Jak prawidłowo myć owoce i warzywa? Pozbywamy się pestycydów za grosze!
Czy wiesz jak prawidłowo myć owoce i warzywa, aby skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń biologicznych i pestycydów? Sama woda to niestety zdecydowanie za mało. W czterech prostych krokach możesz pozbyć się nie tylko bakterii, ale również pestycydów! Tego nie zagwarantuje Ci żaden kupny środek do mycia warzyw i owoców. Metoda jest banalnie prosta, skuteczna i tania.
Kupujesz owoce i warzywa? Umyj je prawidłowo!
Kupione w sklepie owoce i warzywa zawierają w sobie ogromne ilości szkodliwych dla naszego zdrowia pestycydów, a także zanieczyszczeń biologicznych (np. bakterie). Nie jest to jednak dla nas wyrok – wystarczy, że będziemy wiedzieć, jak prawidłowo myć owoce i warzywa.
Czy można dostać niepryskane warzywa i owoce?
Niestety nie każdy z nas może pozwolić sobie na codzienne zakupy w sklepach ze zdrową żywnością – to kwestia dostępności i ceny. Co więcej – warzywa i owoce z upraw ekologicznych nie są gwarancją braku chemii. Co prawda uprawa ekologiczna ma pewne ograniczenia – zakazane są niektóre rodzaje pestycydów, inne mogą być stosowane tylko w ściśle określonych, zawężonych dawkach. Nie znaczy to jednak, że chemia nie jest tam stosowana wcale. Jest potrzebna do ochrony przed chorobami, insektami i chwastami – czasem jest niezbędna, by rolnik nie stracił całych plonów. W zasadzie tylko wyrywając marchewkę z własnego ogródka możemy mieć pewność, że nie była ona pryskana (o ile faktycznie na chemię się nie decydowaliśmy podczas uprawy).
Dlaczego woda to za mało do mycia owoców i warzyw?
Bieżąca, ciepła woda to niestety za mało, aby skutecznie umyć owoce i warzywa. Większość stosowanych obecnie pestycydów ma strukturę oleistą. Konsystencja oleju jest niezbędna, aby zapewnić gwarancję niespłukania środka na polu podczas niesprzyjającej pogody. I tu uwaga – konsystencja oleista to nie jest „wosk”, który zobaczymy na pięknym, wypolerowanym jabłku. Pestycyd schowany jest głębiej – możemy go zobaczyć dopiero po faktycznym alkalicznym wypłukaniu z warzywa/owoca.
Jeśli zatem takiego oleistego pestycydu nie spłuka na polu mocny deszcz – nie da rady również tego zrobić bieżąca woda. Dlatego bardzo ważne jest wiedzieć jak prawidłowo myć owoce i warzywa.
Jak można myć owoce i warzywa?
Na rynku dostępne są specjalne płyny do mycia kupnych owoców i warzyw. Większość z nich oparta jest na kwasach (kwas cytrynowy, jabłkowy itp.). Zwykle usuwają szkodliwe bakterie, jednak kiepsko radzą sobie z większością pestycydów. Cena również nie jest zachwycająca – za małą buteleczkę środka musimy zapłacić około 30 zł. Aby usunąć pestycydy, potrzebne jest środowisko alkaliczne – tu z pomocą przychodzi środek, który każdy z nas ma w domu – soda oczyszczona.
Jak prawidłowo myć owoce i warzywa – tanio i skutecznie?
Sposób na to, jak prawidłowo myć owoce i warzywa jest bardzo prosty i tani. Powinien wejść każdemu w nawyk – najlepiej zrobić to bezpośrednio po powrocie ze sklepu. Całość możemy zamknąć w 4 krokach.
1.Wstępne opłukanie owoców i warzyw.
- Płuczemy warzywa i owoce pod bieżącą wodą, aby pozbyć się resztek ziemi, piasków i innych widocznych zanieczyszczeń.
2. Usunięcie bakterii (E.Coli Salmonella, Listeria itp.)
- Do 1 litra wody dodajemy 1/2 szklanki octu ( lub 3 łyżki kwasku cytrynowego). Całość mieszamy i w tak otrzymanym, kwaśnym roztworze myjemy kupione w sklepie owoce i warzywa.
3. Usunięcie pestycydów
- W drugim naczyniu mieszamy 1 litr wody i 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. W tak otrzymanym roztworze płuczemy owoce i warzywa, które wyjęliśmy z roztworu kwaśnego.
- UWAGA – po tym zabiegu zauważymy wyraźną zmianę wyglądu wody. Możemy zauważyć zarówno zmętnienie, jak i zmianę koloru lub „zatłuszczenie” – wszystko to pestycydy, które wypłukiwane są właśnie z warzyw/owoców.
4. Ostateczne płukanie i osuszanie
- Płuczemy owoce i warzywa w czystej wodzie, a następnie osuszamy je i umieszczamy w lodówce. UWAGA – należy owoce i warzywa jeść na bieżąco – nie będą już tak trwałe, jak te niemyte.
Czy tą metodą usunę wszystkie pestycydy?
Podana powyżej metoda na to, jak prawidłowo myć owoce i warzywa jest bardzo skuteczna, jednak nie zagwarantuje 100% wypłukania pestycydów. Część chemii mimo wszystko pozostanie, dlatego jeśli tylko masz możliwość – jak najczęściej korzystaj z niepryskanych darów natury z własnego ogródka. Jeśli uprawiasz owoce i warzywa samodzielnie, zastanów się nad biologiczną ochroną – możesz ją stosować również z powodzeniem w przydomowych szklarniach.
Love Natura – Kochamy to, co naturalne!