Kasza jaglana – królowa kasz jest tylko jedna!
Jeszcze do niedawna zapomniana, niedoceniana, przez wielu wręcz znienawidzona – dziś przeżywa swój osobisty renesans. Kasza jaglana to bezsprzecznie królowa wśród kasz. Brak glutenu, korzystne właściwości zasadotwórcze, wspomaganie odporności, stymulowanie przemiany materii – to tylko kilka przykładów jej korzystnego wpływu na organizm człowieka.
Charakterystyka kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych odmian kasz. Powstaje z obłuszczonych ziaren prosa. Jest produktem bezglutenowym, który coraz częściej gości na talerzach osób dbających o zbilansowaną, bogatą w składniki odżywcze dietę. W najbardziej popularnej wersji kasza jaglana występuje w postaci małych, żółtych ziarenek z charakterystyczną czarną plamką.
Jaglanka na diecie
Mimo dość wysokiej kaloryczności (ok. 350 kcal/100 gramów) i wysokiego indeksu glikemicznego (IG 71), jest coraz chętniej stosowana przez osoby przebywające na diecie odchudzającej. Jaglanka jest lekkostrawna, nie uczula, zawiera niewiele błonnika, nie powoduje wzdęć ani fermentacji – dlatego może być z powodzeniem stosowana w diecie osób mających problemy z układem pokarmowym. Ponadto jest bardzo odżywcza, sycąca i poprawia przemianę materii.
Kasza jaglana normalizuje równowagę kwasowo-zasadową
Jedną z najważniejszych zalet kaszy jaglanej jest jej zasadotwórcze działanie – nie tylko nie zakwasza organizmu, ale również pozwala normalizować jego równowagę kwasowo-zasadową. Jej wartości odżywcze i lecznicze czynią ją bezsprzecznie królową wśród kasz. Należy przecież do grona superfoods.
Jaglanka to naturalne lekarstwo na talerzu
Kasza jaglana idealnie usuwa nadmiar wilgoci i śluzu z organizmu, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, co jest bardzo pomocne przy leczeniu kataru, chorób płuc i oskrzeli. Ponadto ma właściwości rozgrzewające, antywirusowe i antygrzybiczne, stymuluje odporność i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Właściwy stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych reguluje poziom dobrego cholesterolu we krwi. Królowa wśród kasz posiada ponadto dużo białka i cennych węglowodanów złożonych, które uwalniane są do organizmu powoli, zapewniając stały i równomierny dopływ energii.
Kasza jaglana to bomba witaminowo-mineralna
-> Jaglanka posiada wysoki poziom witamin z grupy B (B1, B2, B6), które wspomagają pracę układu nerwowego i odpornościowego.
->Duże ilości żelaza sprawiają natomiast, że kasza jaglana idealnie sprawdza się w momentach większego zapotrzebowania na ten składnik (np. w czasie ciąży) i pomaga zapobiegać anemii.
-> Zawartość miedzi wpływa korzystnie na pracę mózgu i przekazywanie neuroprzekaźników, a wysoki poziom magnezu w kaszy jaglanej wspomaga dodatkowo działanie układu nerwowego i mięśniowego.
-> Witamina E oraz lecytyna korzystnie wpływają na pamięć, a fosfor pomaga dbać o zdrowe zęby i zwiększa wchłanialność wapnia.
-> Jaglanka bogata jest ponadto w krzem, którego działanie jest zbawienne dla stanu skóry, włosów i paznokci.
-> Kasza jaglana zawiera także znaczne ilości antyoksydantów, które korzystnie wpływają na redukcję wolnych rodników, walkę ze starzeniem i przeciwdziałanie nowotworzeniu.
Uwaga na modę – królowa kasz nie jest dla każdego!
Kasza jaglana stała się w ostatnich latach bardzo popularnym, modnym składnikiem spożywczym. Należy mieć jednak na uwadze, że nie jest to produkt przeznaczony dla każdego – zwłaszcza w dużych ilościach. Dotyczy to przede wszystkim osób ze stwierdzoną niedoczynnością tarczycy – zawarty w jaglance inhibitor peroksydazy tarczycowej hamuje przyswajanie jodu. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny na kaszę jaglaną muszą również uważać cukrzycy – najlepiej dobierać do niej produkty niepodnoszące tak znacząco poziomu cukru we krwi.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!