Jak przycinać porzeczki w ogrodzie?
Cięcie porzeczek jest jednym z ważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych, który należy przeprowadzać regularnie każdego roku. Jak przycinać porzeczki? Jaki jest optymalny termin cięcia porzeczek w ogrodzie?
Jak przycinać porzeczki po posadzeniu?
Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje cięć porzeczek: cięcie po posadzeniu oraz cięci letnie. Cięcie porzeczek w ogrodzie warto wykonać już po posadzeniu. Jak przycinać porzeczki po posadzeniu? Po posadzeniu porzeczki należy skrócić do wysokości 1-3 oczek. Czynność ta ma na celu pobudzenie roślin do rozkrzewiania.
Cięcie porzeczek po posadzeniu najlepiej wykonać jeszcze przed rozpoczęciem zimy. Dzięki temu krzewy zdecydowanie lepiej ukorzenią się. Oprócz tego cięcie po posadzeniu pobudzi rośliny do tworzenia zdrowych pędów.
Letni zabieg cięcia czarnej porzeczki
Czarna porzeczka najlepiej owocuje na pędach jednorocznych i dwuletnich. Celem przeprowadzania letniego cięcia czarnych porzeczek jest prześwietlanie krzewów w celu zapewnienia lepszego dostępu światła (mniejsze ryzyko rozwoju chorób grzybowych) oraz ich odmładzanie. Jaki jest optymalny termin cięcia porzeczki czarnej? Zabieg związany z cięciem najlepiej wykonać po zakończonych zbiorach owoców.
Jak przycinać porzeczki? Cięcie należy przeprowadzić w taki sposób, aby na krzewie pozostało ok. 5-6 pędów jednorocznych, które są najsilniejsze. Oprócz tego pozostawia się pędy dwuletnie oraz trzyletnie (po 3-4). Zabieg cięcia porzeczek wpłynie korzystnie na wielkość i jakość plonów w kolejnym sezonie wegetacyjnym. Letnie cięcie czarnej porzeczki polega również na eliminacji pędów z widocznymi objawami chorób oraz pędów suchych.
Jak przeprowadzać cięcie czerwonej i białej porzeczki?
Zabieg cięcia czerwonej i czarnej porzeczki wykonuje się wiosną lub po zakończonych zbiorach. Cięcie czerwonej i białej porzeczki ma na celu prześwietlenie krzewów. Zabieg ten wpłynie korzystnie na wielkość i jakość plonów w nadchodzącym sezonie wegetacyjnym. Jak przycinać porzeczkę czerwoną i białą w ogrodzie?
Obie porzeczki najlepszy plon wydają na pędach 3 oraz 4 -letnich. Dlatego też pędy te pozostawia się, natomiast usuwa się pędy 5-letnie i starsze. Oprócz tego, podobnie jak w przypadku czarnej porzeczki eliminuje się pędy z objawami chorób oraz te uszkodzone. Zbyt późne cięcie wszystkich odmian porzeczek powoduje zrzucanie pąków kwiatowych przez rośliny. Prowadzi to do znacznej obniżki plonów.
Czym przycinać porzeczki?
Cięcie krzewów porzeczek wykonuje się przy użyciu dobrze naostrzonych narzędzi. Najczęściej korzysta się z sekatorów lub specjalnych nożyc. Stosowanie ostrych narzędzi zapobiega możliwości powstania postrzępionych ran. W przeciwnym razie rany mogą stać się naturalnymi wrotami, pozwalającymi na wniknięcie patogenów grzybowych.
Stosowanie ostrych narzędzi zapobiega możliwości powstania postrzępionych ran.
Z kolei zaniechanie cięcia porzeczek spowoduje w kolejnych latach stopniową obniżkę jakości oraz wielkości plonów. Ponadto zmniejszeniu ulegnie zdrowotność roślin, przez co staną się one bardziej podatne na infekcje oraz ataki organizmów szkodliwych.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!