Zdrowe warzywa na działce

Własny ogród lub działka za miastem jest marzeniem wielu z nas. Posiadanie przydomowego ogrodu, jak również działki oznacza dla nas wiele korzyści. Możemy tam uprawiać wiele cennych gatunków warzyw i cieszyć się zawsze świeżymi plonami. Zdrowe warzywa wysokiej jakości z własnej działki to jedna z najważniejszych zalet własnej uprawy. Aby jednak uzyskać zdrowe warzywa, powinniśmy zapewnić im odpowiednie warunki do prawidłowego wzrostu i rozwoju.

Zdrowe warzywa – korzyści dla organizmu

Uprawiane w naszych przydomowych ogrodach oraz na działkach warzywa są przede wszystkim zdrowe. Warzywa z własnego ogrodu wyróżnia wysoka zawartość cennych dla naszego organizmu witamin oraz niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Własne warzywa są również soczyste, a ich smak i aromat jest niezastąpiony.

pomidory
Warzywa z własnego ogrodu wyróżnia wysoka zawartość witamin oraz cennych składników odżywczych.

Zdrowe warzywa z własnego ogrodu wyróżnia również bardzo dobra zdolność przechowalnicza. Jak powinniśmy prawidłowo uprawiać warzywa w przydomowych ogrodach, abyśmy każdego roku mogli cieszyć się zdrowymi i wysokimi plonami?  

Jakie warzywa uprawiać na działce?

Odpowiednie zaplanowanie warzywnika i prawidłowe przygotowanie podłoża pod przyszłą uprawę pozwolą nam uzyskać wysokiej jakości zdrowe warzywa. W naszym kraju do uprawy dopuszczonych zostało ponad 3000 odmian warzyw. Do najczęściej uprawianych roślin warzywnych w naszych przydomowych ogrodach oraz na działkach zaliczyć możemy m.in. rzodkiewkę, sałatę, szpinak, czosnek, pomidory, ogórki, paprykę, por, bób, fasolę szparagową, dynię, marchew, buraki, koper, jarmuż, seler, cebulę oraz pietruszkę. Warzywa możemy uprawiać zarówno z siewu bezpośrednio do gruntu, jak również z przygotowanej wcześniej rozsady. Uprawiane warzywa w zależności od odmiany możemy przeznaczyć na zbiór wiosenny, letni, jesienny lub zimowy. Nasiona niektórych gatunków warzyw możemy w łatwy sposób pozyskać samodzielnie.

Uprawa warzyw z siewu oraz z rozsady

Uprawa warzyw z rozsady znacznie przyśpiesza plony, ponieważ nasiona wysiane w cieplejszych pomieszczeniach, np. w tunelach foliowych, szklarniach lub chociażby na domowym parapecie znacznie wcześniej kiełkują w porównaniu do nasion umieszczonych bezpośrednio w gruncie. Taka uprawa warzyw z rozsady jest konieczna, zwłaszcza w przypadku gatunków warzyw ciepłolubnych, do których zaliczyć możemy m.in. pomidory, ogórki, paprykę oraz cukinię.

zdrowe warzywa
Uprawa warzyw z rozsady znacznie przyśpiesza plony.

Uprawa chociażby pomidorów bezpośrednio do gruntu może spowodować, że ich owoce nie zdążą dojrzeć do czasu zakończenia okresu wegetacji. Ważną korzyścią związaną z domową produkcją rozsady jest również znaczna oszczędność pieniędzy na sadzonki, które musielibyśmy zakupić.

Zdrowe warzywa – jak przygotować podłoże na działce?

