Ciasteczka z sosną! Spróbuj czegoś nowego!
Myślałeś, że już nic Cię nie zadziwi w kuchni? Spróbuj przepisu na niesamowite ciasteczka z sosną i poznaj czym są leśne słodycze!
Ciasteczka z sosną – zaskocz swoich domowników!
W okresie zimowym, a także na początku wiosny igliwie sosny jest bardzo bogate w witaminę C, a także w witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę K. To również źródło cennych mikro- i makroelementów, do których możemy zaliczyć m.in. fosfor, potas, miedź, magnez, cynk, żelazo. Znajdziemy tutaj także olejki eteryczne, fitoestrogeny i flawonoidy. W okresie letnim igliwie sosny zmienia swój skład – wówczas znajdziemy w nim więcej olejków eterycznych, bioflawonoidów i minerałów, a mniej witaminy C.
Ciasteczka z sosną – przepis
Takich ciasteczek z pewnością jeszcze nie znasz! Odrobina lasu w Twojej własnej kuchni. Ciasteczka pięknie pachną lasem. Rewelacyjnie smakują z domowym dżemem jagodowym 🙂
Składniki na ciasteczka z sosną:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- garść igieł sosnowych
- 2 łyżki mielonych migdałów
Przygotowanie ciasteczek z sosną:
- Połowę igieł sosnowych mielimy.
- Pozostałe igły tniemy nożyczkami na bardzo drobne kawałki.
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasteczek i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie wałkujemy je na około 0,5 cm placek i wykrawamy ciasteczka.
- Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 10-12 minut (tak, aby ciasteczka się zarumieniły).