Jak poprawić strukturę gleby?

Struktura gleby to jeden z najważniejszych czynników, który decyduje o żyzności. Jeśli przed posadzeniem roślin odpowiednio przygotujemy podłoże, wówczas nawet przez kilka sezonów będziemy mogli jedynie uzupełniać makro- i mikroelementy, które będą na bieżąco wykorzystywane przez rośliny. Jak poprawić strukturę gleby, aby cieszyć się wysokimi plonami?

Prawidłowa struktura gleby

Warzywa uprawiane w naszych przydomowych ogrodach oraz na działkach najlepiej rosną na glebach, które posiadają strukturę gruzełkowatą. W jej skład wchodzą zbite cząsteczki glebowe, które tworzą agregaty o większej lub mniejszej objętości. Pomiędzy agregatami powstają kanaliki, które umożliwiają swobodny dopływ tlenu oraz wody razem z rozpuszczonymi w niej składnikami odżywczymi do systemu korzeniowego uprawianych roślin.

nawozy ekologiczne
Warzywa uprawiane w przydomowych ogrodach oraz na działkach najlepiej rosną na glebach, które posiadają strukturę gruzełkowatą.

Elementy takiej gleby powiązane są w grudki, a lepiszczem jest m.in. próchnica. Dzięki takiej budowie podłoże jest dobrze natlenione i ma zdolność do zatrzymywania potrzebnej roślinom wody. Jak poprawić strukturę gleby, aby uzyskać podłoże sprzyjające prawidłowemu wzrostowi i rozwojowi uprawianych roślin?

Jak poprawić strukturę gleby piaszczystej?

Gleba piaszczysta wymaga odpowiedniego przygotowania przed planowanym siewem i sadzeniem roślin warzywnych. Luźna struktura gleby piaszczystej nie sprzyja zatrzymywaniu wody, która szybko spływając usuwa składanki, które znajdują się w głębszych warstwach podłoża. Gleby piaszczyste mają zdolność do szybkiego nagrzewania, jednak często ulegają przesuszeniu. Poprawa struktury gleby piaszczystej polega na stosowaniu kompostu i obornika, dzięki którym zwiększeniu ulega jej chłonność. Nawozy te powodują wzrost zdolności gleby do gromadzenia wody oraz składników odżywczych. Zamiast obornika możemy zastosować sprawdzone nawozy ekologiczne polecane przez firmę Ekodarpol

Jak poprawić strukturę gleby gliniastej w ogrodzie?

Gleby gliniaste najczęściej są niewłaściwie dotlenione, co jest częstą przyczyną gnicia m.in. młodych korzeni roślin warzywnych. Gleba gliniasta ma jednak również zalety. Niewątpliwą jej zaletą jest nieprzepuszczalność składników pokarmowych. Zarówno makro- jak i mikroelementy zostają wiązane przez cząstki gleby, dzięki czemu mogą z nich korzystać świeżo posadzone rośliny warzywne. Gleby gliniaste wymagają jednak częstego rozluźniania struktury. Aby osiągnąć zamierzony cel, powinniśmy mieszać je z piaskiem, drobnym żwirem lub dodać do nich kompost czy też przekompostowany obornik. W celu osiągnięcia odpowiedniej struktury gleby gliniastych możemy również skorzystać z gotowych nawozów ekologicznych, które z powodzeniem zastąpią obornik i dostarczą niezbędnych makro- oraz mikroelementów.

Poprawa struktury gleby – odpowiednie pH podłoża

Uprawiane przez nas rośliny najlepiej rosną w glebie, której odczyn jest obojętny lub lekko kwaśny (pH od 6,0 do 7,0). Zbyt kwaśne podłoże w naszych ogrodach przyczynia się śmierci pożytecznych mikroorganizmów, a powstające w nim związki chemiczne najczęściej są niedostępne dla roślin. Aby prawidłowo określić odczyn gleby w przydomowych ogrodach lub na działkach warto zastosować kwasomierz. W przypadku gleb kwaśnych najlepiej jesienią, po zakończonych zbiorach odkwasić podłoże, stosując ekologiczne nawozy wapniowe, a następnie dokładnie wymieszać je z podłożem.