Warzywa do prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebują odpowiednich warunków klimatyczno-glebowych. Najlepiej rosną na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od wiatru. Bardzo ważne jest również odpowiednie przygotowanie podłoża przed siewem oraz sadzeniem warzyw. Warzywa najlepiej plonują na stanowiskach żyznych o dużej zwartości próchnicy. Przygotowanie powierzchni pod uprawę warzyw powinniśmy rozpocząć już jesienią, przekopując podłoże, wzbogacając je jednocześnie w materię organiczną. Do tego celu powinniśmy zastosować obornik lub kompost. Doskonale sprawdzą się tutaj również nawozy zielone, w tym gorczyca lub łubin. Nawożenie obornikiem zapewni uprawianym roślinom optymalne zaopatrzenie w azot, potas, fosfor oraz wapń, siarkę, bor, żelazo i magnez. Jeśli nie posiadamy obornika, możemy skorzystać z ekologicznych nawozów polecanych przez firmę Ekodarpol, które w pełni mogą nam zastąpić obornik.

Zdrowe warzywa – nawożenie w trakcie sezonu wegetacyjnego

Warzywa to grupa roślin, która wymaga regularnego nawożenia. Poszczególne gatunki warzyw mają własne preferencje związane z ilością potrzebnych im składników pokarmowych. Nawożenie organiczne uzupełnia niedobory pierwiastków w glebie oraz pozwala uzyskać nam zdrowe rośliny i tym samym zdrowe warzywa.

Warzywa to grupa roślin, która wymaga regularnego nawożenia.

Stosowane nawozy w czasie procesów rozkładu wzbogacają bowiem podłoże w próchnicę. Oprócz tego poprawiają strukturę i żyzność gleby. W trakcie sezonu wegetacyjnego możemy stosować Biohumus, czy naturalny nawóz ograniczy powstały z przerobionych przez dżdżownice kalifornijskie resztek organicznych. Wpływa on pozytywnie nie tylko na nasze uprawy (m.in. na ich jakość i wielkość), ale również ma na życie biologiczne gleby.

Kiedy sadzić warzywa na działce?

Termin sadzenia rozsady warzyw w naszych ogrodach uzależniony jest przede wszystkim od warunków atmosferycznych, w tym od temperatury. W zależności od pogody rozsada warzyw może być sadzona do gruntu już od końca marca. Z kolei ciepłolubne gatunki warzyw umieszczamy w gruncie dopiero po 15 maja, kiedy minie ryzyko wystąpienia przygruntowych przymrozków (zimni ogrodnicy i zimna Zośka). Warto śledzić na bieżąco prognozy pogody, gdyż często niesprzyjająca aura może utrzymywać się również po tym okresie. Przed umieszczeniem rozsady w gruncie powinniśmy ją dobrze zahartować, otwierając okna oraz wystawiając ją na zewnątrz, aby stopniowo mogła przyzwyczajać się do warunków panujących na zewnątrz. Dzięki tym czynnościom roślinom będzie o wiele łatwiej przystosować się do warunków panujących w ogrodzie.

Biohumus Extra – sprawdzony ekologiczny nawóz wpływający na zdrowie warzyw

Aby uzyskać zdrowe warzywa na działce, powinniśmy zapewnić uprawianym roślinom niezbędne do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju składniki pokarmowe. Polecanym w pełni naturalnym nawozem organicznym przeznaczonym pod uprawę warzyw jest Biohumus Extra od firmy Ekodarpol. Nawóz ten zwiera naturalnie namnożone pozytywne bakterie, takie jak Azotobacter, Pseudomonas, bakterie fosforowe, celuloticzne, promieniowice, a także bakterie przetrwalnikowe.

zdrowe warzywa
Naturalnym nawozem organicznym przeznaczonym pod uprawę warzyw jest Biohumus Extra.

Stosowanie nawozu powoduje o wiele szybszy start nasion i lepsze ukorzenienie roślin. Wysoka zawartość mikroflory bakteryjnej oraz próchnicy pokarmowej zapewnia odpowiedni wzrost, kondycję i przede wszystkim zdrowie warzyw. Dodatkowo stosowanie nawozu poprawia walory smakowe i jakość uprawianych warzyw. Biohumus Extra powoduje także zwiększenie odporności roślin na groźne choroby.

Artykuł sponsorowany z lokowaniem produktu.

 

 

 

 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://lovenatura.pl/zdrowe-warzywa-na-dzialce/
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)