Ciasta i deseryZdrowe odżywianieZdrowe Przepisy

Ciasteczka z sosną! Spróbuj czegoś nowego!

Rate this post

Myślałeś, że już nic Cię nie zadziwi w kuchni? Spróbuj przepisu na niesamowite ciasteczka z sosną i poznaj czym są leśne słodycze! 

Ciasteczka z sosną – zaskocz swoich domowników!

W okresie zimowym, a także na początku wiosny igliwie sosny jest bardzo bogate w witaminę C, a także w witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę K. To również źródło cennych mikro- i makroelementów, do których możemy zaliczyć m.in. fosfor, potas, miedź, magnez, cynk, żelazo. Znajdziemy tutaj także olejki eteryczne, fitoestrogeny i flawonoidy. W okresie letnim igliwie sosny zmienia swój skład – wówczas znajdziemy w nim więcej olejków eterycznych, bioflawonoidów i minerałów, a mniej witaminy C.

Ciasteczka z sosną – przepis

Takich ciasteczek z pewnością jeszcze nie znasz! Odrobina lasu w Twojej własnej kuchni. Ciasteczka pięknie pachną lasem. Rewelacyjnie smakują z domowym dżemem jagodowym 🙂

Składniki na ciasteczka z sosną:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść igieł sosnowych
  • 2 łyżki mielonych migdałów

Przygotowanie ciasteczek z sosną:

  • Połowę igieł sosnowych mielimy.
  • Pozostałe igły tniemy nożyczkami na bardzo drobne kawałki.
  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasteczek i wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie wałkujemy je na około 0,5 cm placek i wykrawamy ciasteczka.
  • Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 10-12 minut (tak, aby ciasteczka się zarumieniły).

 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)