SmoothieZdrowe odżywianieZdrowe Przepisy

Smoothie z jarmużu – zielone zdrowie

Rate this post

Smoothie z jarmużu to bardzo zdrowy i pyszny pomysł na idealny początek dnia! Wariacji na temat jarmużowego smoothie jest w internecie mnóstwo – ilu ludzi, tyle smaków. Dziś mamy dla Was przepyszne smoothie z jarmużem, pietruszką, bananem i jabłkiem, które przekona do siebie nawet największego niedowiarka!

Dlaczego warto pić smoothie z jarmużu?

Jarmuż uważany jest za superfood. Posiada bardzo wysoką zawartość istotnych dla naszego organizmu składników. Jest bardzo cennym źródłem białka, kwasu foliowego, a także witamin (głównie wit. K, wit. A i wit. C, a także wit. z grupy B.). Bardzo bogaty jest również w żelazo, wapń, potas, mangan i sulforafan, a także w bardzo aktywne przeciwutleniacze. Roślina ta jest także cennym źródłem błonnika, minerałów i makroelementów.

Bardzo ważną zaletą jarmużu jest jego zasadowość – należy do czołówki pokarmów działających alkalizująco na nasz organizm. Jest to także roślina niskokaloryczna – posiada niewiele cukrów i tłuszczy.

Przepis na smoothie z jarmużu

Przepyszny i bardzo zdrowy koktajl z jarmużu, który zapewni Ci idealny start każdego dnia! W razie potrzeby możesz dosłodzić smoothie odrobiną miodu lub syropu z agawy, jednak moim zdaniem banan w zupełności wystarczy. Możesz również dodać daktyle, które naturalnie osłodzą smoothie z jarmużu.

Składniki na smoothie z jarmużu:

  • 4 garści jarmużu
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 2 kiwi
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 łyżeczka tartego imbiru

Przygotowanie smoothie z jarmużu:

  • Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
  • W razie potrzeby dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.

 

Smoothie z jarmużu w tej wersji warto pić zwłaszcza, jeśli czujemy, że łapie nas przeziębienie. Tak duża dawka witaminy C z pewnością postawi nas na nogi!

Spodobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym!

Agnieszka Matuszewska

Zawsze staram się być jak najbliżej natury i to z niej czerpać siłę. Uwielbiam zwierzęta, kocham zieleń, wolną przestrzeń i kontakt z przyrodą. Jestem mgr Biotechnologii. Interesuję się zdrowym odżywianiem i medycyną naturalną. Zdając sobie sprawę z tego jak wygląda dzisiejszy przemysł, staram się wszystko (co jestem w stanie) przygotowywać sama, z naturalnych składników - od uprawy własnych warzyw począwszy, po wyrób wędlin, kosmetyków, środków czystości. Kocham gotować. Cały czas uczę się medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. W wolnych chwilach poszerzam również swoje umiejętności w tematyce rękodzieła i DIY. Prywatnie, jestem mamą dwóch cudownych, pełnych energii maluchów, w których chcę zaszczepić miłość do natury.

Podoba Ci się nasza strona? Podziel się nią ze znajomymi :)