Jesienne przycinanie krzewów owocowych

Cięcie krzewów owocowych to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych, który wpływa na późniejsze owocowanie, a także zwiększa zdrowotność roślin. Jak powinno wyglądać jesienne przycinanie krzewów owocowych? Jakie gatunki możemy przycinać jesienią?

Jesienne przycinanie krzewów owocowych – porzeczki

Krzewy owocowe w przeciwieństwie do większości gatunków drzew owocowych przycinamy jesienią. Już latem w sierpniu w spoczynek zapadają krzewy owocowe porzeczek. W związku z tym jesienne przycinanie krzewów owocowych powyższych gatunków roślin nie pobudzi ich do dalszego wzrostu i rozwoju, a tym samym nie będzie miało wpływu na ich mrozoodporność i przezimowanie. Dlatego też cięcie porzeczek możemy wykonywać przez całą jesień.

cięcie krzewów jesienią

Cięcie krzewów porzeczek wykonujemy przy użyciu dobrze naostrzonych narzędzi, a najlepiej sekatora. Cięcie porzeczek należy przeprowadzić tak, aby na krzewie pozostało ok. 5-6 najsilniejszych pędów jednorocznych. Oprócz tego pozostawiamy pędy dwuletnie oraz trzyletnie (po 3-4).  Jesienne przycinanie krzewów owocowych porzeczki polega również na eliminacji pędów z widocznymi objawami chorób oraz pędów suchych.

Jesienne cięcie krzewów agrestu

W sierpniu w spoczynek zapadają również krzewy agrestu. Dlatego też podobnie, jak w przypadku porzeczek, cięcie agrestu możemy wykonywać przez całą jesień. Jesienne przycinanie krzewów agrestu zapewnia znacznie lepsze rozkrzewienie i wpływa korzystnie na rozwój nowych pędów. Agrest szczególnie dobrze owocuje na krótkopędach, które tworzą się na pędach 2,3 i 4-letnich. Starsze pędy powinniśmy więc usuwać. Eliminuje się również pędy chore, suche, a także te nadmiernie zagęszczające krzew oraz z widocznymi objawami chorobowymi.

cięcie agrestu jesienią

Usuwamy także te pędy, które rosną ukośnie lub pokładają się na ziemi. W znacznym stopniu utrudniają one bowiem zwalczanie chwastów w ich bezpośrednim sąsiedztwie. Najlepiej, jeśli pozostawimy pędy silne i rosnące pionowo. Prawidłowo ukształtowany krzew agrestu powinien mieć ok. 14 pędów. wśród nich powinny znajdować się zarówno pędy 1,2 i 3 jak również pędy 4-letnie.

Cięcie krzewów owocowych jesienią – maliny

Jeśli w ogrodzie uprawiamy maliny, wówczas termin ich przycinania uzależniony jest od terminu ich owocowania. W przypadku malin, które owocują na pędach zeszłorocznych, a ich zbiór przypada na czerwiec i lipiec cięcie wykonujemy latem zaraz po zakończeniu zbiorów. W przypadku malin jesiennych, które owocują od sierpnia do października – cięcie wykonujemy w listopadzie, jeszcze przed przymrozkami lub na wiosnę. Przycinanie pędów malin po zakończonych zbiorach zmniejsza ryzyko rozwoju patogenów grzybowych, które odpowiedzialne są m.in. za rozwój choroby, jaką jest zamieranie pędów malin.

jesienne cięcie malin

Maliny najlepiej przycinać ostrym sekatorem. Pędy malin przycinamy na wysokość ok. 5 cm nad powierzchnią ziemi. Takie cięcie malin pobudzi do rozwoju nowe pędy owoconośne, które pojawią się już wiosną. Metoda ta pozwala osiągnąć w kolejnym sezonie wegetacyjnym wysokie plony owoców dobrej jakości. Maliny nieprzycięte będą w kolejnym roku owocować znacznie słabiej. Zwiększy się również ich podatność na choroby grzybowe. Zbyt mocno zagęszczone krzewy malin również należy regularnie przerzedzić.

Jesienne przycinanie krzewów owocowych – winorośl

Cięcie winorośli jest jednym z najważniejszych zabiegów, który decyduje o ogólnym stanie rośliny. Systematyczne cięcie winorośli wpływa m.in. na jakość i wielkość osiąganych plonów. Jesienią, w październiku lub w listopadzie możemy przeprowadzić wstępne cięcie winorośli. Możemy wówczas przyciąć łozę w celu ułatwienia zabezpieczenia całej winorośli na zimę.

jesienne cięcie krzewów owocowych

Główne cięcie winorośli przeprowadzamy jednak na wiosnę. Jeśli zdecydujemy się na jesienne cięcie winorośli, wówczas powinniśmy rozpocząć je w momencie, kiedy krzewy nie będą miały już liści. Łozę, która została przycięta powinniśmy zabezpieczyć na wiosnę, aby zapewnić jej ochronę przed przemarznięciem.

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)