Jesienne cięcie malin

Maliny, podobnie jak większość krzewów owocowych wymaga wielu prac pielęgnacyjnych, w tym systematycznego cięcia. Celem przycinania malin jest wzrost plonowania oraz ułatwienie zbiorów owoców, a także poprawa kondycji krzewów. Jak powinno wyglądać jesienne cięcie malin w ogrodzie?

Dlaczego warto przycinać maliny?

Maliny uprawniane przez nas w przydomowych ogrodach i na działkach powinniśmy systematycznie przycinać przynajmniej raz w ciągu roku. Odmiany malin możemy podzielić na dwie grupy – maliny, które owocują raz w roku w okresie letnim lub jesiennym oraz maliny, które powtarzają owocowanie. Zaniechanie zabiegu cięcia malin spowoduje, że plony z roku na rok będą coraz słabsze, a ich jakość będzie coraz gorsza.

cięcie malin jesienią
Jesienne cięcie malin przeprowadzamy przy dodatnich temperaturach.

Dodatkowo krzewy będą wówczas w znacznie większym stopniu porażone przez choroby i szkodniki. Pozostawione przez nas suche i nieprzycięte pędy malin mogą stać się źródłem infekcji wtórnych na wiosnę. Jesienne cięcie malin przeprowadzamy przy dodatnich temperaturach, najlepiej w październiku lub w listopadzie.

Jesienne cięcie malin letnich

Maliny letnie możemy przycinać już kilka tygodni po zakończeniu zbiorów. Cięcie malin letnich po zbiorach najlepiej wykonać w momencie, kiedy pędy dwuletnie są suche. W przypadku, kiedy ze względu na natłok innych prac w ogrodzie cięcia nie wykonamy, wówczas cięcie malin możemy wykonać późną jesienią – najlepiej w umiarkowanie ciepły dzień. Jesienne cięcie malin letnich polega na usunięciu pędów, które zakończyły owocowanie. Dodatkowo powinniśmy wyeliminować młode pędy, aby zapobiec nadmiernemu zagęszczeniu krzewów.

cięcie malin
Na jednym krzewie powinniśmy pozostawić od 4 do 6 najsilniejszych pędów.

Na początku usuwamy boczne odrosty korzeniowe, które możemy wykorzystać jako nowe sadzonki oraz najsłabsze pędy, a także te pędy, które przechylają się ku podłożu. Wycinamy również wszystkie pędy z widocznymi objawami chorobowymi lub śladami żerowania organizmów szkodliwych. Pozostawiamy natomiast pędy jednoroczne, które w kolejnym sezonie wegetacyjnym wykształcą owoce. Na jednym krzewie powinniśmy pozostawić od 4 do 6 najsilniejszych pędów. Wycięte pędy powinniśmy niezwłocznie usunąć.

Jesienne cięcie malin jesiennych i powtarzających owocowanie

Odmiany malin jesiennych najczęściej owocują na pędach jednorocznych. Niekiedy mogą owocować na pędach dwuletnich. Dlatego też jesienne cięcie malin jesiennych różni się nieco od cięcia odmian letnich. W przypadku malin jesiennych wycinamy wszystkie pędy tuż przy ziemi (najlepiej na wysokość ok. 5 cm na ziemią) po zakończeniu owocowania.  

kiedy ciąć maliny
Cięcie malin powtarzających owocowanie przeprowadzamy po drugim zbiorze.

Takie cięcie malin jesiennych pobudzi do rozwoju nowe pędy owoconośne, które pojawią się już wiosną. Metoda ta pozwala osiągnąć w kolejnym sezonie wegetacyjnym wysokie plony owoców dobrej jakości. W przypadku malin powtarzających owocowanie zabieg cięcia wykonujemy po zakończeniu zbiorów owoców również jesienią. Cięcie malin powtarzających owocowanie przeprowadzamy więc po drugim zbiorze.

Cięcie malin jesienią po posadzeniu

Jesień w ogrodzie to idealny czas na sadzenie malin. Po posadzeniu sadzonki powinniśmy przyciąć. Niezależnie, czy zakupimy odmiany letnie, jesienne czy odmiany powtarzające owocowanie, technika jesiennego cięcia malin jest w tym przypadku jednakowa. Wszystkie pędy przycinamy na wysokość kilku centymetrów nad ziemią. Wykonując zabieg cięcia malin bezpośrednio po posadzeniu w znacznym stopniu ograniczymy ryzyko rozwoju groźnych chorób grzybowych. Oprócz tego jesienne cięcie sprzyjać będzie rozwojowi nowych przyrostów.

Kiedy nie powinniśmy przeprowadzać jesiennego cięcia malin?

Cięcie malin jesienią jest dla naszych krzewów terminem najkorzystniejszym. Jeśli jednak czynności tej z różnych przyczyn nie zdążymy wykonać jeszcze w październiku lub w listopadzie przy suchej i umiarkowanie ciepłej pogodzie, wówczas cięcie malin możemy przeprowadzić wiosną.

jesienne cięcie malin w ogrodzie
Do cięcia malin używamy sekatora.

Zbyt późne cięcie malin może w znacznym stopniu obniżyć ich mrozoodporność, a także zwiększyć podatność na porażenie i działanie groźnych patogenów chorobotwórczych. Również odmiany o mniejszej mrozoodporności powinniśmy przycinać wiosną. Do cięcia malin używamy sekatora, który powinien być ostry, aby nie uszkodzić krzewów podczas wykonywania zabiegu.

 

Love Natura – Kochamy to, co naturalne!

 

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM

Przemysław Matuszewski

Jestem mgr inż. agronomii. Interesuję się uprawą roślin i wszystkim, co jest z nimi związane. Pasjonują mnie dziedziny dotyczące ogrodnictwa, biologicznych środków ochrony roślin, uprawy pod osłonami oraz rolnictwa ekologicznego. Ponadto fascynuje mnie meteorologia i ekstremalne zjawiska atmosferyczne. Staram się być jak najbliżej natury i żyć w zgodzie z nią. Uwielbiam kontakt z przyrodą. Lubię wszystko, co naturalne.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)