Nawozy zielone skutecznym sposobem na poprawę struktury gleby

Stosowanie nawozów zielonych jest jednym ze sposobów poprawy struktury gleby w naszych przydomowych ogrodach. Nawozy zielone to świeża masa roślinna, która uprawiana jest po zakończonych zbiorach roślin warzywniczych, a następnie przekopywana w celu poprawy żyzności i struktury podłoża. Nawozy zielone poprawiają strukturę gleby, wzbogacając ją w próchnicę oraz wiele cennych składników pokarmowych.

jak poprawić strukturę gleby
Stosowanie nawozów zielonych jest jednym ze sposobów poprawy struktury gleby w naszych przydomowych ogrodach.

Ponadto zapobiegają one erozji oraz rozwojowi chwastów. Rośliny przeznaczone na nawóz zielony wysiewa się m.in. jako poplon. Poplony w ogrodzie są szczególnie ważne nie tylko z bieżącego punktu widzenia, ale przede wszystkim są istotne dla kolejnego sezonu wegetacyjnego. Na glebach ciężkich uprawiać można m.in. facelię, lucernę, bobik, łubin niebieski oraz nostrzyk biały. Z kolei na gleby lekkich sprawdzą się: gorczyca, łubin żółty, wyka siewna oraz seradela.

Ekologiczne nawozy poprawiające strukturę gleby

Jak poprawić strukturę gleby? Racjonalne oddziaływanie na procesy biologiczne, które prowadzone są przez makro- i mikroorganizmy glebowe warunkuje zachowanie żyzności gleby i tym samym zapewnia jej właściwą strukturę. Warto skorzystać z nawozów ekologicznych, które z powodzeniem możemy stosować do wszystkich upraw działkowych oraz przydomowych, a także pod uprawy wielkotowarowe. Nawozy te zwiększają pojemność wodną oraz sorpcyjną, a także zmniejszają ryzyko porażenia naszych upraw przez sprawców groźnych dla roślin chorób. Stosowanie nawozów ekologicznych z powodzeniem pozwoli nam zastąpić obornik, zaopatrując jednocześnie podłoże w trwałą próchnicę oraz w kultury bakteryjne. Nawozy ekologiczne możemy stosować zarówno wiosną, jak i jesienią – przedsiewnie oraz pogłównie (doglebowo oraz dolistnie).

Humus Active – sprawdzony ekologiczny polepszacz gleby

Tworzeniu się gleby o odpowiedniej strukturze sprzyjają substancje próchniczne, których zadaniem jest scalanie cząstek mineralnych. Agregaty powstają również przy udziale bakterii. Naturalny ekologiczny polepszacz glebowy Humus Active efektywnie zastępuje obornik. Dostarcza TAP, czyli Trwałą Aktywną Próchnicę, dzięki czemu gleba zwiększa swoją pojemność wodną oraz sorpcyjną. Humus Active dostarcza również PM-y, czyli Pozytywne Mikroorganizmy, które asymilują azot z powietrza i uwalniają uwiązany w glebie azot oraz potas, fosfor i mikroelementy.

jak poprawić strukturę gleby
Naturalny ekologiczny polepszacz glebowy Humus Active efektywnie zastępuje obornik.

Ponadto szybko rozkładają resztki organiczne, dostarczając składniki odżywcze oraz próchnicę pokarmową. Elementy te znacznie ograniczają rozwój sprawców chorób grzybowych. Znaczna poprawa struktury gleby umożliwia uprawę roślin nawet na najuboższych glebach. Stosowanie tego nawozu podnosi również walory smakowe naszych upraw warzywnych oraz owocowych. 

Artykuł sponsorowany z lokowaniem produktu.

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)