ogrodach
Do najważniejszych kwiatów jadalnych w naszych ogrodach możemy zaliczyć m.in. kwiaty aksamitki, bzu czarnego, cukinii, szczypiorku, dyni, kalafiora, brokułu, karczocha, czosnku oraz fasolki.
Jadalne są również kwiaty pelargonii, róży, bratków, fiołka, lawendy, koniczyny, lwich paszczy, nagietków, nasturcji, stokrotek, rumianków, nasturcji ogrodowych, mniszka, ogóreczników, szałwii, malwy oraz hibiskusa. Kwiaty jadalne mają również słoneczniki, akacje (robinie), róże, goździki ogrodowe, komosy strzałkowate oraz koper ogrodowy.
Zasady zrywania kwiatów jadalnych
Przed przystąpieniem do zbierania kwiatów jadalnych powinniśmy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, aby nie zrywać kwiatów, które rosną w bezpośrednim sąsiedztwie dróg oraz terenów, które są zanieczyszczone. Nie powinniśmy zrywać również kwiatów, na które stosowane były chemiczne środki ochrony roślin.
Powinniśmy również unikać kwiatów, które zostały porażone przez grzyby oraz nie zrywać kwiatów z widocznymi uszkodzeniami spowodowanymi przez owady. Zbieramy kwiaty osuszone z deszczu oraz rosy. Zrywamy tylko młode, świeże i dopiero rozwinięte kwiaty najlepiej podczas słonecznej aury. Kwiaty są o wiele bardziej delikatne w smaku w momencie, kiedy usuniemy z nich nasady płatków, kielichów, pylników oraz słupków.
Wykorzystanie jadalnych kwiatów
Kwiaty możemy wykorzystać na wiele sposobów, np. dodając je do sałatek lub faszerować, panierować czy też gotować przeróżne desery oraz napoje. Kwiaty jadalne możemy również suszyć, a także przyrządzać z nich przepyszne syropy lub konfitury.
Przykładowo kwiaty ogórecznika możemy wykorzystać do dekoracji potraw oraz do doprawiania sałatek. Z kolei liście ogórecznika możemy dodawać do gorących dań.
Płatki nagietka lekarskiego wykorzystane do potraw przez długi czas potrafią zachować świeżość. Nagietki wykorzystujemy również do kanapek, zup, sosów oraz zapiekanek.
Kwiaty dyni możemy wykorzystać do faszerowania, smażenia oraz do panierowania.
Zarówno kwiaty, jak również płatki bratka lekarskiego stosujemy do dekoracji ciast oraz tortów.
Inne zastosowania kwiatów jadalnych
Z kwiatów jadalnych czarnego bzu oraz mniszka lekarskiego możemy przygotować syropy, które znajdują zastosowanie zwłaszcza podczas przeziębień.
Z kolei z płatków róży oraz z malw możemy zrobić nalewki, smaczne galaretki oraz konfitury.
Kwiaty jadalne rumianku możemy wykorzystać do sałatek.
Kwiaty fiołków, róż oraz bratków możemy dodawać do mrożonej herbaty oraz napojów.
Aksamitki wykorzystywane są do doprawiania zup, potraw mięsnych oraz ryb, sałatek i deserów.
Kwiaty nasturcji możemy z powodzeniem wykorzystać do dań z jaj, twarogu oraz do surówek, którym dodają ostrości.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!